Planteskolebogen

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Alle haveejere med særlig interesse for dyrkning og formering af træer, buske og stauder vil få stort udbytte af at læse Planteskolebogen, selv om den først og fremmest er beregnet som lærebog til undervisning inden for det erhvervsmæssige havebrug og skrevet til planteskolefolk. Der er selvfølgelig afsnit, som ikke er særligt interessante for den almindelige haveejer, men til gengæld finder man i bogen viden om plantefysiologi, formering og dyrkning på et niveau, som ikke findes i almindelige havebøger skrevet for haveejere.

I bogens første del beskrives planternes fysiologi, de forskellige formeringsmetoder, container- og markkultur, vanding og ernæring, sygdomme og skadedyr.

I bogens anden del er der masser af nyttige oplysninger om, hvordan man i praksis formerer og dyrker planteskoleplanter. Man kan læse hvordan og hvornår man i praksis formerer de forskellige planter ved at så, stikke og pode. Selv om det er skrevet til erhvervsmæssig brug, kan man fint bruge den meget store viden, som er i bogen, til brug i egen planteproduktion i haven. Man vil givet få meget større mulighed for at få held med at opformere planter til haven, når man har denne basisviden om, hvordan planten fungerer og reagerer.

Nogle af de særligt interessante kapitler for haveejere omhandler:

  • Fysiologi og fænologi: Livscyklus, årsrytme, vækst, bestøvning, frø- og frugtdannelse, frøspiring, dannelse af rødder på stiklinger.
  • Formering: Frø (høst, lagring, frøhvile, frøspiring, vitalitet, frøbede, såning), stiklingeformering (roddannelse, såring, etablering, stikkemiljø, moderplanter), podemetoder og mikroformering.
  • Skadegørere: Bakterier og svampe, virussygdomme, skadedyr, nytteorganismer
  • En speciel del til sidst, hvor planterne er delt op i 13 plantegrupper med en samlet beskrivelse omkring formering og dyrkning af netop gruppens planter. Det er grupper som frugttræer, frugtbuske, roser, stedsegrønne prydbuske, grundstammer, alletræer osv.

Bogen har også focus på miljøet i planteskolerne, bla. problemer omkring affaldshåndtering, vand- og energiforbrug, ukrudtsbekæmpelse og jordbehandling.

Bogen er meget grundig og også pædagogisk opbygget. Der er en del illustrationer, men som haveejer kunne man godt have brugt lidt flere illustrative tegninger eller fotos. Der er en del faktabokse, hvor særligt vigtige emner er fremhævet.

Der er mange forskellige forfattere, der har været med til at skrive bogen, og det har betydet, at den nyeste viden indenfor områderne er kommet med.

Bogen er helt sikkert værd at investere i for den interesserede haveejer – også selv om ca. en tredjedel ikke er specielt anvendelig for haveejeren.

Poul Erik Brander, Erik Nymann Eriksen og Jens Thejsen (red.): Planteskolebogen. Forlaget Biofolia. 2004. 320 sider, kr. 475.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Planteskolebogen

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider