Skab mere dyreliv på børnenes legeplads

Af Hanne Søgård, jordbrugsteknolog Landskab og Anlæg, anlægsgartner og konsulent

Hvis jeres legeplads i børnehave eller vuggestue ser ud som de fleste i en tæt befolket by, så er der kun få kvadratmeter jord til leg, ophold i sol – eller i skygge -, træer, buske og andet grønt. Området levner meget lidt plads til biodiversitet, da der er et voldsomt slid på arealerne og kun meget få kvadratmeter til fred og ro til flora og fauna.

Legeplads

Hver en kvadratmeter af legepladserne bruges, og det er kun de mest hårdføre planter, som overlever. Foto: Karna Maj

Når der ønskes mere liv indenfor hegnet, skal der afsættes lidt plads til uforstyrrethed. Jeg giver her et par forslag, til hvilke tiltag I kan gøre på jeres legeplads. De samme forslag kan, selvfølgelig, bruges alle mulige andre steder.

En kompostkasse

Den kan laves af mange forskellige materialer og (til dette formål) i mange størrelser. Eksempelvis af brædder, der sættes løst ned mellem stolper, sådan at siderne kan være tætte, men brædderne kan tages af – hele vejen rundt – når der skal kigges til bunken og hvad den gemmer af liv. Helst et sted i læ og skygge. Husk at vandet skal kunne løbe væk fra bunken, enten ved at sive ned i jorden, eller ved at det kan løbe til et bed i nærheden.

Kassen fyldes med visne blomsterbuketter (ikke købte), findelt hækafklip, blade, grønt fra køkkenet, frugt og gerne lidt kviste. En hestepære ville være fantastisk. Jo mere forskelligt organisk materiale, des bedre. Undgå tilberedt mad, kød, fisk, sprøjtet frugt, blomster og andet grønt.

Giv gerne bunken en skvæt vand i tørre perioder. Den kan også med fordel dækkes med plastik, filt eller et gammelt tæppe. Det holder bunken tilpas fugtig samtidigt som det forhindrer udsivning af næringsstoffer fra bunken. Tilpas fugtighed er vigtig for alt levende.

Her vil I kunne finde et frodigt liv af kompostorm, bænkebidere, snegle, skolopendere, m.m.

Se mere her:Hvad sker der under komposteringen

Et blomsterbed

For at beskytte bedet bedst muligt mod nedtrampning, vildfarne bolde, osv., kan det med fordel være et højbed. Lav en ramme af f.eks. brædder, så bedet bliver hævet cirka 30 cm over omgivelserne. Eller bedet kan være i en betonring, eller mange andre former for materialer. I skal sikre jer at vandet skal kunne sive hurtigt væk; medmindre I ønsker at lave et sumpbed. I kan lave et eller flere bede, som pladsen nu tillader det. Intet bed bør dog være smallere end 30 cm.

Hvis det er muligt, så løsne jorden i bundet af bedet med en greb. Hvis bedet må placeres ovenpå asfalt eller fliser, duer det jo ikke, men bedet kan blive ok alligevel. Fyld bedet med købejord (pottemuld) eller få fat noget godt muldjord. Uanset om det er det ene eller det andet, bør det blandes med sand/groft grus. Gerne halvt af hvert.

Og så skal der fyldes godt op med blomstrende planter. Da mulighederne er uendelige, vil jeg her bare nævne 10 som er suveræne til at tiltrække insekter. De er alle superrobuste og kræver ingen særlig pleje. Jeg vælger dog at dele dem i 2 grupper; den der tåler næsten alt (ikke salt) og den hvor planterne godt vil have lidt vand et par gange om ugen.

De mest robuste:

  • Krybende timian (Der er flere slags at vælge mellem. Undgå de brogede, da de ikke er helt hårdføre)
  • Oregano
  • Katteurt, Nepeta
  • Sankt Hansurt, Hylotelephium telephium (syn. Sedum telephium, f.eks. sorten ‘Herbstfreude’)
  • Bjergmynte, Calamintha nepeta

Dem der skal have lidt vand, et par gange om ugen

  • Hjortetrøst, Eupatorium (flere arter og sorter, men generelt høje, kraftige planter der ynder fugt)
  • Lægestokrose, Althaea officinalis, også kaldet »skumfidusplante« (mandshøj, med fløjlsbløde blade; skal stå i sol og blomstrer længe)
  • Blåpude, Aubretia, en kendt stenbedsplante, der er vigtig i foråret
  • Hvid fredløs, Lysimachia clethroides, blomstrer fra juli til frost
  • Russisk mandstro, Eryngium planum, stålblå tidselkugler i sensommeren. Sår sig villigt; blomsten stikker, men ikke bladene.

Læs artikler om at vælge planter til insekterne:
Vælg planter til gavn for bierne
Oversigt over biplanter
Plant for sommerfuglenene

En admiral sommerfugl på hvid fredløs.

En admiral sommerfugl på hvid fredløs. Foto: Bolette Crossland

Dødt træ giver kriblekrable liv

Det kan være i form af en død træstamme, en grenbunke, et kvashegn eller en glemt brændestak. Gerne flere elementer på en gang, men det er vigtigt at træet får lov at ligge nogenlunde i fred og forgå, lige så stille. Selvfølgelig må I gerne gå på opdagelse af og til, men der må ikke være daglige forstyrrelser. Et simpelt element, som koster lidt, giver meget og kræver en smule tålmodighed. Kvashegnet kan bruges til opdeling af legepladsen.

Læ mere her:
Et kvashegn
Gammelt træ giver haven mere liv

Bænkebidere

Bænkebiderne holder til i gammelt træ, som er ved at formulde. Her kan de studeres tæt på. Foto: Karna Maj

Vand – lige fra bradepande til bassin

Det element, som hurtigst og mest effektivt giver liv er vand. Det kan være i form af et lavvandet fuglebad, f.eks. en bradepande med nogle sten og evt. lidt grus, eller et bassin, helst på mindst 8 kvadratmeter. Det sidste kræver viden og investering i gravearbejde, membran og planter, og når det er etableret kræver det en del pleje, men giver fantastiske muligheder. Det første er stort set gratis og der må gerne være flere af dem rundt omkring på legepladsen. Husk at gøre fuglebadet grundigt rent mindst 2 gange om ugen og fyld vand på dagligt. Fuglene kommer uanset hvor badet er placeret, men bier og sommerfuglene foretrækker at drikke fra en plads i solen.

Plant stedsegrønt til skjul for dyrene året rundt

Stedsegrønne planter er rigtigt godt skjul og beskyttelse til mange dyr i vinterhalvåret. En tæt måtte af vedbend, Hedera, opad en mur, op i et træ, eller bare hen ad jorden (undgå trampende fødder), er rigtigt godt. Mindre kan også gøre det, et opstammet træ, som f.eks. en Thuja, er godt for os alle. Eller en busk eller to. Der er mange muligheder, hvis man husker at tænke pladsen i tre etager. Kronetaget af træer, en pergola med slyngplanter eller bare et højt stativ med en slyngplante. Mellemlaget med buske eller høje stauder. Og bunden med lavere stauder, løgvækster eller en slyngplante, der bare kravler hen ad jorden, i stedet for op i et eller andet.

En stenbunke som gemmested for dyr

Gerne et sted, hvor halvdelen ligger i skyggen og den anden halvdel i bagende sol. Den må meget gerne være et par meter på hver led, men mindre kan bestemt også gøre det. En enkelt lidt større sten, eller en flise, lagt på jorden vil gemme på en del forskellige dyr under sig. Løft og se! Stenbunken kan blive hjemsted for firben eller andre spændende dyr.

Uforstyrrethed er nøglebegrebet til succes

Det var eksempler på nogle af de tiltag, I kan gøre for at få mere liv på jeres legeplads. Listen kan sagtens laves længere, men det er vigtigste er, at I forstår vigtigheden af nøglebegrebet »uforstyrrethed«. Lad bladene ligge på jorden, om ikke over det hele, så i det mindste i den samme (kompost)bunke. Lad brændestablen blive, hvor den er, i en årrække; helst til den er »helt væk«. Osv.

hegn om bed

Her har man valgt at hegne et lille areal ind for at få etableret et areal med træer, buske og bærbuske. Men for at planterne skal vokse hurtigt til, skal et sådant bed forberedes godt, måske jordforbedres, og alt græsset skal væk. Der kan plantes insektblomster mellem træer og buske, så der kommer insektliv fra starten. Det vil give planter i tre etager: træer, buske og stauder. Foto: Karna Maj

Hvis I synes det er svært at se løsninger for jeres lille plet, vil jeg anbefale professionel konsulenttjeneste. Det kan være en landskabsarkitekt, en biolog eller bare en ildsjæl, måske en anlægsgartner, som har forstand på biodiversitet. I bør sikre jer at vedkommende har forstand på det I efterspørger.

I kan også hente mere inspiration her
Sådan gør du gården og gaden grønnere

I kan finde artikler om dyr, fugle og insekter i kategorien Dyr i haven

Økologisk skolehavetjeneste

Landsforeningen Praktisk Økologi har fået en Økologisk Skolehavetjeneste. Lige nu består den af Gorm Friborg, som er ansat i Københavns Skolehaver. Kontakt ham, hvis du vil vide mere om Skolehaver eller hvis du vil hjælpe.

Kontakt Gorm på skolehaver@gmail.com

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Gyngestativ med robinie pæle

Arresø Pil

Hytter, Labyrinter og tuneller…

Her er du: Forsiden > Inspiration > Leg og aktiviteter > Skab mere dyreliv på børnenes legeplads

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider