ret rundt i haven

Aspargesbiller på spil

Af Karna Maj, søndag, 17. juni 2007

Jeg skulle lige luge et af mine aspargesbede for ukrudt – det går jo dejligt nemt i den supervåde jord. Så gik det op for mig, at der var adskillige visne planter. Sjovt, at jeg ikke havde set det før, det var da kun få dage siden, at jeg sidst havde hentet asparges. Jeg er nu nået dertil, at nogle planter har fået lov til at vokse op, men jeg stadig henter en håndfuld rigtig lækre små asparges til salatskålen.

Asparges vissen

Helt visne aspargesplanter. Foto: Karna Maj

Jeg var sikker på, at det var en sygdom, som havde angrebet dem. Og havde en mistanke til et rustangreb. Men ved nærmere eftersyn fik jeg øje på nogle små larver i de planter, som ikke var ødelagt. Jeg kunne se, at de gnaske lystig af bladene. Og der var mange, da jeg fik set nærmere på alle tre aspargesbede.

På nettet fandt jeg billeder og kunne konstatere, at det var aspargesbillens larver. Jeg har ikke tidligere haft problemer – i hvert fald i så lille et omfang, at jeg ikke har bemærket det.

Efter fotografering blev larverne mast ihjel med fingrene. En lidt ulækker sag, men man kan starte nede fra og så lade plantens blade glide gennem hånden og mase let til. De bliver siddende, selv om planten bevæges.

Aspargesbille larver

Aspargesbillens larver i gang med at æde alle blade. Foto: Karna Maj

Aspargesbillen larver

Aspargesbillen larver. Foto: Karna Maj

I bedet fandt jeg nu også den i øvrigt smukke aspargesbille i flere eksemplarer. To endda i gang med at parre sig. Der blev så lige 8 stk biller mindre i min have.

Aspargesbille

Aspargesbille på udkig efter æglægningssted. Foto: Karna Maj

Aspargesbille

En parring er i gang. Foto: Karna Maj

De havde imidlertid allerede lagt en større mængde sorte æg, som sad på blomsterknopper og stilke. De er så små, at man næsten ikke kan se dem uden forstørrelse. Og det er helt sikkert, at de er svære at få øje på og udrydde allesammen. Så det bliver nok til mere larve- og billejagt de kommende dage.

Aspargesbillens æg

Det ser ud til at aspargesbillen lægger sine æg på blomsterknopper og -stilke. De er meget små og helt sorte. Her på den tynde blomsterstilk. Foto: Karna Maj

Det betyder så også, at jeg for at forebygge det her problem skal til at brænde de visne stængler af asparges i efteråret, da de skulle overleve heri.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2007 > Juni > Aspargesbiller på spil

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider