Dansk presse til æblemost

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Af arbejdsmæssige grunde har Carsten Sønderborg Petersen valgt frem til 2008 at indstille al aktivitet omkring sine mostpressere. Men derfor kan man jo godt læse om principperne i hans mostpresse.

Hjemmeproduktion af æblemost er en gammel dansk tradition. Specielt på de store gårde lavede man æblemost til eget forbrug og i husmoderforeninger kunne man tidligere leje en mostpresse.

Mosttraditionen genopstår i disse år i Danmark. Hele familien kan være med til at omdanne nedfaldsæblerne til en sund og velsmagende æblemost. Mosten kan opbevares i fryseren i et år – eller mosten kan forædles til æblecider, æbleeddike eller æblevin.

Enkelte steder kan man stadig indlevere æbler og få dem byttet til most eller leje et mosteri på timebasis. Hvis man ikke har disse muligheder i nærheden, eller man selv har mange æbler, kan man også vælge at købe eget mosteri og evt. dele det med andre familier.

Den ny pakkepresse

Æblepresning

Æblepresning i Den Økologiske Have. De raspede æbler lægges lagvis indsvøbt i klæde, mellem plastplader, som herefter presses sammen ved hydraulik. Saften vælter ud af æblerne når pladerne presses sammen.

Den nye pakkepresse, som i efteråret 2003, er kommet på markedet, er udviklet af Carsten Sønderborg Petersen, Hørning. Hans interesse for produktion af most, cider og vin stammer fra Frankrig, hvor han i begyndelsen af 80’erne arbejdede på en vingård i Chablis. Siden har han arbejdet på at lave mostpressere og frugtkværne, der var effektive, holdbare, transportable, nemme at rengøre og ikke mindst brugervenlige. Han har nu sat to modeller af pakkepressere i produktion på eget værksted.

Den nye danske pakkepresse er en moderne udgave af de gamle effektive pakkepressere, som også mosterierne brugte før i tiden. I en pakkepresse bygger man de kværnede æbler op lagvis, i modsætning til i en kurvepresse, hvor æblerne presses i en »tønde«.

Med to forskellige modeller er der både en til privat hobbybrug og en til foreninger eller institutioner. Den største model kan rumme 25 kg æbler og har en pressekraft på 8 ton. Den mindre model er en bordmodel/gulvmodel til 10 kg æbler og med en pressekraft på 3 ton. Begge modeller kan afskilles uden brug af værktøj for nem transport og har gennemtænkte finesser som f.eks. indbygget bord.

Mostpressen har håndhydraulik i form af en donkraft og er lavet i varmgalvaniseret stål, rustfrit stål, dansk asketræ, akacietræ og plast. Presseren er stort set vedligeholdelsesfri, oplyser producenten Carsten Sønderborg Petersen.

Carsten Sønderborg Petersen sælger også to typer elektrisk drevne frugtkværne til at findele æblerne med, inden de kan presses.

Fordelen ved pakkepressen er i følge Carsten Sønderborg Petersen, at den giver ca. dobbelt så stort saftudbytte som en kurvepresse. Saftudbyttet er op til 80%, hvilket svarer til at 25 kg æbler bliver til 20 liter æblemost eller 80 sodavandsflasker. Kirsten Iversen fra Dansk Hjemmeproduktion, som sælger kurvepressere, oplyser, at man får ca. 50% saftudbytte med en kurvepresse og en hånddreven frugtmølle, lidt mere ved pærer og saftige æbler. Hvis man bruger en elektisk frugtmøller får man et noget større saftudbytte.

Prøv pressen i Den Økologiske Have

I Den Økologiske Have kan man se både en bordmodel og en stor gulvmodel, og man kan leje gulvmodellen for 60 kr/time. Det er en god ide at bestille tid i forvejen (tlf. 86545400), så man ikke kommer forgæves.

Skyl æblerne hjemmefra. Tag kniv med til afskæring af dårlige partier på æblerne, og medbring selv beholdere til saften.

Se mere på Den Økologiske Haves netsted.

Mere information om mosterier

De nye pakkepressere og frugtkværne:www.mostpresse.dk findes mere information om de to mostpressere, de to frugtkværne og om fremstilling af æblemost.

Kurvpressere og frugtmøller: Indtil nu har man brugt hånddrevne eller elektriske frugtmøller og kurvpressere til mostfremstilling. Man kan evt. sætte motor på kurvpresseren. Disse forhandles af Dansk Hjemmeproduktion.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Laybourn Design

Termometer frøen af støbejern

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nye produkter til haven > Dansk presse til æblemost

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider