Ramsløgets livscyklus

Af Tom Thinggaard Pedersen og Dorte Ellegård

Dette er et uddrag fra bogen »Ramsløg – Fra naturens spisekammer« af Dorte Ellegård og Tom Thinggaard Pedersen. Efter gennemgangen af ramsløgets sæson, kommer der en opskrift på ramsløgtærte med karamelliserede rødløg og bacon.

Ramsløgsæsonen

Sæsonen for ramsløg ligger fra marts til juli, men varierer en smule fra år til år alt efter vejret.

Fra starten af marts kan man som regel begynde at plukke de spæde blade i skovbunden, og i løbet af april vokser bladene sig store og meget grønne. I april begynder også plantens blomsterknopper at skyde op over bladene. I starten af maj springer ramsløgets hvide blomster ud og bladene bliver grovere, men kan stadig bruges.

I juni afblomstrer ramsløgenes smukke stjerneformede blomster. Efter afblomstringen danner den frugter eller bær, som er trerummede kapsler med små sorte frø. Når frøene er modne, bliver stænglen slap og lægger sig på jorden. Herefter begynder planten lige så stille at visne ned og frøene spredes.

Er sæsonen startet sent, kan man nogle gange se ramsløg helt frem til juli.

Ramsløgets livscyklus

De første spæde ramsløgskud dukker frem allerede i starten af februar, hvis vi har en mild vinter.

Omkring 1. marts spirer ramsløgene for alvor frem.

I slutningen af marts og starten af april dækker ramsløgene næsten skovbunden.

Midt i april skyder de første stilke med blomsterstandene frem.

I midten af maj blomstrer ramsløgene smukt. De små karakteristiske ramsløgbær anes allerede.

I starten af juni forsvinder blomsterbladene og ramsløgbærrene vokser sig store og modnes.

I slutningen af juni og begyndelsen af juli visner ramsløgene.

I juli slutter ramsløgsæsonen lige så hurtigt som den startede. Frøkapslerne åbnes, og ud falder de smukkeste sorte ramsløgfrø.

Ramsløgfrø klar til at blive sået. Det skal gøres kort inden frosten kommer.

Opskrift på ramsløgtærte med karamelliserede rødløg og bacon

2–4 pers.

Tærtedej:

100 g hvedemel

100 g groft rugmel

125 g koldt smør

1 nip flagesalt

3–5 spsk. vand

Fyld:

150 g friske ramsløgsblade

(4 håndfulde ramsløg)

200 g bacon i små tern

6 æg

2 dl fløde eller mælk

3 rødløg

2 spsk. æbleeddike eller

balsamico

1 spsk. sirup

Salt og friskkværnet hvid

Peber

Sådan gør du:

Tærtedej:

1. Skær det kolde smør i mindre tern. Smuldr smørret ud i melet, og tilsæt derefter lidt vand og salt. Saml lynhurtigt dejen i en klump og sæt den ind i køleskabet.

2. Dejen rulles ud så den passer til en tærteform eller springform med en diameter på 24 centimeter. Prik den med en gaffel, så den ikke buler op på grund af luften, og forbag tærten i 10 min. ved 185 grader varmluft i en forvarmet ovn.

Fyld:

1. Steg baconen ved høj varme indtil de får en gylden farve. Tag panden af. Læg de stegte bacontern over på en tallerken for sig. Stegefedtet skal bruges.

2. Pil rødløgene, og skær dem i halve og derefter i skiver. Steg dem på panden i baconens stegefedt, først ved høj varme og derefter på middel. Når løgene begynder at få farve, tilsætter du eddike og sirup, som skal have lov at koge ind sammen med løgene. Krydr med salt og friskkværnet peber, og tag løgene af varmen når al væden er væk.

3. Skyl ramsløgsbladene. Bladene skæres i ca. 2 cm brede strimler og lægges i en gryde hvor de langsomt varmes op til kogepunktet. Fjern dem fra varmen så snart de er faldet sammen.

4. Pisk æg sammen med fløde. Krydr med salt og peber.

Når tærtebunden er forbagt, fordeles de karamelliserede rødløg, de godt afdryppede ramsløgsblade, bacon og derefter æggefyldet, som du fordeler godt ud over tærten.

Bag tærten i ovnen i ca. 40–45 min. til den er flot gyldenbrun. Lad den køle af og »sætte sig« i ca. 5 min. før den serveres.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Ud i naturen > Ramsløgets livscyklus

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider