Topsaks

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når først træerne har nået en vis størrelse, er det ikke altid lige let at komme til at fjerne grene fra et træ. Selv med en stige er det ofte umuligt, og topsaksen er også et godt redskab, hvis man ikke har mulighed for at entre op på en stige. Kombinerer man en stige med en topsaks, er der næsten ikke det sted, man ikke kan nå.

Topsaks

En topsaks på et flere meter langt skaft er et godt redskab til at beskære mindre grene med højt oppe. Her i en antik, men fuld funktionsdygtig udgave til mindre grene. Foto: Karna Maj

Som udgangspunkt skal man beskære træer mindst muligt, men det kan blive nødvendigt at fjerne krydsende grene og udtynde frugttræer. Desuden kan træer blive angrebet af sygdomme, som kræver at de angrebne grene skal fjernes. Det gælder f.eks. sygdommene grå monilia og ildsot.

Et godt redskab til at fjerne grene i høje træer er en topsaks. Selve saksen er anbragt på en flere meter lang stang, og den udløses med et tilsvarende langt trækanordning. Det kan være en god ide med en teleskopstang.

Når saksen er anbragt omkring den gren, man ønsker at afkorte, trækker man i snoren, og grenen klippes over. Man har selvfølgelig ikke helt samme styr over, hvor snittet helt nøjagtigt kommer til at ligge, som med en beskærersaks. Så den skal kun bruges, hvor man ikke kan komme til med en beskærersaks.

Hvis man er heldig. kan man måske finde en på et loppemarked til en billig penge. Men ellers kan de købes i flere fabrikater. Topsakse findes i flere udgaver, hvor nogle er med snoretræk, andre med stangtræk. De kan fås med udveksling og endda i en ørnenæbsudgave. Det er dog sikkert langtfra alle butikker, som overhovedet har en topsaks på lager. Så det er nok en god ide at orientere sig om udvalget af topsakse, inden man går over til indkøb.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Arresø Pil

Om saks,syl eller kniv,vi har værktøjet.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Haveredskaber > Topsaks

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider