Lav din egen spagnumfrie kapillærkasse

Af Julie Priess Hansen, agronom, Julie Priess Hansen, Livia Urban Swart Haaland og Simon Fiil Svane

Hvorfor dyrke uden spagnum?

Almindelige kapillærkasser fungerer kun med spagnumsække, men her kan du lære, hvordan du fremstiller en selvvandende kapillærkasse, som kan fungere med muldjord. Kapillærkassen – eller vægekassen – består af en plantekasse med jord, som via væger forsyner plantekassen med vand fra en vandtank nedenfor kassen.

Der er meget frodigt på ØsterGRO. Foto: Julie Priess Hansen

Vægekasserne er inspireret af vægekasser på ØsterGRO taglandbrug

Du skal bruge til at lave 1 stk. vægekasse:

  • En plantekasse til jord og planter fremstillet i vandtæt materiale og godkendt til fødevarebrug
  • Et nedløbsrør til at beskytte vægerne
  • En ‘tværlægger’ til nedløbsrøret – f.eks. en lille metalstang
  • En vandtæt tank til vandtank, evt. magen til plantekassen.
  • Strimler af glasfiber eller vandingsduge (PET eller PE) til brug som væger
  • Havejord eller anskaffet/købt muldjord – uden spagnum
  • En hjemmelavet solid trækasse, der bygges af træbrædder og lægter, hvis funktion er at holde plantekassen og skjule hele konstruktionen.

Når du har lavet den første kasse, er det nemt at lave en til. Del din viden. Foto: Julie Priess Hansen

Husk at undersøge om materialer til plantekasse og vandtank kan afgive farlig kemi til jord og planter – hvis materialet er plastik vælg da en plast godkendt til fødevarebrug.

Sådan gør du

Trin 1: Start med at konstruere en trækasse, som kan holde plantekassen oppe, og skjule konstruktionen – bygget efter målene på plantekasse og vandtank. Trækassen bygges således, at plantekassen er hævet over gulvet, og der mindst er 5 cm. mellem vandtankens top og bunden af plantekassen (se figur 1, 2 og 3).

Trin 2 Skær nu hul i midten af bunden på din plantekasse – hullet skal være på størrelse med diameteren på nedløbsrøret (se figur 5).

Trin 3 Bor et hul igennem toppen af nedløbsrøret og tilpas længden på metalstangen så denne er lang nok til at stikke igennem nedløbsrøret på tværs og stikke tilpas meget ud på hver side til at hvile på bunden af plantekassen. Monter herefter nedløbsrøret i bunden af plantekassen. (se figur 6 og 8) Nedløbsrøret er til for at undgå, at vægen tørrer ud og skal kun lige være så langt, at det når fra bunden af plantekassen og ned i tanken.

Trin 4 Klip de 4 væger ud, så de er ca. 3–5 cm brede og hver af dem lange nok til at ligge fra hjørnet i plantekassen, hen til hullet, ned gennem nedløbsrøret og til bunden af vandtanken. Placér de 4 væger. (se figur 7 og 9).

Trin 5: Dæk hullet med et lille stykke flis eller lignende, hvor vand, men ikke jord kan trænge igennem.

Trin 6: Placer vandtank og plantekasse i trækassen. (se figur 10) Luk herefter til med brædder. For at kunne fylde vand direkte i vandtanken med vandkande eller lignende, fjernes eller undlades fra starten et af brædderne – enten på den korte eller lange side af trækassen – og selvfølgelig der hvor det skaber adgang til vandtanken (se figur 11).

Trin 7: Fyld jord i kassen og vand jorden helt op. Nu vil der dryppe vand fra jorden ned i vandtanken. Fyld herefter vandtanken op med vand.

Med disse kasser kan du opnå bedre selvforsyning, uden at skade tørvemoserne. Foto: Julie Priess Hansen

Nu er du klar til at plante ud i din selvvandende vægekasse. Når planterne bruger vandet i jorden, vil vandet erstattes med vand fra vandtanken gennem vægerne.

Pasning og vedligehold:
En tør væge suger dårligt. Du kan altid fugte jord og væger ved at vande fra oven indtil der løber vand ned i vandtanken.

Hvis du bruger kompostrig jord kan jorden synke med tiden, så fylder du blot ny jord ovenpå.

Gød med halvomsat kompost, møg og/eller flydende organisk gødning
Vægekasse-‘opskriften’ er baseret på vægekasser på ØsterGRO Taglandbrug. På ØsterGRO har vægekasserne fungeret med stor succes i to sæsoner, og produceret store mængder velsmagende tomater og krydderurter.

Der kan dyrkes meget i kasserne, her er det amarant.

Artiklen her er skrevet som en del af projektet spagnumfri dyrkning, som er forankret i ØsterGRO og støttet med midler fra Puljen til Grønne ildsjæle.

I baggrundsartiklen om vægekasser forklarer vi teorien bag, hvordan vægekassen virker.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Anlæg og teknik > Lav din egen spagnumfrie kapillærkasse

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider