Hvad gør man ved jordknolde?

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Jordbehandling er ikke altid lige let, og det er langt fra altid, at jorden bare er smuldrende fin og falder let og ubesværet for kultivator og rive.

Især først på sæsonen, når man laver bede klar til kartofler og løg, er jorden måske lidt for våd eller tør. Og det resulterer i en bunke jordknolde, som ikke bliver til fin smuldrende jord, selv om man river dem nok så mange gange frem og tilbage på bedet.

De tørre jordknolde kan man ofte støde i stykker med bagsiden af riven, når man har revet en bunke sammen. Eller man kan bruge samme metode som til de fugtige knolde.

Fugtige jordknolde

Lad det være sagt med det samme: Klistrer lerjorden til dine træsko og haveredskaber, så er jorden alt for våd, og du må konstatere, at du er gået for tidligt i gang med at bearbejde jorden. Og på så fugtig jord virker den her metode ikke.

Når jorden egentlig er god nok at bearbejde, ender man alligevel ofte med en mindre bunke af jordknolde. De kan let forvandles til løs jord, hvis man kender den metode, som er gået i arv gennem generationer. Det var noget børn lærte dengang, de blev sat til at rive havegange hver lørdag formiddag – og de adlød.

Det er lettest at forklare med en billedserie:

Jordknolde efter rivning

Bedet er færdigrevet, men der blev lige den her bunke jordknolde tilbage. Riv bunken ud på en havegang. Har man kun en græsplæne i nærheden, så find en stor plade til det. Foto: Karna Maj

Jordknoldene ser ret umulige ud, og de kan ikke stødes i stykker med bagsiden af riven. Foto: Karna Maj

trampe på jorden

Nu gør man det, som man ellers aldrig skal gøre ved jord: Trampe godt og grundigt på bunken med jordknolde. Foto: Karna Maj

Resultatet er en gang fladtrampet jord Foto: Karna Maj

Nu river man den fladtrampede bunke godt igennem. Foto: Karna Maj

Efter en gennemrivning er de store knolde forvandlet til dels løs jord, dels små knolde. Gentag processen et par gange, og jorden kan rives tilbage til bedet. Foto: Karna Maj

God arbejdslyst

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Jordbehandling > Hvad gør man ved jordknolde?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider