Når først de er væk…

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Desværre viser nye tal, at på bare 50 år er 10% af det samlede antal dagsommerfugle – svarende til omkring 12 arter – forsvundet fra dansk jord.

Manglen på sammenhængende natur

Det er blandt andet manglen på sammenhængende natur, der er skyld i at sommerfuglene forsvinder – og de kommer ikke igen. Sommerfugles spredning og levemønster gør det svært for dem at genetablere sig, hvis der igen skulle komme gunstigere forhold for dem. Det er derfor endnu vigtigere, at vi passer på de sommerfugle, vi stadig har. Det viser sig, at hele 10 af de forsvundne sommerfugle har tilknytning til skovhabitater, men det viser sig jo også, at vi driver skovene meget anderledes i dag, end vi gjorde for 50 år tilbage.

Grøn køllesværmer og græsrandøje Foto: Peder Størup / Naturplakat.dk

Du kan gøre en forskel; i din have

I Danmark gør vi desværre ikke så meget som i mange andre europæiske lande for at standse tilbagegangen. Det er her, at du som borger, naturelsker og som haveejer kan komme ind i billedet. Som borger kan du opfordre din kommune til at droppe de forarmede og kedelige kortklippede græsplæner og have blomstrende enge og urter i stedet. Det er også godt for kommunens pengepung, da plænen ikke skal klippes så ofte.

Det har altid været mig en gåde, at Danmarks uendelig mange rundkørsler skal plejes så meget. Der er jo ikke nogen der sætter sig ind på græsset der, eller har tid til at beundre den tætklippede hæk. Hvorfor ikke lade det blomstre?

Blomster er ikke nok

Et rigt blomsterflor fra tidligt forår og til frosten kommer, er ikke helt nok.

For skal sommerfuglene også formere sig, skal der mere til! Vil du have sommerfuglene til rigtigt at bo i haven, kræver det lidt mere af dig og din haves indhold. Sommerfuglelarverne skal nemlig også være der, og det kan give problemer. Mange sommerfugelarver lever af helt specifikke planter eller plantefamilier. Larverne vil simpelthen dø af sult, hvis der ikke er lige »deres« plante af gå i gang med. Læs meget mere om forskellige sommerfugle og deres behov her.

Isblå sommerfugl. Foto: Peder Størup / Naturplakat.dk

Det er nu du skal gøre klar til foråret

Skal du gøre haven indbydende for de smukke sommerfugle allerede fra foråret, kan du overveje disse planter ; Julerose, kalkkarse, hyacint, aftenstjerne, judaspenge, blåpude, syren, krognål, gyldenlak, sløjfeblomst, frugttræer, tulipaner og blodribs… bare for at nævne nogen. Men det er også vigtigt ikke at gå til fx døvnælde, men at lade den stå. Den gør ingen skade i haven, den er smuk med fine hvide blomster, og den brænder ikke engang; så lad den stå til glæde for en masse bevingede væsner i foråret og sommeren. Læs mere om at plante for sommerfuglene her.

Det er jo ikke kun sommerfuglene, der er pressede, i den verden vi lever i, og er du interesseret i at give dem og andre insekter en chance, kan du læse mere her.

Hvis du vil have mange sommerfugle, skal du plante foderplanter.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

BIOBYG– lidt mere levende

Kvashegn-Levested for insekter.

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Insekter > Når først de er væk…

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider