Hjælp fugleungerne med at holde varmen

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Hjælp fugleungerne med at holde varmen

Det er ikke let at finde dun til reden lige nu, så er det godt vi kan hjælpe lidt.

Det er stadig koldt og det er svært at forestille sig, at snart vil dagene være opfyldt af trillende fuglestemmer. Både i byen, i villahaver og i det åbne land, vil fugle i alle størrelser, være på jagt efter redemateriale – og noget at gøre reden lun med.

Min far fortalte mig tit, hvordan der i 40érne i indre København, stod heste i mange baggårde. Her blev de striglet, og en mængde spurve og svaler kom, og fik reden foret med hestenes vinterpels. For bare 20 år siden havde vi stadig svaler i alle portene i Amaliegade, midt inde i byen. Til min store sorg fik en emsig vicevært jaget svalerne væk, efter han et par år i træk pillede rederne ned.

Der er stadig fugle, der bygger reder i byerne – men det kniber lidt med hestene i baggårdene, og dem er der heller ikke så mange af i villahaverne. Derfor ser man fuglene bruge alt hvad de kan finde, bland andet plastik. Her kan vi hjælpe naturen lidt; nu da vi har ændret miljøet dyrene lever i.

Der kommer også et par dun med hjem på denne måde…

Kender du en med uld?

Så ligger det lige for at få noget uld, om det er fra en ven med får, eller naboen der har en stor langhårshund. De store, bløde totter sættes fast i en gaffelgren, på stakittet eller i en busk, gerne hvor I kan se det fra vinduet. Det er vidunderligt at se de små fugle, (der kan få passende totter ud, fordi ulden sidder fast) flyve frem og tilbage, indtil reden er lun og klar til de små æg.

Dun, enkelt og meget naturligt for en fugl

Hvis uld ikke er en del af husholdningen, så gå i genbrugsbutikken og køb en pude, det skal være dun eller fjer og ikke et vat- eller skumprodukt. Drys dunene ud i haven, i din lokale park eller læg en håndfuld i skødet på barnet bag på cyklen – så er de hurtigt spredt. Fuglene vil finde dem og bruge dem i de skjulte reder.

Her er en rede med ålegræs Foto: Karna Maj

Hvad med menneskehår?

Mange har en ide om, at når de tømmer hårdbørsten, ryger det bare ud af vinduet. Det vil jeg ikke anbefale. Fugle får tit hårene rundt om deres fødder, og da håret er meget stærkt, kan det helt stoppe for blodtilførslen til tæerne, når fuglen hiver i håret for at få det af. I sidste ende kan fuglen ende med at miste tæer, eller at sidde fast et sted på grund af håret.

Det er sjov at se, hvor stor indflydelse det har på rederne, hvad fuglene har adgang til. Det vil nemlig vise sig, når fuglekasserne skal tømmes næste forår.

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rosenbud

Rugemaskine til udrugning af kyllinger

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Fugle > Hjælp fugleungerne med at holde varmen

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider