Tidlige kartofler

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Nye kartofler fra egen have smager meget bedre end købte. Ikke kun fordi de er mere friske og lettere at skrabe, men også fordi man selv har dyrket dem.

Nye kartofler til Grundlovsdag

De fleste år vil det være muligt at drive de første tidlige kartofler frem på friland til Grundlovsdag. Men for at det skal lykkes, så er der tre helt nødvendige forudsætninger, der skal opfyldes:

  • En meget tidlig sort, f.eks. Minea. Brug de største læggekartofler til drivning.
  • Gode forspirede kartofler (evt. forspiret i potte i 6 uger før sætning).
  • Jorden tilføres godt omsat kompost/gødning og overdækkes med klar plastic ca. 1. marts – hvis det er frostvejr, så dæk plastic over og tilfør kompost senere.

Sæt tidligt og dæk med plast

Kartofler

Flotte hjemmedyrkede kartofler. Foto: Karna Maj

Kartoflerne sættes så snart jorden er 8°, og det ser ud til at vinteren er slut – som regel i sidste halvdel af marts. Tidlige kartofler skal ikke bruge så megen plads, så der sættes 3 rækker på et 120 cm bredt bed med 35 cm afstand i rækken.

Plastdækket bliver over kartoflerne efter, at de er kommet op, men der skal luftes i solskin, så de ikke får det for varmt. Hvis man er væk om dagen, er det bedre at beskytte med fiberdug, som også giver lidt højere temperatur og et beskyttet klima, men uden risiko for at det bliver for varmt.

Vær klar til at dække ved nattefrost – det undgår man sjældent med tidlig start.

Lægning af kartofler

Kartofler kan sættes med forskellig afstand – der er ikke den store forskel i udbytte, derimod giver mange planter på et areal små kartofler, færre giver større kartofler. En god afstand er 2 rækker på et 120 cm bredt bed og med 35–40 cm indbyrdes afstand i rækken. Læggedybden er ikke afgørende, men 8–10 cm er fint.

Beskyttelse mod frost

Resten af kartoflerne skal man vente med at lægge, så man så vidt mulig undgår, at de udsættes for frost. Læggetidspunkt vil derfor variere meget efter det lokale klima – spørg derfor en eller flere erfarne havemænd/damer i nabolaget om læggetidspunkt.

Hvis der skulle komme en enkelt nat med frost, så fortvivl ikke. Hvis kartoflerne kun lige er kommet op, så hyp godt med jord op omkring dem ved udsigt til frost.

Kartoffeltoppen kan godt tåle at fryse, men solens stråler svider bladene, hvis de er dækket af et islag. Derfor kan de værste frostskader undgås ved at dække planterne mod solen, til de er tøet op, f.eks. med aviser. Ved let frost kan man inden solen står op, tø dem op med vand. I øvrigt skyder de igen, hvis man er så uheldig, at de fryser helt ned.

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Solsikken

Alt til den økologiske have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Kartofler > Tidlige kartofler

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider