Plant for sommerfuglene

Af Kirsten Lindberg, lærer

Hvis man gerne vil have mange sommerfugle i sin have, skal man plante, så der er nektarrige blomster fra tidlig forår til sensommer. Men ikke alle gode nektarplanter søges automatisk af sommerfugle. Form og farve har betydning.

Hvis man desuden vil have sommerfuglene til at yngle i haven, skal man også sørge for, at der er de rigtige larvefødeplanter for de enkelte sommerfuglearter i haven, så larverne har noget at leve af.

Et sommerfuglebed

Sommerfugle

Det er ikke uden grund, at Buddleia på dansk hedder sommerfuglebusk. Sommerfuglene søger i stort tal dens nektarrige blomster. Foto: Jens Thejsen

Vælg et lunt og solrigt sted i haven på 3–8 m² eller større.

Sammensæt et udvalg af planter ud fra plantelisten nedenfor. Begynd med de planter, som du allerede har i haven og suppler med nye.

Gør plads til et »sumpet område« i nærheden. Bund og side tætnes med et tykt lag stampet ler eller sort bassinplast. Fyld skovjord og vand i og plant de vilde blomster: hjortetrøst, almindelig fredløs, vandmynte og kattehale. Gule, lilla og blåligrøde farver synes særlig tiltrækkende.

Solvarme mørke sten til et hvil og til at få varmen på om morgenen. En sti med perlegrus varmer også. Mange sommerfugle soler sig med udbredte vinger.

Nektarrige planter i resten af haven

Også i resten af haven kan man tænke i sommerfuglebaner.

Nogle grønkål, lidt persille, julesalat og porre fra sidste år bør få lov til at blomstre. De er nektarrige og besøges flittigt. Og grøngødningen i det braklagte køkkenbed giver perfekt sommerfugleføde. Lucerne, rødkløver og honningurt er særligt gode.

En græsplæne skal naturligvis slås, men kunne vel nogen steder få lov til at blive lang og gul. Det er forbavsende hvor lidt, der skal til, før de forskellige smukke brune randøjer viser sig.

Det drejer sig om at skabe mangfoldighed ved at vælge mange nektarrige arter, såvel vilde som haveplanter, buske og småtræer. Det vil også skabe et rigt insektliv i haven.

Haveplanter

Forår:
Julerose, kalkkarse, hyacinth, aftenstjerne, judaspenge, aubretia, syren, alyssum, gyldelak, erica, iberis, frugttræer, blodribs.
Sommer:
Tidselkugle, nepeta, studenternellike, floks, morgenfrue, lavendel, isop, haveknopurter, heliotrop, statice, kæmpemarguerit, sporebaldrian, peberrod, verbena, hjulkrone, dild, slangeurt, kartebolle, 2. års skorzonerod, hvid havefredløs (Lysimachia clethroides), sommerfuglebusk, merian.
Efterår:
Kinapurløg, asters, gyldenris, lyng

Vilde planter

Forår:
Kodriver, vinterkarse, agerkål, agersennep, lungeurt, engkarse, hestehov, døvnælde, krybende læbeløs
Sommer og eftersommer:
Slangehoved, storkenæb, hyldebladet baldrian, oksetunge, alm. gederams, katost, blåhat (Knautia arvensis), røllike, stor knopurt, gedeskæg, pileurt.

Kommentarer

Der er 101 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Insekter > Plant for sommerfuglene

Søg:

St√łt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider