Anlæg og inspiration

Beskyt sarte planter med grangrene

Havens mere sarte planter bør dækkes tilstrækkeligt med grangrene om vinteren, men med æstetisk sans, så haven ikke skæmmes heraf. Ls artikel…

Vandløb i haven

Hvor stor er biodiversiteten i din have?

Her kan du teste, hvor stor biodiversiteten er i din have, og hente ideer til at gøre haven til et bedre sted for planter og dyr.

En stenrig have

Marksten er et vigtigt – og ofte gratis – byggeelement i den naturlige have. Stenene giver haven personlighed og gode vilkår for både planter og dyr

Stress af i din have

Hvadenten du er stresset af for meget arbejde, mangel på udfordringer eller udbrændthed, så er haven derude det helt rigtige sted stresse af.

Geometri i haven fra Humlemagasinet.

Haveplan (2) – Havetegning

En havetegning handler om at finde de former, strukturer og den opbygning, som vil skabe den flotteste harmoni i haven. Tænk geometri og figurer.

Hække og bede på Gl. Estrup.

Havens struktur

Strukturen skaber den indre opbygning af din have. Havens struktur kan bestå af bede, stier, hække, rum, og den er en vigtig del af haveplanlægning.

En spiselig prydhave

Man behøver ikke at have en køkken- eller frugthave for at få smagsoplevelser i haven. I stedet kan man anlægge sig en spiselig prydhave.

Rosenbuer

Det smalle rum mellem hus og hæk

Har man et smalt stykke mellem hus og hæk, kan det anvendes til et spændende og frodigt haveanlæg med sti, klatreroser og bunddækkende planter.

Den spiselige steppehave

Hvis man har en varm og tør prydhave, kan man med fordel plante forskellige spiselige planter og varmekrævende frugttræer og -buske ind i bedene.

Den spiselige skovhave

I en lys skovhave med træer, buske, stauder og enårige planter kan man dyrke mange forskellige spiselige planter og frugter.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis – Del 2

I en artikelserie kigger vi med, mens Lotte og Per forvandler en prydhave til et selvforsyningsparadis.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis – Del 1

Lotte og Per flyttede til et hus på landet med en veletableret prydhave, som de med tiden forvandlede til et selvforsyningsparadis.

Haver med vintertække

Den nøgne tid afslører, at de fleste danske haver ikke er specielt pæne og attraktive om vinteren, men det kan man ændre med en målrettet indsats.

Geranium

Haven i skyggen

Havens skyggefulde hjørner behøver hverken være ensformige eller kedelige, der er masser af muligheder for »fest og farver« på de skyggefulde steder.

Ranunkel ‘Sulphureus’

Måneskinshaven

Nævn ordet måneskin, og øjnene drømmer og forestillinger løber løbsk, selv om det bare drejer sig om lidt solskin, der rammer os ad omveje.

Den autentiske have

Find dine rødder i den autentiske have

Vælg de rigtige planter til din have.

Hvad skal jeg plante i min have – og hvilke planter trives hvor?

Tag den lidt med ro – og lad planterne gro

Drømmer du om en frodig have, så er det en god ide at samarbejde med naturen

Planter til en smuk vinterhave

Det gælder om at vælge planter med vintergrønne eller stedsegrønne blade, anderledes bladfarve, dekorative stammer og grene, eller en flot barkfarve.

Hvad er en skovhave

En have er et spisekammer, og med en skovhave kan du høste år efter år, uden at så.

Haveplan (4) – Haveplan

I haveplanen vælge man belægningstyper og plantearter og -sorter, og haveplanen må også gerne indeholde plantelister og detaljerede tegninger af bede.

Den naturnære prydhave

At få succes med at invitere gæster i form af insekter, fugle og svampe ind i haven handler især om havens udvalg af planter. Men hvilke planter skal

Havens formsprog

Havens formsprog består af geometriske og organiske figurer, f.eks. firkanter, trekanter, linjer, cirkler og kurvede figurer inspireret af naturen.

Haveplan (1) – Mål haven op

Du er nødt til at måle din have ordentligt op, inden du kan tegne en ny og spændende plan for den. Se her, hvordan du gør det lettest.

Haveplan (3) – Haveskitse

En haveskitse er fyldt med kreative ideer og muligheder – haveskitsen giver en ide om hvad der skal puttes ind i diverse former og figurer.

At få en ny have

Det er vidunderligt at få en have. Er det første gang, eller er det have nr. 10 – det betyder ikke så meget, for det er altid et eventyr.

Fra lige kanter til organiske former

Mettes have lignede mange andre parcelhushaver, lige indtil hun fik nok af de lige linjers tyranni og kastede sig ud i en livgivende forvandling.

Klimatilpasning i haven 1

Vi mod mere blæsende og regnfulde vintre og tørrere somre. Det giver nye udfordringer for haveejeren, der gerne vil arbejde med og ikke mod naturen.

Klimatilpasning i haven 2

Vi mod mere blæsende og regnfulde vintre og tørrere somre. Det giver nye udfordringer for haveejeren, der gerne vil arbejde med og ikke mod naturen.

Genbrug havens planter og spar penge

Der er penge at spare, hvis du bevarer og genbruger havens eksisterende planter, her er 5 ideer, som kan spare dig for en del udgifter og besvær.

Byg en kampestensmur

Udgangspunktet for at bygge en god kampestensmur er at finde de rigtige sten og overholde en del grundprincipper under opførelsen, også æstetiske.

November – et sidste farvel til sommeren

November er sommerens farvel med brune blade, stauder i smukt forfald og træer i sort silhouet.

Syrener og blomstrende æbletræer.

Haveplan (5) – Plantevalg

Du behøver ikke at kende alle de sjældne sorter og arter for at skabe en smuk have. Du roligt holde dig til de nemme, robuste og almindelige planter.

Tegn din egen haveplan

Drømmer du om en nemmere, smukkere eller mere spændende have – og kunne du godt tænke dig at tegne din egen haveplan?

Planter til det tørre bed

Det meget tørre bed er en udfordring at gøre frodigt, men med de rette planter kan det sagtens lade sig gøre. Ved at bruge et par tricks kan bedet end

4 bedforslag til den tørre jord

Fire forslag til bede til den tørre jord. Et spiseligt, to med nektar og pollen til bier og sommerfugle og et helt enkelt bed.

Vi skal turde gøre byerne vildere

Et frodigt og mangfoldigt byliv er vigtigt – også i Danmark. Men de grønne oaser i byen er få og ikke vilde og mangfoldige, som man ser i udlandet.

Ægte stormhat

Giftige planter i haven

En oversigt over giftigheden hos en lang række haveplanter, så man kan undgå at plante de mest giftige i haver med små børn.

Stauder der ikke spreder sig

De flinke og velopdragne stauder kaldes også for acceptorer og kan tilsammen danne et meget stabilt staudebed, der ligner sig selv fra år til år.

Plant prydgræsser i haven

Der findes et hav af smukke græsser, som vil pryde i enhver have med efterårsvinden og den lave sol i ryggen.

Frugttræer i havens indretning

Er man ikke så heldig at have flotte gamle æbletræer – så må man jo plante nogle selv, f.eks. som en æblegang eller en æblelund med stauder under.

Bunddække med højde

Bunddække behøver ikke at krybe langs jorden, de kan også have pondus.

Træer vokser ikke alene

Når træer mistrives i parker og haver, er det ofte, fordi de er placeret i miljøer, som ikke ligner dem, de kommer fra.

Drømmen om haven

Vi behøver ikke længere at dyrke haven af økonomiske grunde, men drømmen om haven og lysten til at være i den og dyrke den øges i disse år.

Forhandlerguide

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

AltomByg

Trænger haven til en kærlig hånd?

Arresø Pil

Økologisk dyrket og usprøjtet pil.

FC Beton

Nye fliser eller sten til terrassen?

Hobbydrivhuse.dk

Dyrk dine egne grøntsager og urter

Primabolig

Anlægsgartneren betaler sig

Robinie.dk – SkovTrup

Byg din Terrasse med Eg eller Robinietræ

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Anlæg og inspiration

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider