Forår og såtid

Af Winnie Poulsen, væver

Forår – bare ordet er nok til, at humøret stiger et par grader. Og nu er det ikke bare ord. Det er mildere dage, det er varmere jord, det er lys i timevis og grokraft hele døgnet. Og mit morgenkig til alle de små potter er dagens bedste. De små spirer kommer op om natten.

Det er vigtigt med lys nok

Jeg har lidt bedre forhold end de fleste til at starte planter indendørs, for vi har glastag over vores spisestue. Det betyder samtidig, at i april er der stort set ikke plads til at spise ved bordet, for det hele er fyldt med småplanter. Foruden bordet er der plads på to lange hylder, som bliver hængt op nu, hvor der er brug for dem, og taget ned, når alt småkravlet kan komme videre til drivhus eller helt ud. Med en vindueskarm til forkultivering er det vigtigere at være tålmodig, og ikke så for tidligt, for da bliver planterne bare for ranglede. Her er der først lige lys nok til kimplanter efter midten af marts.

Man kan selv vælge sort og dyrkningsmåde

De vigtigste ting at få i gang er dem, hvor man gerne selv vil vælge sorten, eller dem, som man slet ikke kan købe hos gartneren senere. Det er f.eks. lidt svært at finde økologiske udplantningsblomster. Så hellere så dem selv for en sikkerheds skyld. Jeg kan simpelthen ikke kan lade være med at lave planter.

Skovjordbær og jordbær til hængepotter

Vi skal være kommet ind i det nye år, inden jeg begynder at så. I år var det første, der kom i jorden ‘Sweet Sensation’. Denne jordbærsort fra Suttons Seeds er god til hængepotter og har ret store frugter. Jeg har med held i de sidste 3 år hvert år sået en ny slags jordbær. Én gang en hængesort, to gange skovjordbær. Skovjordbærrene bruger jeg nu til at have under nogle hasselbuske og under en lang række buskroser. Hver gang har jeg fået bær allerede fra det første år.

Tomat og agurk til stuedyrkning

I januar såede jeg også et par tomater og agurker, som ikke skal videre fra spisestuen. De får en stor potte og må så give, hvad de nu kan, indtil vi kan få fra drivhuset. Når min datter har fødselsdag den 25. april, skal agurkerne være klar – og det er de da også altid. Jeg tager en sort med små frugter ‘Maram’, ‘Zeina’ eller ‘Pepita’, for de er til at styre i en potte. Tomaterne behøver længere tid. Fra såning til første blomst går 50 dage, og fra første blomst til første tomat igen 50 dage.

Løg og porre dyrket 3 sammen

Tobaksblomst

En samling tobaksplanter, Nicotiana alata, bag et flethegn. Foto: Winnie Poulsen

Løg og porre fylder så lidt i så lang tid, at de ikke behøver at plantes om til større forhold. Ved at bruge en såbakke på 28 × 50 cm med 40 rum kan der være op til 3 frø i hvert rum. Når der plantes ud med 15 cm’s afstand, kan de 3 planter vokse videre sammen uden at skulle skilles ad. Min køkkenhave er anlagt med bede, så der kan plantes uden gange mellem planterne og ret tæt.

Verbena og tobaksblomst

Af sommerblomster er mine vigtigste nok verbena og tobak. De skal begge sås i marts for at blive til noget. Yndlingsverbenaen er Verbena bonariensis, egentlig en flerårig, der bare ikke klarer vores vintre. Den er høj og pivtynd, småblomstret og diskret. Og helt uundværlig til at stikke op i staudebedet hen på sommeren, når alle de overdådige juniblomster er færdige, og der savnes noget til at give fornyet liv. At den så også finder sig i at stå meget mast mellem de faste planter, er bare et ekstra plus.

Af tobak er der to yndlinge Nicotiana alata og Nicotiana sylvestris, begge hvidblomstrende, begge natduftende og begge, ligesom også verbenaen, upåvirkede af nattefrost, sålænge det kun er nogle få grader. Netop dette sidste betyder meget hos os, da den første frostnat kan komme allerede sidst i august og ellers senest i første halvdel af september.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Spiroggro

Frø af foderplanter

Fantastiske Frø

Økologiske frø

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Frøsnapperen

Grundige såvejledninger til alle frø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Frø og såning > Forår og såtid

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider