Året rundt i haven

Rådnende kålhoveder

Af Karna Maj, søndag, 8. september 2002

Rødkål

Et flot rødkål først i september – det er virkelig et godt kålår. Foto: Karna Maj

Jeg har været meget stolt af mine rødkål i år. Store og flotte og i tankerne havde jeg allerede lavet suppegryder med rødkål og lagt i fryseren. Nu beder jeg bare til, at jeg får lidt, og at de økologiske avlere ikke har samme problem, så jeg kan købe nogle i november.

For en uge siden fandt jeg det første hoved, som var angrebet af råd. Det lugtedes på lang afstand. Rådnende kål er noget af det, der lugter allerværst. Føj. I går var der så pluselig et til, hvor hele hovedet var helt råddent og overtrukket af en slimet, grå belægning. Da jeg begyndte at undersøge resten af kållene, opdagede jeg, at flere af dem var rådne, selv om de tilsyneladende så fine ud. Under de to yderste dækblade var der et kraftigt rådangreb i gang – se nedenfor.

Rødkål

Samme kål som ovenfor, når de yderste blade er fjernet – godt der ikke er lugt med. Foto: Karna Maj

Jeg havde i sidste uge fjernet alt det rådne fra den angrebne kål ogvar endt op med en lille knold på størrelse med en knyttet barnehånd. Her var rådangrebet stoppet, og der er håb om, at der måske kan nå at udvikles et hoved. Så jeg har gjort ligeså ved de andre angrebne kål, og håber det bedste. Men det var en fæl og ulækker omgang. Og hvor meget jeg får ud af det, ved jeg ikke. Jeg er ret knust.

Rødkål

Samme hoved som ovenfor efter at alt rådenskab er fjernet. Foto: Karna Maj

Men hvordan kunne det gå så galt. Mit gæt er, at det skyldes kombinationen af varme, nattens rigelige dug og den manglende regn, som skulle have skyllet ekskrementer fra kållarver og andet kryb væk. Det har stået som en tyk suppe nede mellem bladene.

Heldigvis ser det ikke ud til at hvidkålene fejler noget. Men jeg holder skarpt øje med udviklingen.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > September > Rådnende kålhoveder

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider