Året rundt i haven

Forårsløg til pinse

Af Karna Maj, mandag, 20. maj 2002

Forårsløg

Flotte forårsløg til pinsefrokostens kartoffelsalat. Foto: Karna Maj

Forårsløg holder jeg meget af, og når der er flotte forårsløg til en femmer bundtet, så ryger der et par ned i kurven. Men ofte er de halvslatne og med halvvissen top. Og så er der ikke meget ved dem.

Navnet forårsløg er ikke tilfældigt, og det er synd, at de i handlen kun er blevet halvt oversat til springløg fra det engelske spring onion. Forårsløg er nemlig allerbedst fra midt i april til her omkring midten af maj, hvor de begynder at sætte blomsterstængel.

Jeg sår hvert år omkring 1. april et brev ‘White Lisbon’ (andre sorter er også udmærkede) i en kasse inde i drivhuset. De er torsdag den 16. maj sat til afhærdning udenfor og skal plantes ud onsdag – hvis ellers vejrudsigten holder. Jeg vælger at forkultivere og plante ud af to grunde: Jeg har lerjord og kan ikke komme tidligt i jorden og så sidst i marts til først i april. Desuden er de så lang tid om at spire og bliver store, at det er noget pilleværk at holde luget ind omkring dem.

I løbet af sommeren bliver der store forårsløg, og jeg bruger nogen af dem, men der er så meget andet sidst på sommeren, så de fleste får lov til at stå. På et tidspukt danner de et løg, som forøvrigt er meget lækkert som frisk løg, og visner derefter ned. Allerede sidst i januar skyder de første grønne blade frem og kan plukkes som purløg, hvis man har rigeligt med planter. I løbet af foråret vokser 2–5 forårsløg frem fra hvert løg.

Så på onsdag sluttes ringen: jeg planter de nye ud og høster de sidste fra sidste år, da de er begyndt at gå i blomst.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Maj > Forårsløg til pinse

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider