Hvad blev der af sæsonerne?

Af Lone Vitus, landmand og forfatter, Brandbygegaard

Artiklen indeholder et uddrag fra Lone Landmands bog »Det man spiser er man selv«, der udkom på Det Flydende Forlag i 2019.

Bogen er omtalt i Ugens Havenyt i uge 3 2020 >

Lone Landmand driver sammen med Søren Sørøver gården Brandbygegaard. Foto: Lone Vitus

Hvad blev der af sæsonerne? – om tabet af højdepunkter

Når det er jul, er man ikke i tvivl, for så er der julestjerner, nisser og frugtflæsk alle vegne. Men resten af året i et supermarked er den eneste forskel på årstiderne kundernes påklædning. I frugt og grønt afdelingen er der jordbær, uanset om det er juni eller februar. Der er asparges i november og hindbær i januar.

Med andre ord – du kan købe alt i frugt og grønt året igennem, men som du sikkert har lagt mærke til, vokser planter ikke året rundt. Om efteråret visner de fleste planter ned og bærbuske og frugttræer smider bladene. De har en sæson, hedder det. I sæsonen kan man høste fra planterne, men uden for sæsonen er der ingenting at få.

Forskellige steder på jordkloden er der forskellige sæsoner, og derfor kan man dyrke jordbær i Spanien og asparges i Peru, mens det er vinter i Danmark.

Når butikkerne køber fødevarer i udlandet, siger man, at de importerer varerne. Import medfører altid transport enten med lastbil, skib eller fly, og den transport belaster vores natur og klima, fordi den forbruger store mængder olie og benzin. Jo flere af dine indkøb, der kommer fra dit eget land, des mindre bidrager du til forureningen. Det betyder meget, hvor langt varer skal fragtes.

Når en råvare transporteres langt, skal den have god holdbarhed og være rimelig fast, så den ikke begynder at rådne eller splatte ud undervejs. Derfor har man udviklet sorter af jordbær, æbler og andet, som kan se færdige ud, selvom de ikke er modne, og som er meget faste i strukturen. Den slags smager og dufter bare ikke af det, som ordentligt modnede og spændende sorter dufter og smager af.

Igennem mange år er forbrugerne blevet vænnet til, at de skal kunne købe alt hele året. Mange har glemt, at de forskellige råvarer har sæson, og at de smager helt fantastisk netop der.

Lad os glæde os til noget – der er hele tiden råvarer i sæson og hele tiden lækre sager at glæde sig til og fordybe sig i. Det sjældne er noget særligt, som man sætter særlig pris på. Foto: Lone Landmand

Det er ikke godt for kloden med al den transport, og det er ikke godt for smagen. Du kan gøre noget ved det!

Sørg for at spise og nyde jordbærrene i juni og juli, når de kan høstes modne i nærheden af hvor du bor, og undlad at købe og spise dem resten af året. Det samme med æbler – spis danske æbler fra august til de slipper op i foråret og glæd dig bare til den kommende sæson i stedet for at købe kobbersprøjtede æbler fra Sydeuropa året rundt.

Der er varer, vi holder meget af, som ikke kan dyrkes her i landet. Citroner, kaffe, bananer, appelsiner og kakao for eksempel. Den slags må nødvendigvis transporteres, hvis man gerne vil spise eller drikke dem.

Så det med at være opmærksom på og følge sæsonen handler om de råvarer, vi dyrker i Danmark både ude på markerne og i drivhuse – salat, tomater, kartofler, æbler, pærer, kål, løg, ærter, asparges, porrer, rødbeder, gulerødder, blommer, bær, agurker o.s.v.

Vi mennesker har vænnet os til, at man skal kunne få alt, når man vil. Hvad nu hvis det ikke er rimeligt – over for klodens øvrige liv, over for husdyrene, over for medmenneskerne og over for ens egen sundhed?

Kommentarer

Der er 20 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Arresø Pil

Lad dig inspirere på hjemmesiden

Her er du: Forsiden > Inspiration > Haveliv > Hvad blev der af sæsonerne?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider