Snapseurter i marts og april

Af Finn Cornelius

Det er ikke nogen ny idé at sætte smag og kulør på brændevin, tværtimod er den lige så gammel som selve brændevinen. Det er spændende at lave sin egen kryddersnaps, og det er faktisk nemt, for mange af vore vilde planter er særdeles velegnede.

Der er jo tale om at lave et udtræk, en essens, af planters smag, duft og farve. Udtrækket laves ved at plantedelene, blomster, blade eller rødder, anbringes i længere eller kortere tid i alkohol.

Valg af alkohol

Den alkohol, vi har i en almindelig husholdning, er jo brændevin, og her skal man være opmærksom på, at de fleste slags brændevin er krydrede, oftest ved hjælp af kommen. Den mindst krydrede er Brøndum Snaps, men selv den har en omend svag kommensmag. Det bedste vil være at bruge en vodka. Selv bruger jeg Brugsens Blue Label, den er helt neutral og overkommelig at indkøbe.

Indsamling af planter

Og så til den anden del af kryddersnapsen – planterne. Men først lige et par almindelige regler. Planter og blomster indsamles i tørvejr, gerne inden middag, når duggen er væk. Planter, der vokser ved befærdede vejer, kan ikke bruges på grund af forurening. Skal kun blomsten bruges, så lad resten af planten stå, indsaml vilde planter med varsomhed, undgå at rydde et område totalt, der skal jo helst også være noget til næste år.

Det er i øvrigt en god ide at have en flora med, når man samler planter og blomster, så undgår man fejltagelser.

Kryddersnaps af skovmærker

Først på året er der ikke så mange muligheder som senere, men der er dog nogle. Man skal ud i bøgeskoven og finde et sted med skovmærke, også kaldet bukkar (Galium odoratum). Det er den grønne del af planten, man skal bruge, og den skal indsamles, inden den blomstrer. Saml en håndfuld eller to, put dem i et stort syltetøjsglas med skruelåg og hæld sprit på, så det dækker. Ryst glasset nogle gange i løbet af dagen. Prøv at smage på snapsen efter et par dage, og finder man den passende, så skal den sies gennem et kaffefilter, og så er den klar. Er den for kraftig i smagen, så fortynd den med u-blandet snaps/vodka; det gælder forøvrigt også for de aller-fleste essenser, de skal fortyndes.

Porsedram

Allerede i april/maj kan man tage forskud på en porsedram ved at plukke blomsterne, som hos porsebusken kommer før løvspring. Mosepors (Myrica gale) har énkønnede blomster/rakler, både han- og hunblomsterne anvendes. Man får dog en kraftigere og mere krydret snaps ved at bruge de unge blade, som også kan tørres eller fryses. Som navnet antyder, finder man busken ved moser; den er almindelig ved hedemoser i Jylland. Den kan også dyrkes som haveplante.

Rødder af kvan og blodrod

Foråret er også tidspunktet, hvor man kan grave visse rødder op. Det skal være før blomstringen, så er der mest kraft i rodsystemet. Proceduren er enkel, rødderene graves op, renses og skylles og skæres fint. Har man mere end til én portion, kan resten tørres eller fryses.

Det drejer sig om kvan (Angelica archangelica) og blodrod/tormentil (Potentilla erecta). Kvan finder man ved åers og bækkes udløb ved stranden eller søer og moser. Planten er to-årig, og det er anden års rødder og stilke, der anvendes. Kvan kan også dyrkes i haven. Kvansnapsen kan laves af blade og stilke alene, men rødderne giver en kraftigere smag. Trækker en uges tid.

Blodrod vokser mange steder: enge, heder og i skoven. Den kendes fra sine mange slægtninge på, at den kun har fire gule kronblade. Blodrod skal også trække en uges tid, den har en flot rød farve og en krydret let bitter smag.

En blid dram af fyrreblomster

En dejlig, ikke stærkt smagende, dram får man af fyrretræets hanblomster. De små runde knopper skal plukkes lige før de åbner sig og spreder deres støv. En lille portion, f.eks. en spiseskefuld med at par deciliter sprit over giver i løbet af et par dage en blid velsmagende dram.

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Over 200 forskellige sorter krydderurter

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudemarken

Timian er godt til stenbede.

Urteskolen.com

Ingefær er godt mod bl.a køresyge/kvalme

Økologiens Have

Mange spændende krydderurter

Frøsnapperen

Mange slags frø til lækre krydderurter

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Krydderurter > Snapseurter > Snapseurter i marts og april

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider