De nøgne jomfruer

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Når efteråret begynder at tage over, presser de nøgne jomfruer sig op gennem jorden. Der står de uden grønne blade, og de vokser ofte med et sådant hastværk, at de i løbet af få dage ikke kan holde sig selv oppe og vælter. Som krokus, der har haft lidt for travlt.

Høsttidløs

Høsttidløs kommer med sin overvældedende blomsterpragt selv i den mest tørre eftersommer. Foto: Karna Maj

Tidløs har krokuslignende blomster

Nøgen jomfru eller høsttidløs, som den også kaldes, har en bleglilla krokuslignende blomst, og det kan være svært at se forskel på krokus og tidløs, da der også findes efterårskrokus. Hvis man ønsker at være sikker, må man til at tælle støvdragere og grifler. Hvor tidløs har 6 støvdragere og 3 grifler, så har krokus 3 støvdragere og 1 griffel. Det botaniske navn for høsttidløs er Colchicum autumnale.

Nøgen jomfru

Tidløs kender man fra krokus på de 6 støvdragere og 3 grifler Foto: Karna Maj

Smuk, men giftig

Mange er bange for de nøgne jomfruer. Nogle opfatter dem som så giftige, at de næsten ikke kan holde ud at se på dem. Som om de springer direkte ind i munden på en. Men det er rigtigt, de er giftige, alt på dem er giftigt – blomst, blade, løg og frø. Og man skal på ingen måde spise dem. Det kan resultere i en ubehagelig død. Symptomerne kommer først efter 3–6 timer, og kommer behandlingen først i gang på det tidspunkt, så er det ofte for sent. Så lad være med at spise den, men hvorfor skulle man også det, man skal nyde synet af denne fine efterårsplante.

Tidløs i naturen

Tidløs, er vildtvoksende i Syd – og Mellemeuropa, hvor man kan træffe den på overdrev og ikke for fugtige enge. I blomstringen bliver den ca. 10 cm høj og noget højere, når den står med grønne blade.

Tidløs i haven

Den klarer sig bedst i en let ikke for næringsrig jord, og en af grundene til, at den bliver for høj og vælter, er for næringsrig jord. Den skal derfor ikke placeres i den bedste jord, og kommer den op gennem et bunddække holder den sig også nogenlunde opret.

Man lægger løgene fra juli til begyndelsen af september. Læg dem i en dybde på omkring 15 cm og gerne i en afstand på ca. 10 cm. De store grønne blade er hos høsttidløs kun fremme i foråret, hvorefter planten visner ned og først gør opmærksom på sig selv igen, når de nøgne jomfruer dukker frem i september.

Arter og sorter af Colchicum

Der findes flere sorter af høsttidløs, bl.a. den hvide Colchicum autumnale ‘Album’. Der findes også andre arter af slægten Colchicum, bl.a. Colchicum vernus som blomster om foråret, Colchicum variegatum som har plettede blomster, og Colchicum byzantinum med forholdsvis store violette blomster

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > De nøgne jomfruer

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider