Gød dine roser

Af Inge Havetip, forfatter, Inges havetips

Gødning er alfa og omega, hvis du drømmer om flotte og frodige roser, der blomstrer rigt hele sommeren.

Det kræver meget energi at danne knopper og blomster, og da remonterende roser gerne skulle blomstre fra sankt hans til langt hen på efteråret, har de brug for mere næring end havens øvrige planter, der generelt kun blomstrer én gang.

Desuden skæres mange roser kraftigt ned om foråret. Det er en hård omgang, som du godt kan sammenligne med en langvarig influenza. Ovenpå sådan en tur har man som bekendt brug for lidt særforplejning og nærende fødevarer. På akkurat samme måde har rosen brug for gødning, der indeholder alle de vigtige næringsstoffer.

Roser skal have en ordentlig grundgødning i april, når du beskærer eller forårspusler om dem. Hvis du anvender kunstgødning eller en af de glimrende organiske rosengødninger, der findes på markedet, så følg altid brugsanvisningen og lad endelig være med at være for rundhåndet. Gødning er nemlig en slags salt og for store mængder kan svide rosens rødder – og så kan du godt glemme drømmen om et smukt rosenbed!

Roser der kun blomstrer en gang, behøver ikke gødning midt på sommeren. Foto: Inge A. Futtrup

Kompost er god gødning til roserne

Mange haveejere foretrækker at bruge kompost til rosenbedet. Enten hjemmelavet kompost eller kompost hentet på genbrugsstationen. Begge dele er udmærket, men det er desværre umuligt at angive gødningsværdien og forholdet mellem kvælstof, fosfor og kali præcist. Så prøv dig lidt frem, men husk, at det er bedre at give for lidt end for meget, så rødderne ikke tager skade. Komposten bør i øvrigt kultiveres let ned i jorden og ikke blot lægges ovenpå.

Jeg skynder mig dog at tilføje, at den bedste årstid for tildeling af kompost er om efteråret. På det tidspunkt kan du blot dække rosenbedet med et cirka 10 cm tykt lag grov kompost, halmblandet dyregødning eller haveaffald uden ukrudt. I vinterens løb vil det organiske materiale blive delvist omsat af regnorm, bakterier og andre nedbrydningsorganismer, og når foråret melder sin ankomst, skal du bare kultivere resterne, der nu minder om fin kompost, let ned mellem roserne.

De remonterende roser – altså roser, der blomstrer gennem hele sommeren – skal gødes igen, når de begynder at sætte knopper omkring midten af juni samt midt i juli. Hvis du glemmer at gøde på de tidspunkter, vil sensommerens rosenflor blive sparsomt.

Frodighed i sensommerhaven og med masser af knopper i roserne. Foto: Inge A. Futtrup

Gød dine roser med brændenældevand

Mens roserne har brug for en bred vifte af næringsstoffer om foråret og helst skal dækkes ind med både kvælstof, fosfor og kali, så kan de sagtens nøjes med kvælstof midt på sommeren. Det kan du selv fremstille af brændenælder. Læg 1 kg brændenælder i blød i 10 liter vand i 8–14 dage. Udtrækket sies herefter og fortyndes i forholdet 1 del brændenældevand til 10 dele rent vand inden det vandes ud i rosenbedet. Har du lus i roserne, kan du også bruge det fortyndede brændenældevand som bekæmpelsesmiddel.

Amber Queen Foto: Inge A. Futtrup

Du kan selvfølgelig også kultivere et let drys velomsat kompost ned i rosenbedet. Så snupper roserne selv de næringsstoffer, som de har brug for.

Uanset hvilken form for gødning, du vælger at bruge, så hold godt øje med rosernes bladmasse. Hvis den er tæt, kraftigt, blank og mørkegrønne, så er det tegn på, at rosen er godt dækket ind med gødning. Farvene på bladene varierer dog afhængig af rosensorten.

Der er stor forskel på bladfarven hos de forskellige rosensorter. Waterloo ses i forgrunden. Foto: Inge A. Futtrup

Ingen gødning fra august til november

Fra august må roserne ikke gødes, da de i så fald vil sætte nye skud for tæt på vinteren, hvilket øger risikoen for frostskader. Men når efteråret for alvor sætter ind i november, bør du som tidligere nævnt forkæle roserne med et godt lag grov kompost, haveaffald uden ukrudtsfrø eller halmblandet dyregødning. Hestemøg er bedst, men du kan også bruge møg fra kaninburet eller hønsehuset.

Lady Emma Hamilton gløder mellem de mørkegrønne blade. Foto: Inge A. Futtrup

Organisk og uorganisk gødning

Og så er der lige det der med at kende forskel på organiske og uorganiske gødninger. På sin vis er det nemt at huske. Ordet »organisk« minder jo om organer – fx mavesæk og lunger – og da den slags hører hjemme på dyr, må den logiske konklusion være, at organisk gødning er naturlig gødning.

Alt det der med gødning og næringsstoffer kan være temmelig forvirrende. Så hvis du skal ud og købe gødning til din have, får du lige et par stikord med på vejen.

Pernille Poulsen og Superstar Foto: Inge A. Futtrup

Organiske gødninger, der undertiden sælges under navne som animalske og biologiske gødninger, består af godt gammeldags møg. Som oftest hønsemøg, der er tørret og granuleret. Gødningen frigives generelt over en længere periode og vil derfor blive udnyttet optimalt af planterne.

En del organiske gødningsprodukter lugter fælt … eller skal vi kalde det naturligt … så snif lige til dem, inden du køber løs.

Uorganisk gødning kendes også som kunstgødning, NPK, kemisk eller mineralsk gødning. Det er lugtfrit og hurtigtvirkende, men udvaskes forholdsvis let af jorden. Undersøgelser har desuden vist, at der er betydelig færre regnorm på jorde, hvor der udelukkende anvendes kunstgødning.

Gødning sælges oftest i tør form som granulat eller små »kugler«, men såvel organisk som uorganisk gødning fås også i flydende form. Det kan være en fordel i år, hvor der ikke er tegn til regn, så langt øjet rækker. Alternativt må du finde vandslangen frem, når du har gødet med granulat.

Roserne vil under alle omstændigheder sætte pris på en god vanding, men vand aldrig så længe eller grundigt, at gødningen bare fosser gennem jorden.

Og så vil jeg da lige tilføje, at såfremt du bruger kompost, vil det være med til at bevare jordens fugtighed. Tillige forbedrer det jordens struktur og er fyldt med guf for havens regnorm.

Yndige Dronning Margrethe Foto: Inge A. Futtrup

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Roser > Gød dine roser

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider