Højbede dyrket med vækstmuld uden spagnum

Af Julie Priess Hansen, agronom, Julie Priess Hansen

Ottilias have er en fælles byhave, som ligger i Carlsberg Byen på Vesterbro i København. I Ottilias have dyrker de grøntsager i højbede uden brug af spagnum. Jorden til højbedene kommer fra miljø- og genbrugsvirksomheden RGS90, der blandt andet laver kompost og jord af have- og parkaffald.

I denne artikel kan du læse om havens erfaringer med at bruge kompost fra RGS90 til højbede i havens første år i 2013.

Her planter havens medlemmer forkultiverede grøntsager ud i højbedene. Foto: Laura Ellsinger

Erfaringer med at dyrke i højbede uden brug af spagnum

I Ottilias have dyrker lokale borgere fra Vesterbro, Valby og Frederiksberg deres egne krydderurter og grøntsager i højbede. Jorden er lavet af kompost, muldjord og sand. Foto: Laura Ellsinger

I Ottilias have dyrker lokale, haveglade borgere grøntsager i højbede. Højbedene er bygget i metal og er uden bund, så vandet kan løbe ud forneden. Højbedene er en halv til en hel meter høje.

Højbedene er fyldt op med en blanding af sand, muldjord og kompost fra firmaet RGS90. Blandingen hedder »Vækstmuld Blanding 4«. I bunden af kasserne er lagt et 10 cm lag af lecanødder, som dræningsmateriale. Andre materialer, som knuste potteskår eller småsten kan også bruges.

I højbedene dyrkede havens medlemmer i 2013 blandt andet tomater, grønkål, rødbeder, løg, persille, purløg, squash og kartofler. Planterne såede de indendørs i det tidlige forår i så- og priklejord og plantede dem ud i bedet i de tidlige sommermåneder. Jorden blev ikke gødet i den første sæson. Planterne voksede alligevel fint, hvilket skyldes jordens høje indhold af næringsstoffer fra komposten. Til næste år vil jorden blive gødet med topdressing af Ottilias haves egen ormekompost af køkkenaffald.

Kompostens indhold

Vækstmuld Blanding 4 indeholder følgende:

  • 6 dele muldjord
  • 4 dele harpet sand
  • 3 dele kompost af have- og parkaffald

RGS90 modtager og oparbejder muldjorden fra forskellige bygge- og anlægsprojekter.

Sandet er harpet bakkesand med kornstørrelser på 0–4 mm. Det havde været bedre, hvis de helt små sandkorn på under 1 -2 mm var harpet væk. De små korn kan nemlig gøre jorden mindre luftig. Men selv med de små korn ser det ud til at fungere fint i Ottilias have – og det er jo det vigtigste.

Blandingen overholder myndighedernes krav for kompost til jordbrugsformål.

Ottilias have er drevet af frivillige kræfter i samarbejde med Københavns Kommune. Visionen bag projektet er at fremme den grønne omstilling i København, skabe et lokalt fællesskab og fremme det lokale engagement. Og så selvfølgelig at danne rammerne for at havens medlemmer kan forsyne sig med friske grøntsager. Foto: Laura Ellsinger

Udplantning af broccoli

Højbede skal vandes efter behov. Her er det efter udplantning af store broccoliplanter. Foto: Kristian Skaarup

store kålplanter

Kålplanterne har vokset sig store og flotte. Der blev ikke gødet supplerende i løbet af sommeren. Foto: Kristian Skaarup

Squashbed

Frodighed i højbed med squash. Foto: Kristian Skaarup

Store tomater

Tomaterne er vokset godt i vækstmulden. Foto: Kristian Skaarup

Sådan skaffer du kompost til dit eget højbed

Vækstmuld blanding 4 kan købes af RGS90 for ca. 100 kr. pr. ton. Prisen er eksklusiv levering, og du skal minimum købe 1 ton. 1 ton af Vækstmuld Blanding 4 svarer ca. til 1 m³.

Vækstmuld Blanding 4 minder meget om det kompost, man kan få på mange genbrugsstationer. Nogle genbrugspladser modtager ligefrem deres kompost fra RGS90. Men til forskel fra genbrugspladsernes kompost, er vækstmuld blanding 4 blandet op med store mængder muldjord og sand, hvilket gør det velegnet i højbede.

Du kan se mere om at bruge kompost fra genbrugspladserne i artiklen Kompost fra genbrugspladsen til højbede og krukker. Her kan du også finde en guide til at vurdere kompostkvaliteten.

Kompost og vækstmuld fra genbrugspladserne er ikke egnede til at bruge til såjord eller pottemuld til mindre potter og krukker. Læs mere i artiklen Lav din egen såjord og pottemuld.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Såjord og pottemuld > Højbede dyrket med vækstmuld uden spagnum

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider