Vagtler er fortrinlige som nyttedyr i drivhus

Af Finn Jensen, http://fjerkrae.dk

Mange har opdaget, at vagtler er meget nyttige og hyggelige i drivhuse. De spiser med stor glæde myrer og andre uønskede insekter i drivhuset, men kan dog også spise grønne spirer af nysåede planter, hvilket jo ikke lige er meningen. Så her er det nødvendigt at beskytte de små planter.

Selv om fuglen er en jumbovagtel er den bestemt ikke stor. Foto: Finn Jensen

Vagtler i drivhuse kan efter ønske og interesse være fra de små kinesiske dværgvagtler, de lidt større harlekinvagtler til de største japanske/jumbovagtler (som stadig er små fugle!). Billede. Æggene fra de japanske vagtler er på 14–18 g og kan fint spises. Æggene fra de andre vagtler er meget små og ikke meget værd som mad. Til gengæld så kan de japanske vagtler være lidt mere hårde ved spirerne end de kinesiske eller harlekinvagtlerne. Japanske er som regel også mere tamme og ikke så sky som de kinesiske dværgvagtler. Kinesiske og harlekin vagtler bør holdes parvis, mens det for de japanske vil være godt med flere hunner (2–4) til en han. Hannen kan nemlig godt være lidt hård, hvis der kun er en hun.

Alle vagtler er gode til at tage skadedyr i bunden af drivhuset

De fleste drivhuse er velegnede til vagtler, men det er dog nødvendigt at tage nogle forholdsregler, så vagtlerne ikke kan komme ud, og katte eller andre dyr ikke kan komme ind! Vagtler er små fugle, der sagtens kan flyve, så det er nødvendigt at sikre både vinduer og døre med volierenet.

Hvis først vagtlerne er kommet ud, er det så godt som umuligt at fange dem igen. Foto: Finn Jensen

Vagtlerne vil sætte pris på et hjørne i drivhuset, som er helt deres eget med overdækning og skjulesteder. De skal have adgang til foder og rent vand samt sand til at sandbade i. Foder kan være almindelig tropeblanding til de små vagtler. Til de lidt større vagtler kan det være foder til fasaner, agerhøns og vagtler. Foderet kaldes FAV eller startfoder til hønsekyllinger med 22% protein. Der skal suppleres med ekstra animalsk protein såsom fisk, frikadeller, æg etc. Vagtler vil også synes om grøntfoder/spirer og melorme samt andre insekter som tilskud til deres almindelige foder, når man løber tør for insekter i drivhuset.

Vagtler kan klare frost, men er meget sårbare overfor fugt. Er der fugt i drivhuset om vinteren, så skal vagtlerne flyttes, enten i bur i garage eller i en eventuel udestue. De japanske vagtler kan klare frost bedre end de kinesiske vagtler, hvor det kan være nødvendigt at sørge for ekstra varme hvis det bliver rigtig koldt. Det er ikke påkrævet hos de japanske.

En lille kinesisk dværgvagtel. Foto: Heidi Schmidt Pedersen

Under de rette forhold kan specielt de kinesiske vagtler ruge egne kyllinger ud. Japanske vagtler vil gøre det mere sjældent, men det kan lade sig gøre. De voksne vil varme ungerne og vise dem, hvor maden er. Ungerne skal fodres med det samme som de voksne, bare i mindre størrelse.

Fødevarestyrelsen har en pasningsvejledning for kinesiske dværgvagtler og harlekinvagtler. Den er også fint dækkende for japanske vagtler.

En fin og lille fugl, de er nemme at holde og der findes også hjælp at hente på nettet. Foto: Lone Grønbech

Facebook gruppe om vagtler finder du her

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Spiroggro

Frø til gavn for insekter

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Skade- og nyttedyr > Vagtler er fortrinlige som nyttedyr i drivhus

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider