Frø og såning

Planteskilt for lyng

Linné fik sat orden på planterne

Carl von Linné konstruerede et navngivningssystem, hvor alle naturens planter både får et slægtsnavn og et artsnavn. Ls artikel…

Peter Norris havekalender

Peter Norris dyrker sin køkkenhave meget intensivt med afgrøder det meste af året – se hans havekalender og hent inspiration til at dyrke året rundt.

Da capo for de bedste sorter

Inden man bestiller årets udvalg af frø, er det en god ide at tænke tilbage på, hvad der gik rigtig godt sidste år, og som skal med i haven igen.

Tallerken med prøvespiring af sorter.

Spiretest de gamle frø

Det er enkelt at spireteste de gamle frø, og spirer de tilfredsstillende, kan du i stedet få råd til at købe nye spændende frø.

Test om dine frø er spiredygtige

Frø bevarer deres spireevne og -energi i flere år, men det er en god idé at spireprøve gamle frø først, så man er sikker på, at de vil kunne spire.

Det kan vækstlys gøre for dine planter

Bliv klogere på vækstlys til planter. Typerne af lys og begreberne, der gør det muligt selv at regne den rigtige mængde lys ud til planterne.

Sommerblomster og spireevne

Hvis man har gemt frø af sommerblomster, kan det måske godt spire igen i år. Det afhænger af kvalitet, opbevaring, og hvor gammelt det er.

Det med forkultivering er ikke så svært

Der er mange gode grunde til at forkultivere, og det er ikke så svært, som det lyder. Det er tværtimod sjovt.

Peter Norris lille havekalender for selvforsynere

Peter Norris dyrker sin køkkenhave intensivt med afgrøder det meste af året – se hans havekalender og få inspiration til at dyrke året rundt.

Forår og såtid

Så snart der er lys nok i marts i vindueskarmen, kan vi begynde at så alle favoritterne, f.eks. tobaksblomst og skovjordbær.

Hvilke planter skal forkultiveres?

Som ny havejer kan det være svært at finde ud af, hvilke planter, der er enårige, toårige og flerårige, og hvorfor nogle af dem skal forkultiveres.

Forkultivering

Forkultivering i vindueskarm

Sår man tidligt indendøre, kan man dyrke en række planter, som tidligere vil blomstre og give afgrøde end ved direkte såning på friland.

Lenes såtips til forkultivering

Lene Tvedegaard fra Gartneri Toftegaard giver såtips til, hvordan man får succes med at forkultivere sine mange udplantningsplanter.

Foraktiveret frø persillerod

Foraktiveret frø spirer hurtigere

Nogle frø spirer langsomt eller kræver kulde – det er derfor en fordel at bruge foraktiveret frø, som spirer hurtigere og mere sikkert.

Frøposer

Grønsagsfrø og spireevne

Når man køber en pose frø, kan man ikke forvente, at alle frø i posen spirer, men alle grønsagsarter skal overholde en fastsat norm for spirevne.

Rødkålsplanter

Spiretemperatur og spiretid

Det er vigtigt at vente med at så, til jorden er varm nok til at frøene vil spire. Derfor er det godt at kende artens spiretemperatur- og tid.

Så med omhu – det betaler sig

En tommelfingerregel siger, at frø skal sås i en dybde svarende til 2–5 gange frøets diameter, dybest i let og/eller tør jord.

Kontruktion af såkasse

Effektive såbakker af affald

Man kan fremstille velegnede såbakker med god dybde og jordvolumen af trapezplade og plastkasser, som man ofte kan finde gratis i genbrug.

Grøntsagernes så- og plantetidspunkter

Se hvornår man skal så, sætte og plante de forskellige grøntsager i den store så- og planteoversigt.

Når frø ikke vil spire

Det er irriterende, når frø ikke vil spire, og man har mange gæt: For gamle frø, for gødet jord – eller er det de mange snegle, som er årsagen?

Dyrk dine egne salatfrø

Når vi selv dyrker salatfrø, får vi sprød og smagfuld salat i alskens sorter fra tidligt til sent på året.

Sådan høster du frø af tomat

Det er sjovt at have mange tomatsorter i haven, og de sorter, som ikke er F1-sorter, kan man man let selv tage frø af fra en godt moden tomat.

Opbevaring af frø

Frø skal opbevares tørt og køligt. Vil man være helt sikker på, at frø bevarer en god spireevne, kan det være en god ide at fryse de tørre frø ned.

Høst dine egne korianderfrø

Koriander dyrker vi mest for de grønne aromatiske blades skyld, men det er også muligt at høste frø i massevis i august eller september.

Høst egne frø fra haven

Vi har mistet den fornemmelse for frø, som vore forfædre havde, og det er synd, for det er let at høste egne frø, og de er ofte af bedre kvalitet.

Forhandlerguide

Frøsnapperen

Grundige såvejledninger til alle frø

Fantastiske Frø

Økologiske frø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Spiroggro

Frø af foderplanter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Frø og såning

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider