Skolehaver i København

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Skolehaver var der engang mange af i de større danske byer. Den første skolehave blev anlagt i 1903, hvor også foreningen Skolehaven blev stiftet. I 1956 var der 31 skolehaver i København og ca. 200 ude i landet. Men politikerne har nedlagt langt hovedparten, når de mente, at skolehavernes jord var bedre anvendt til byggeri.

De sidste skolehaver kæmper for at overleve, for selv i dag er der politikere, som sultent ser på de små grønne oaser, som skolehaverne jo vitterligt er midt i byernes støj og larm. Der er derfor behov for at borgerne i kommuner med skolehaver aktivt støtter at bevare de muligheder, som skolehaverne giver mange børn for at få jord under neglene.

Skolehaverne i København

Skolehaverne er grønne fristeder, hvor børnene ikke kun får et lille jordstykke, som de kan kalde deres helt eget, og hvor de kan dyrke blomster og grønsager efter lyst, men også et sted, hvor de kan tumle og forsvinde under store træer og buske, og plukke æbler af store gamle frugttræer. I dag er der i mange skolehaver også fokus på at lave mad af det, børnene dyrker.

Der er forskellige eftermiddagshold, hvor børn kan tilmelde sig som til alle andre fritidstilbud og få sin egen have. Flere af skolehaverne har længere forløb for skoleklasser, hvor klassen kommer en gang om ugen.

Skolehaverne i Københavns Kommune er et tilbud til alle børn i kommunen. De drives af Foreningen Skolehaven med tilskud fra Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning. Størstedelen af underviserne er frivillige, som bruger en stor del af deres sommer på skolehaverne.

Brug for flere skolehaver

Men der er brug for, at politikerne prioriterer en forbedring af forholdene med ansat personale og en udbygning af skolehaverne, så endnu flere børn får lov til at opleve det at dyrke jorden. Der er rigtig mange børn, som ikke har en have derhjemme.

Første skridt burde være at frede de tilbageværende skolehaver, som er rene natur- og kulturperler midt i en storby, så de ikke forsvinder for at give plads for endnu et byggeri.

Hvis man er en gruppe, kan man komme på rundvisning i skolehaver i København.

Billeder fra skolehaver i København

Nedenfor er der en række billeder fra en lørdag først i juni 2008, hvor jeg var en tur rundt i en række københavnske skolehaver. På det tidspunkt var tørken allerede sat ind, og haverne bar lidt præg af det, men man kan se, hvor dejlige omgivelser at skolehaverne er for de børn, som har en lille have, hvor de kan dyrke blomster og grønsager, som de kan tage med hjem.

Denne gamle skolehave ligger i dejlige grønne omgivelser.

Denne gamle skolehave ligger i dejlige grønne omgivelser. Kornet i forgrunden har sin egen historie – det sår man hvert år, så børnene kan se, hvor høj rug kan blive. Foto: Karna Maj

Arealet er indelt i mange små haver.

Arealet er indelt i mange små haver. Foto: Karna Maj

Hvert barn har sin egen lille have – her er Maries.

Hvert barn har sin egen lille firkant jord. Foto: Karna Maj

Her har Rebecca sat kartofler og sået morgenfruer i sit lille s

Her har Rebecca sat kartofler og sået morgenfruer i sit lille stykke jord. Foto: Karna Maj

Et flot staudebed i skolehaven

Et flot staudebed er der også plads til – med masser af blomster, som tiltrækker bier og insekter. Foto: Karna Maj

I en af skolehaverne er der også bistader.

I en af skolehaverne er der også bistader – det er et samarbejde med en biavler. Foto: Karna Maj

Der er også mulighed for at opleve en lidt vild natur

Der er også mulighed for at opleve en lidt vild natur – man skulle ikke tro, at det er midt i København. Foto: Karna Maj

Dejlig omgivelser for en skolehave

Dejlig omgivelser for en skolehave, hvor børn skal lære at omgås og sætte pris på naturen. Foto: Karna Maj

Vandkander til en hel skolehave

Jorden var meget tør, så vandkanderne var i brug. Foto: Karna Maj

Du kan se flere billeder – med masser af aktive børn og frodige haver – på De københavnske skolehaver. Hvis du skulle have lyst til at blive frivillig i skolehaverne i København, er du velkommen, hvis du har haveerfaring og er glad for at arbejde med børn.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Økologiens Have

Besøg Økologiens Have

Gamlefrugtsorter.dk

Rundvisning i Pometet er en oplevelse.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Besøg i haver > Skolehaver i København

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider