Skade- og nyttedyr

Løgminérfluen – en ny udfordring i køkkenhaven

En forholdsvis ny gæst er kommet til Danmark sydfra og forårsager omfattende ødelæggelser på grønsager i løgfamilien. Ls artikel…

Dræbersneglens udbredelse

Naturhistorisk Museum opfordrer haveejere til indberette oplysninger om, hvor udbredt den iberiske skovsnegl (dræbersneglen) er i Danmark.

Dræbersneglen klarer både frost og tørke

Dræbersnegle overlever både kolde vintre og tørre somre, Antallet varierer ikke ret meget, men i fugtige og varme perioder er de mere aktive.

Dræbersneglen – gode råd til bekæmpelse

Her finder du praktiske anvisninger på at reducere antallet af dræbersnegle i din have – en vedvarende indsats året rundt er vejen til succes.

iberiske skovsnegle

Bekæmpelse af iberisk skovsnegl

I Den Økologiske Have har de i mange år haft iberiske skovsnegle, og de har derfor stor erfaring med gode metoder til at bekæmpe sneglene.

Harmonia axyridis, harlekinsmariehøne

Harlekinmariehøne – ny art i hus og have

Harlekinmariehønen er en ny invasiv art i Danmark, og den er ikke særlig velkommen, da den har et dårligt rygte.

Dræbersnegl

Sneglebekæmpelse i praksis

Dræbersneglen er kommet for at blive, men med forskellige metoder er det muligt at begrænse dens antal i haven.

Bænkebider bider i snegleæg

Dræbersneglens potentielle fjender

Når man vil dræbersneglen til livs er der også biologiske muligheder, men ikke alle lige velegnede. Heldigvis kan naturen også selv, men beskedent.

Brændenælder giver flere nyttedyr

Brændenælder er ikke kun ukrudt. Et stykke med brændenælder giver flere nyttedyr, bl.a mariehøns, som overvintrer i planten.

Skovsnegl

Middel mod snegle i haven

Sneglemidlet Ferramol indeholder aktivstoffet ferrofosfat og kan bruges mod såvel ager-, skov- og iberiske snegle. Det er godkendt til økologisk brug.

Ferromonfælde i Opal blommetræ

Feromonfælder

Æble- og blommeviklernes larve finder vi inde i æbler og blommer, og opsætning af feromonfælder kan være med til at reducere antallet af viklerhanner.

Guldøje

De voksne guldøjer er foder for sangfugle, og larverne, bladluseløverne, kan rydde grundigt op i luseplagen, næsten inden den har fået rigtigt fat.

Mangfoldighed i stedet for gift

For mange havedyrkere er det store spørgsmål, hvad kan jeg gøre, når roserne får lus, når kållarverne hærger, og når sneglene æder salaten.

Snor om kålbed mod fasaner

Hold fasanerne væk fra kål og salat

Fasaner elsker at æde spæde kålblade, salat- og ærteplanter, men det er heldigvis ret enkelt at sikre planterne mod at blive fasanføde.

dræbersnegle indsamling

Den vilde sneglejagt er skudt i gang

Mange af de velmente råd og midler er decideret skadelige for naturen, og der mangler viden om den ubalance, man uforvarende kan komme til at skabe.

Skolopenderen

Skolopendre er brune eller næsten rustrøde »tusindben«, der lever af rov modsat de ægte tusindben, som er gode nedbrydere af dødt plantemateriale.

Lær nyttedyrene at kende

Alfa og omega for at få færre skadedyrsangreb i haven er, at man skaber de rette forhold for nyttedyrene, at man opbygger en niche.

Moskusand

Næbet sneglekontrol

Ænder i haven er en yderst effektiv måde at bekæmpe snegle på, ikke mindst dræbersneglene. I tilgift får man kød, æg og underholdning.

Skadedyr og skadedyr

Skadedyrsproblemer er menneskeskabte – vi forstyrrer naturens orden for meget. Løsningen er mere naturvenlige dyrkningsmetoder.

Jagtedderkoppen

Det er store, langbenede edderkopper, der overfalder byttet i spring. De foretrækker bl.a. fluer, myg, cikader, tæger og sommerfugle.

Tagetes mod nematoder

I monokulturer opstår tit problemer med jordtræthed, hvilket bl.a. skyldes ophobning af skadelige nematoder. Dette kan afhjælpes med tagetes.

Hvor farlige er bladlus egentlig?

Bliv lidt klogere på bladlus – de tager ikke livet af planterne, de er bare en del af livet i haven. Og du kan sagtens holde antallet nede.

Grønsagsfluernes larver

Der er mange arter af grønsagsfluer, der hver har sin værtsfamilie, f.eks. angribes porrer af løgfluens larver og selleri af gulerodsfluens larver

Skal jeg sprøjte i min have?

Der er rigtig mange gode grunde til ikke at bruge sprøjtegift i haven. Læs herom, inden du vælger at sprøjte. Måske er det en bedre ide at lade være.

Vagtler er fortrinlige som nyttedyr i drivhus

Vagtler er fine nyttedyr i drivhuset, de er hyggelige og deres små smukke æg er meget velsmagende.

Kållarve og kållus

Oversigt over skadedyr på kål

Alle kålafgrøder angribes af en lang række skadedyr – her kan man hurtigt ud fra skadebilledet finde ud af, hvilket skadedyr, der kan være tale om.

Svirrefluer i haven er nyttige

Svirrefluerne, som ofte forveksles med bier/hvepse, gør stor nytte i haven, da de fungerer både som bestøvere og som rovdyr mod bladlus.

Brug af nyttedyr i drivhuset

Planterne i drivhuset angribes i juli og august ofte af af bladlus, mellus og ikke mindst spindemider på agurkerne.

Bekæmpelse af kållarver

Kålsommerfugle er smukke insekter, men desværre æder deres larver vores kål i haven. Der er dog flere måder, hvorpå man kan begrænse æderiet.

Nogle tanker om det, at avle dræbersnegle

Måske er det bedre at bruge tid og resurser, på andet end at ramme både køkkenhaver og prydbede ind i træ, metal og andet godt.

På jagt efter et godt kålblad

Kålsommerfugle udvælger meget omhyggeligt det kålblad, hvor de lægger deres æg, ud fra bladenes indhold af glucosinolater, kvælstof og fosfor.

Pindsvin

Pindsvin har ikke dræbersnegle øverst på menukortet

Et pindsvin i din have løser ikke et problem med mange dræbersnegle. Og det er helt forkasteligt at flytte rundt med pindsvin.

Hamp – en superplante

Hamp kan det meste, brugt mod skadedyr eller til foder, reb, stof eller i byggeri.

Hvepse æder kållarver

Hvepse er irriterende, når man spiser ude i haven i august og september. Men de er også nyttige insekter, som fortærer masser af kållarver.

Dræbersnegleæg

Snegleæg i hobetal

En måde at mindske antallet af iberiske skovsnegle er at samle snegleæg senest fra 1. september, inden de små ny snegle, som overvintrer, klækkes.

Orm i æbler og blommer

»Orm« i æbler og blommer er larver af visse natsommerfugle, viklere, som lægger deres æg i frugten.

Læderløberen

Læderløberen er en løbebille. Både de voksne og larverne er grådige rovdyr. De lever af snegle, orme og andre insekter.

Forhandlerguide

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Spiroggro

Frø til gavn for insekter

Ormeposten

Bestil kompostorme fragtfrit

Rosenbud

Utøj hos høns,Biologisk bekæmpelse.

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Skade- og nyttedyr

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider