ret rundt i haven

Kålbede i snor

Af Karna Maj, mandag, 7. juni 2004

Her i huset elsker vi kål i alle afskygninger. Jeg har bede med hvidkål, rødkål, rosenkål, broccoli, spidskål, palmekål, grønkål og savoykål. Og de skal jo helst blive til noget allesammen – ikke mindst mine hovedkål. Derfor er det ret så irriterende, når fasanerne æder af bladene, og ikke kun holder sig til at nippe lidt af de store blade og lidt på alle planter, men tværtimod går efter de små – og selvfølgelig lækreste blade. Nogle af hvidkålsplanterne er næsten ædt helt ned.

kål

Dette skulle have været et stort flot hvidkål – men fasanen er kommet først. Foto: Karna Maj

I torsdag var jeg til havevandring i Vestlollands Havekreds hos Merete Kepp, og her faldt snakken også på alle problemerne i haven, mens vi drak kaffe, efter at vi i flere timer havde set på Meretes dejlige have. Jeg beklagede mig over, at fasanerne åd nogle af mine kål, og flere havde samme problem. En havde hørt, at man bare skulle spænde en snor hele vejen rundt om bedet i fasanbrysthøjde. Når fasanen mærkede noget her, ville den gå i en anden retning.

Det lød jo næsten for fantastisk, men det kunne jo aldrig skade at prøve. Så næste dag blev der spændt snor ud omkring mit stakkels hvidkålsbed, som var fasanernes foretrukne spisested. Nu havde jeg jo ikke lige en fasan at måle brysthøjde på, så snoren blev trukket i 18–20 cm højde. Hvis den var for højt oppe, ville fasanen måske gå under.

indhegning

Simpel indhegning med hasselkæp og snor. Foto: Karna Maj

Det ser faktisk ud til at virke, for der er ikke blevet spist flere blade i bedet, siden det blev sat op. Til gengæld er der nu blevet spist det meste af en savoykål i den anden ende af haven.

savoykål

Den sidst afspiste savoykål. Foto: Karna Maj

Der er nu kommet snor rundt om alle syv kålbede. Så nu håber jeg bare på, at det virkelig virker – for det er hurtigt at sætte op, koster næsten intet, og det komplicerer ikke hakning af ukrudt. Og jeg kan komme til at underså med sneglebælg uden problemer.

Kålbede

Kålbede indhegnet. I midten den sidst afgnavede kål. Foto: Karna Maj

Jeg har lige plantet små broccoli og et nyt hold sommerkål ud – måske burde de under insektnet med det samme, så det ikke lige er det bed, det går ud over, hvis mine snore overskrides. Gad vide om det også virker mod katte. Det kunne være sjovt med et overvågningskamera, så jeg kunne se, hvordan fasanerne reagerer på snoren.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2004 > Juni > Kålbede i snor

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider