Brændenælde

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

En af Praktisk Økologis dygtige haveambassadører,Hervé Lognonné har skrevet denne artikel om sine gode erfaringer med brændenælder;

I år, i det tidlige forår, lavede jeg 2 baljer brændenældevand, med nogle dages mellemrum. Den første kom til at stinke som forventet, den anden kom til at lugte helt anderledes, lidt sur sødt. Det havde en snert af en fermenteringslugt. Det undrede mig, og samtidigt fortalte det mig, at jeg egentligt intet viste om den proces som foregik i disse baljer. Jeg blev nysgerrig, og gik på opdagelse på internet.

Franske fornemmelser
Fordi jeg både kan fransk (jeg er franskmand) og engelsk, har jeg fået for vane at undersøge det samme emne på forskellige sprog. Det har vist sig ofte at give en mere nuanceret billede af et emne.

På de franske sider »mødte« jeg Erik Petiot, Bernard Bertrand og Jean-Paul Collaert, og deres arbejde med emnet : »Les plantes au secours des plantes (planter som hjælper planter)« og deres 30 års erfaringer med emnet.

Normalt er dette ikke et velkommen syn, men måske ved brug af nællerne til gødning bliver det hele anderledes. Foto: Simon Steinberger

Der blev jeg gjort opmærksom på at planteekstrakter kræver omhyggelighed, viden og erfaringer både i fremstillingsprocessen, og i den måde de anvendes på: Ingen tilfældigheder men observationer, erfaringer og viden.

Brændenældevand er et godt eksempel. Den almene opfattelse af at brændenældevand er klar til brug når det er slimet og stinker, viste sig at være helt forkert. Det tilfører godt nok de mineraler som brændenælder indeholder, kvælstof m.m., til jorden, men hvis har man ventet så længe, at det for alvor begynder at stinke, har man samtidigt sat gang i en forrådnelsesproces, som ikke umiddelbart er til gavn for planterne. Laver man til gengæld en kontrolleret, fermenteret brændenældeekstrakt som er klart, lysegul og lugter af kourin, vil den tilføre planterne den samme mængde mineraler plus store mængder antioxidanter, noget som planterne ligesom vi mennesker har godt af.

Det måtte jeg selv prøve.

Opskrift på brændenældevand

1 kg fint hakkede brændenælder
10–12 l vand eller regnvand

Udstyr
1 plastik spand som kan lukkes tæt og med tappehane.

1 plastik låg eller lignende af lidt mindre diameter som kan sikre, at brændenælderne bliver dækkede af væsken under hele processen.

Alt udstyr er rent (vasket med børste og sæbe) og skyllet flere gange for at undgå sæberester.

Indikatorpapir eller pH-meter (skal kunne måle pH. mellem 5,2–6,8)

Fremgangsmåde
Brændenælderne hakkes småt, og røres godt rundt i vandet.

De dækkes med det »flydende« låg (evt. med vægt for at sikre at de holdes dækket af væsken), låget lukkes og der indsættes et gærrør.

Spanden stilles et mørkt og lunt sted (ca. 20 grader), helst uden de store temperatursvingninger.

Efter et par dage tappes der et lille glas af væsken. Der skulle gerne vise sig noget hvidt skum på toppen af glasset. Der kan evt. måles pH (pH-værdier vil de første dage være alkalisk mellem 8–11)-
Dette gentages hver dag, indtil det skum som er i glasset forsvinder i løbet af 30 sekunder, og pH-værdien skulle gerne nu befinde sig mellem 4 og 6.

Væsken skulle også gerne være klar og gul (Får den lov til at iltes, starter forrådnelsesprocessen og væsken ændrer farve; først til grøn og så brun).

Anvendelse og opbevaring
Brændenældevand fortyndes 1/10 når planten skal tilføres gødning og i løbet af vækstsæson (ca. hver 2. uge).

Væsken kan opbevares køligt, mørkt og iltfrit i en beholder (blød plastikflaske så luften kan presses ud) i nogle måneder afhængigt af temperaturen (se på farven om væsken har taget skade af opbevaringen).

Lidt mere om brændenælder
I min søgen efter mere viden om brændenælder, fandt jeg en spændende artikel om brændenælder forfattet af Rolf Peterson, Väkstfysiologisk Institut, Lunds universitet, i nr. 6 Årg. 1985 af Praktisk Økologi (artiklen kan skaffes via bibliotek). Artiklens omhandler et forskningsprojekt om nældevand. En artikel som jeg stærkt kan anbefale. Artiklens overskrift er : »Nældevand virker!«

Her omtales brændenældevand som næringsgivende og bio-stimulerende. Udover mange andre spændende oplysninger om brændenældevands betydning for planterne (bl.a. længere rødder) indeholder den også denne vigtige tabel om brændenælders indhold af mineraler på forskellige årstider :

De forskellige indhold må give forskellige anvendelsesmuligheder: kunne man forestille sig brug af brændenælder som brundække vinteren igennem og hermed tilføre kalcium til jorden?

Friske brændenælder som gødning
Til sidst kan jeg tilføje, at jeg de sidste år har brugt frisk snittede brændenælder og kulsukker som bunddække; 3 gange i løbet af vækstsæsonen, som den eneste gødning til mine tomatplanter, og det med flotte resultater.

Du kan læse mere om brændenælder på havelab.dk Jeg modtager gerne kommentarer. Fælles erfaringer er guld værd, så du kan også finde mig på Facebook.

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Ormeposten

Orme til kompostbeholderen

FAUSOL A/S

HORNUM gødning – det professionelle valg

Frødepotet.dk

Find frø til grøngødning- Også økologisk

Lynge Naturgødning

Naturgødningskompost, dækbark, muldjord

Dansk Hjemmeproduktion

Løsninger til selvforsyning

Camilla Plums økologiske frø

Økologisk gødning

Blomsterverden

Løggødning, krukkegødning, citrusgødning

Lottenborg Have

Økologisk godkendt gødning.

ECOstyle A/S

Organisk gødning til hele din have

Din Have Butik

Alt til haven – se vores store udvalg.

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Gødning > Brændenælde

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider