Pres most af nedfaldsæblerne

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Nedfaldne æbler er der masser af i haver med høje, gamle frugttræer. De rådner hurtigt, men kan gemmes ved en beskeden indsats.

Pres æblerne til æblemost

Æblemos kan nedfryses til senere brug, og man kan presse nedfaldsæbler til en sund forfriskende æblemost, hvis man har en saftcentrifuge. Man får den bedste smag, hvis man blander søde æbler med lidt mere syrlig æbler. Æblemost kan også nedfryses.

Hvis man har mange nedfaldsfrugter eller mulighed for at få lov til at samle op i nabohaver, kan det betale sig at indlevere æblerne på et mosteri og få most herfor. Det er dog ikke most af egne æbler, man får med hjem. Der findes stadig enkelte mosterier rundt om i landet – se nedenfor.

Et hjemmemosteri

Hvis man vil have most af egne æbler, kan man investere i et mosteri bestående af æblekværn/frugtmølle og kurvepresse. Et sådant mosteri kan, alt efter størrelse, klare 15–30 liter pr. time. I Den Økologiske Have er der i 2002 sat en rekort med 35 l på en time. Da man selv kun skal bruge det få dage om året, kan man låne eller leje det ud til andre haveejere. Prisen er fra godt 4000 kr og opefter. Flere steder i landet kan man allerede leje sig til pressekapacitet – se nedenfor.

De revne æbler fra frugtmøllen er klar til at blive presset. Æblefest i Valby i 2010. Foto: Lene Haubroe

Børn er vilde med at være med til at presse most af æbler. Æblefest i Valby i 2010. Foto: Lene Haubroe

Kan beskadigede æbler bruges?

Inden man presser sine nedfaldsæbler, skal de vaskes, og man skal overveje, om hvert enkelt æble er ok til most, da beskadigede æbler med råd og mugangreb kan indeholde svampegiften patulin. Hvis der er orm i æblerne, kan der være mugangreb inde i æblerne. Stødpletter, som er friske og ikke er begyndt at udvikle råd, kan man nøjes med at skære godt og grundigt væk. Dette gælder kun for æbler, andre frugter som f.eks. pærer trænger patulin ud i hele frugten.

Læs mere i Fødevarestyrelsens artikel Undgå svampegiften patulin i æble- og pæresaft.

Nedfaldsæbler

Synd og skam at æbler får lov til at rådne op. Man kan presse dejlig most af sine nedfaldne æbler, men det skal gøres, når de er nynedfaldne, og inden der kommer rådangreb. Foto: Karna Maj

Cider af æblemosten

Hvis man først har masser af friskpresset æblesaft af godt modne æbler, har man muligheden for at fremstille sin egen cider. Cider er en frisk og naturlig drik, som traditionelt laves i de dele af Nordeuropa og Nordamerika, hvor man har omfattende æbledyrkning. Da æbler indeholder mindre sukker end druer, vil en naturlig cider holde en alkoholprocent på mellem 2 og 6 procent. Cider fremstilles på vinballon med gærlås ved at tilsætte lidt sukker og evt. vingær. Den færdige cider skal opbevares ved maks. 5–10° C eller tilsættes svovl.

Når mosten gæres til cider, ødelægges evt. indhold af svamegiften patulin.

Her kan du få presset æblemost

Kom med æbler og få most med hjem

Betaling eller bytning til most

Mosteri og fremstilling af æblevin

 • Højbakke Vingård ved Nakskov har både en mostpresse på 40 liter og en på 180 liter samt en maskine til mosning af æbler. Man kan også tilbyde at fremstille æblevin af mosten. Tlf. 20 26 85 42.

Lej et mosteri

 • Økologiens Have i Odder – ring på tlf. 24963015 eller mail@okologienshave.dk og bestil tid. På timebasis.
 • Fuglebjerggaard, Helsinge i Nordsjælland. Her kan man i åbningstiden leje enten en stor mostpresse eller to små på timebasis. Ved større portioner kan aftales andet tidpunkt.
 • Makvärkets æblemosteri. Du kan leje mosteriet efter aftale. Kan også leveres efter aftale.
 • Østervang gård Mosteri ved Køge tilbyder at du kan moste egne æbler.
 • Glud Museum, Museumsvej 44, Glud, 7130 Juelsminde Tlf. 7568 3082. Gratis efter betaling af entre til museet.
 • Grøn Guide Århus Nord, Fortebakken 1, 8240 Risskov. Ring og bestil tid på tlf. 51 83 70 17. Udlejning på dagsbasis.
 • Frugtpresse.dk, v/ Kjeld Petersen, Isaksvej 4, 4160 Herlufmagle, salg@frugtpresse.dk, tlf. nr. 55 77 76 75
 • Mette Østman, Odense C, tlf. 2855 9020, mette.oestman@skolekom.dk. 36 liters mosteri med frugtmølle og baljer. Det hele står på en trailer, så det er nemt at hente. Udlejes på dags- og ugebasis.
 • Mosteri.dk ved Jørgen Krogh Hessellund, 9520 Skørping, tlf. 2512 3322 udlejer flere forskellige typer mosterier på dagsbasis. Bl.a. ny model, der arbejder med vandtryk og giver højt udbytte. Se modeller og priser på Mosteri.dk.
 • RM Service, Lærkevej 5, 8410 Rønde, tlf. 61 67 04 66 udlejer frugtkværn og pakkepresse (til 28 kg). Udlejning på dagsbasis.
 • Kræmmergård ved Struer udlejer minimosteri efter aftale, tlf. 27591577.
 • Vipper Buurgaard ved Sorø udlejer mostpresser med kværn til. Kan være i personbil. Kontakt vipper.buurgaard@hotmail.com
 • Miljø- og Energicentret, Høje Tåstrup, lejer en mostpresse ud som den man ser på billedet i artiklen. Høje Tastrup Boulevard 54, 2630 Taastrup, tlf. 43 30 42 00 mail mec@mec-ht.dk.
 • Hans Kamp i Hedensted har en elektrisk æblekværn og en pladepresser, som står til afbenyttelse efter aftale og til en pris på, hvad der svarer til en god flaske rødvin i timen. Henvendelse: Hans Kamp, Humlevej 9. 8722 Hedensted, Tlf 75892151/28263295 mellem kl. 8 og 9.
 • Det mobile mosteri er et udkørende mosteri, der kører hjem til folks private haver og moster æblerne til æblemost. Det mobile mosteri.dk v. Jacob Larsen, Sallingvej 73, 2720 Vanløse, tlf. 50 41 28 55

Lejre Folkemosteri. Du kan leje dig ind på en mostdag. Læs mere herom på hjemmesiden: Lejre Folkemosteri

Foreninger med fokus på at presse most

Foreningen Æbleværkstedet Nonnetit: I Grevinge Sogn i Odsherred kan medlemmer i foreningen Æbleværkstedet Nonnetit presse most af egne æbler, deltage i kurser i podning mv. og høre foredrag og
lokale æblehistorier i Æbleværkstedet Nonnetit i Grevinge. Læs mere på www.nonnetit.dk.

Foreningen Æblekinder: På Baunehøj Efterskole ved Jægerspris kan private blive medlemmer af foreningen »Æblekinder« og få mulighed for at presse most af egne æbler på årets mostdage.

Kommentarer

Der er 36 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hjemmeriet

Konservering af grøntsager ved mælkesyre

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Pres most af nedfaldsæblerne

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider