Mizuna

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Mizuna er en gammel japansk grønsag, men man antager, at den oprindelig kommer fra Kina. Det botaniske navn er Brassica rapa spp. nipposinica. Mizuna er det japanske navn, på mandarin hedder den Shui cai. Andre navne, man kan støde på, er kyona, mizuna mustard og pot herb mustard.

Mizuna

Mizuna er en køn plante, som danner en stor roset af fine indskårne, lidt fjeragtige blade. Bladstilkene er lange, tynde, sprøde og saftige. Fuldt udvokset er planten ca. 25 cm høj og kan blive op til 45 cm i diameter. Alt efter sort kan en udvokset plante veje fra ca. 1 kg og op til adskillige kilo. Men ofte vil vi i Danmark bruge blade og stilke, inden planten når fuld udvikling. Blade og stængler kan nemlig bruges i alle udviklingstrin fra små babyblade til salatskålen til helt udviklede blade og stængler til wokmad.

Mizuna i november

Mizuna trives godt, når der er masser af fugtighed. Her flotte planter midt i november. Foto: Karna Maj

Krav til klima og jordbund

Mizuna går ikke så let i blomst som de andre orientalske bladgrønsager i kålfamilien, men den kan stresses til det af vandmangel. Den tåler høje temperaturer uden at gå i stå i væksten. I den anden ende af temperaturskalaen er den også vækstkraftig, da det er en af de få planter, som vokser langt hen i efteråret. I England har man overvintret små planter i polytunnel, selv om temperaturen blev målt til –16° C. Ældre planter ude i haven dør dog, når der kommer vedvarende frost.

Mizuna skal dyrkes i sol, men kan i højsommeren dyrkes på et sted med let skygge.

Den kan dyrkes på de fleste jordtyper, som er forholdsvis næringsrige og kan holde på vandet. Normalt er det ikke nødvendigt at tilføre kompost til dyrkning af mizuna, hvis jorden har været gødet til den foregående afgrøde. Ofte bruges mizuna på grund af sin hurtige udvikling som anden afgrøde eller mellemafgrøde.

Dyrkning

Mizuna i december

Mizuna i december. Disse planter er sået udendørs i kasser i september og flyttet ind i drivhuset i oktober. Foto: Karna Maj

Mizuna sås normalt på blivestedet, men kan også plantes ud. Den kan sås i drivhus eller drivbænk til en tidlig afgrøde, og man kan plante den ud på friland i april. Ellers sås den på blivestedet fra sidst i april og til september. I den varme sommerperiode trives den dog knap så godt, og kvaliteten er dårligere.

Sidste hold – til høst i december som små blade – sås i første halvdel af september. Man kan også plante en del af disse planter ud i drivhuset og forsøge at overvintre dem til en tidlig forårsafgrøde. Måske kan den også i dansk klima fortsætte væksten vinteren igennem i drivhus som det er tilfældet i England. Den skal evt. dækkes i frostperioder med fiberdug. Den gror længere tid end de fleste andre afgrøder og synes ikke at være påvirket af vinterens lave lysniveau.

Mizuna kan bruges på alle udviklingstrin

Hvis mizuna skal høstes som helt små blade, kan den bredsås eller sås i rækker, hvor planteafstanden er nogle få cm. Men ellers er det vigtigt at tynde den ud. Til høst som små planter udtyndes til 10 cm, som mellemstore planter til 20–22 cm, og til fuld udvikling udtyndes til 30–45 cm afstand alt efter sortens vækstkraft. I stedet for at udtynde kan man pletså med den ønskede afstand.

Man kan høste de første blade allerede 3–4 uger efter såning. Mizuna er en god plante som skær-og-kom-igen-afgrøde, da den hurtigt sætter nye blade. Det er en god ide at skære den regelmæssigt, så der kommer nye fine blade til salatskålen. Der kan høstes op til fem gange på de samme planter.

Mizuna

Mizuna er en smuk plante, der danner en roset af tynde hvide stængler med friskgrønne blade. Denne plante er sået midt i juli og har nået denne størrelse på godt 8 uger. Foto: Karna Maj

Skadedyr

Mizuna tilhører kålfamilien og kan derfor også blive hjemsøgt af kållarver, men det er ofte ikke så slemt. Den ser ud til at være mindre attraktiv end havekål og de andre orientalske bladgrønsager. Det er dog bedst i eftersommeren at overdække med insektnet – først og fremmest for at undgå kållarver, men også for at nedsætte fordampningen, så planterne ikke så let kommer til at mangle vand.

En dekorativ plante

Mizuna er en dekorativ plante, som sagtens kan have en plads i et blomsterbed. Den er også smuk som krukkeplante i efteråret.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Orientalske urter > Mizuna

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider