Hvad er en skovhave

Af Kay Sales, landskabsarkitekt MDL, https://kaysales.wordpress.com

Hvis du tænker på den typiske danske have, som består af en stor græsplæne og et par små træer, kan du se, at dette er langt væk fra et naturlig dansk økosystem, såsom en skov. Det kræver derfor en enorm indsats og energi at opretholde noget der er så langt fra sin naturlige tilstand, en konstant kamp mod af falde tilbage i sin naturlige tilstand som skov.

Mens en græsplæne er dejlig at se på og lege på, gavner den meget lidt dyreliv og producerer ingen mad til mennesker og dyr.

Spis din have

Foto: Kay Sales

Forestil dig et alternativt system, hvor du kan høste frugter, grøntsager, salater, nødder og urter fra baghaven med meget lidt arbejde. Ja det er lige så forunderligt som det lyder. I Modsætning til en almindelig køkkenhave, vil der ikke være intensiv årlig planlægning med gravearbejde, formering, udplantning, og vanding om sommeren.

Når du hører udtrykket »skovhave« kan det fremmane billeder af en stor skov med mange træer der når 20 meter eller mere i højden. Det kan let tage modet fra en, hvis du tænker på at udvikle en spiselig have i størrelse af en typisk dansk baghave på 600–800 m². Imidlertid har skovehaver været brugt i århundreder i tropiske områder (også kaldet hjemhaver), og kan producere en masse fødevarer til en husstand, med meget lidt vedligeholdelse.

En »skovhave« er udviklet på principper som økosystemet af en skov, men træerne, buske og stauder er valgt efter deres egenskaber til at producere mad, øget frugtbarhed, større mangfoldighed, evne til at tiltrækker rovdyr der lever af almindelige skadedyr og tiltrække indfødte bestøvere. Planlagt godt, kan denne type have producere fødevarer næsten hele året rundt. Den er biologisk bæredygtig, og i stand til at klare fremtidige ændringer af klimaet og den kræver meget lidt vedligeholdelse når den først er etableret. Den øgede skygge fra trækronerne og bladene på jorden kan også forbedre jordens kvalitet og hjælpe mod fordampning og tørke.

Foto: Kay Sales

Her er et par ideer til at blive inspireret og se potentialet i en skovhave

Kig rundt i din have og se om der er nogle etablerede træer, buske eller stauder, der kunne være spiselige. Hvis du er tvivl om det, kan du tjekke på www.pfaf.org, som har en stor database af spiselige og medicinske planter.

For eksempel; Den populære stedsegrønne busk, Mahonia aquilifolium, (Mahonie) som blomster meget tidligt og derfor er en vigtig fødekilde for bier. Busken producerer også sorte bær i efteråret, som er spiselige, med en let syrlig, men god smag.

Pas godt på dine fruftræer

Mange danske baghaver har mindst ét etableret frugttræ i græsplænen. Men græsplænen konkurrerer med frugttræet om vand og næringsstoffer og er ikke det bedste valg til at have som bunddække. Frugttræer bruger en masse af deres ressourcer til at producere frugt, så de har brug for hjælp, i stedet for at skulle konkurrere om ressourcerne. Hvis træerne er underbeplantede med planter, der bringer næring til overfladen ved hjælp af dybe rødder, vil dette i høj grad gavne frugttræerne. Det blomstrende bunddække vil også tiltrække bier og andre bestøvere til at bestøve blomsterne, og derved øge frugtudbyttet.

Foto: Kay Sales

At fjerne græsplænen og erstatte den med en gavnlig bunddække og/eller bark flis vil i høj grad bidrage meget til at hjælpe frugttræerne og på sigt give sundere træer og mere frugt. Græsset kan nemt fjernes ved at lægge pap på det og derefter dække pappet med 5 cm barkflis, så du blokerer for lyset. Det vil tage omkring 6 til 12 måneder til at dræbe græs og ukrudt på denne måde. Pappet vil derefter også være nedbrudt og jorden er klar til at beplante.

Hvis tiden er et problem, eller du er utålmodig, kan du også fjerne græsplænen ved at grave den op med hånden som en anden mulighed.

Her er nogle planter der bringer næring til overfladen, men som også tiltrækker bestøvere, som jeg anbefaler som bunddække under frugttræer.

1. Kulsukker (Symphytum spp.) En af de bedste, som også vokser godt i skygge, og som tiltrækker bier.

2. Syre (Rumex spp.) Spiselige blade.

3. Lakrids (Glycyrrhiza glabra) rodfrugter.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration > Hvad er en skovhave

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider