Undersøg din egen jord

Af Troels V. Østergaard, geolog og forfatter, Godsets Vin

Når man tænker konventionelt, så er en undersøgelse af jorden lig med at sende en jordprøve til analyse. Det svar, man får tilbage, siger noget om så og så meget plantetilgængeligt fosfor og kali, men det kan ikke bruges til noget i økologisk sammenhæng.

Plantetilgængeligt betyder opløseligt, og da vi jo netop ikke vil fodre vore planter med opløselige næringsstoffer, er de oplysninger ikke relevante, hvis man vil dyrke sin have økologisk.

Undersøg din jord

Det, vi har brug for at vide, er, om rhizosfærens organismer trives i vores jord. Og selvom det lyder meget kompliceret, så er det såre enkelt, så enkelt at enhver kan lave undersøgelsen selv uden at skulle betale i dyre domme til et laboratorium. Man laver simpelthen en kasteprøve.

Kasteprøven

Kasteprøven

Med jordklodsen liggende på spaden løfter man den til ca. 1 m’s højde, og derfra lader man den falde på jorden. Foto: Karna Maj

Start med at grave et hul ca. 30x 30 cm og 30 cm dybt. Skær så en jordklods løs. Den skal have spadens bredde, være 10–15 cm tyk og mindst 30 cm lang. Med jordklodsen liggende på spaden løfter man den til ca. 1 m’s højde, og derfra lader man den falde på jorden. Det er en fordel, hvis man lader prøven falde sådan, at man stadig kan se, hvad der er op, og hvad der er ned.

Det afgørende er nu, hvordan jordbunken ser ud. I den ene ende af skalaen har vi det tilfælde, hvor klodsen ligger i en, to eller tre klumper. Det tyder på en meget kompakt og død jord. Den perfekte, levende jord vil ligge, som var det en portion revet rugbrød. Man siger, at sådan en jord har krummestruktur.

Har jorden krummestruktur ned til ca. 20 cm’s dybde, er alt i den skønneste orden. Krummestrukturen, hvor jordpartiklerne er klæbet sammen i små »krummer«, giver fin lufttilførsel til jorden, fordi der er kanaler mellem krummerne. Og krummestrukturen er tegn på mange mikroorganismer, fordi den lim, der klæber jordpartiklerne sammen, består af slim fra mikroorganismerne.

Jordforbedring

Hvis jorden ikke har krummestruktur, men ligger i klumper, afhænger den videre fremgangsmåde af, hvor galt det er. I de værste tilfælde, hvor der er få, store klumper, vil det nok være nødvendigt med en jordforbedringskur om sommeren, hvor jorden løsnes grundigt i to spadestiks dybde. Derefter sås med det samme en blanding af hurtigvoksende grøngødningsplanter.

En jordforbedringskur kan dog ikke undgå at give lidt sved på panden, så vær sikker på, at de store klumper ikke skyldes, at jorden er for tør, når du laver kasteprøven.

Den bløde mellemvare, hvor klumperne ikke er meget større end knyttede barnehænder, og hvor der er krummer mellem klumperne, kræver ikke den store arbejdsindsats. Følger man rådene om jordbehandling, vil der i løbet af få år være fin krummestruktur i jorden.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Jordbehandling > Undersøg din egen jord

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider