Forum

Kommentarer til »De nøgne jomfruer«

På denne side finder du kommentarer til teksten De nøgne jomfruer. Hvis du vil skrive en ny kommentar, kan det være en god idé at læse teksten først.

1 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Jette Jelbo, 23. november 2009 kl. 14.44

Hej.

De nøgne jomfruer er meget let tilgængelige. Burde der ikke være ret tydelig advarsel om, hvor giftige de i virkeligheden er? Jeg købte nogen og nåede heldigvis ikke at indtage noget derfra. Læste om hvor giftige de er på havenyt.dk og sendte en mail til butikken i Lyngby, hvor de var købt, om giftigheden. Bad dem om at sætte advarselsskilt op, men har ikke hørt fra butikken.

2 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Erling Trolle, 4. december 2009 kl. 19.20

Der er mange steder der skulle være skilte hvis det det skulle praktiseres foreksempel ved ligusterhække eller hvad med de mange taks på kirkegårdene og de fleste liljer.

3 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 4. december 2009 kl. 22.59

Hej Jette

Du har ret i at forretningen skulle have nævnt det , men måske har de ikke vist , hvad det var for en plante de solgte eller at den var giftig . Så havde de måske hellere ikke kunne sælge den .

Men mange af de planteskole planter vi kan købe bliver hellere ikke mærket med et skilt, som fortæller giftigheden eller om planten kan give allergiske reaktoner.

Forklaringen må være at man formoder at folk ikke indtager dele fra planten . Sker det og nogle bliver alvoligt syge vil myndighederne også gå ud og fortælle om det .

4 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: J. H., 6. december 2009 kl. 10.42

Til min overraskelse har Impecta frø - placeret tidløs under krydderurter - dog med henvisning til giftighed og at den i tidernes morgen er blevet anvendt som lægeurt.

5 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 6. december 2009 kl. 12.32

Tidligere var galnebær, digitalis, alrune og bulmeurt også beskrevet som gamle lægeurter , .
Jeg har set flere tilfælde , hvor man ikke oplyser giftigheden af disse planter . Ofte står det nævnt i havebøgerne at de er gifte men det er ikke altid man læser i dem først .

Men mange af vore planter, som vi bruger i haven er også giftig . Tænk bare på gyvel , robinia, og andre arteblomster, taks . For ikke at forglemme påskeliljer..........

Du kan godt købe frø af henholdsvis ricinus (amerikansk olieplante) valmue ( opiums valmuen) der begge er giftig, uden at det nævnes . Opiums valmuen har yderlige den uheldig egenskab at dit hjertemuskel kan bliver lammet . hvis du indtager et udtræk af den .

For år tilbage kunne man finde opiums valmue marker herhjemme. De blev avlet for frøenes skyld . Men mange landmænd kunne fortælle at de ikke kunne have dem i fred, da narkomanerne ofte gik og plukkede af dem , om natten og herefter tørrede dem, for at lave et udtræk på dem . Senere blev de solgt på grønttorvet . Da de blev brugt til blomsterbinding . Her kom der også nogle narkomaner .

Jeg tror ikke at man har så mange forgiftnings tilfælde, der så forbyder salg af dem, at myndigheder skal skride ind .
Ofte indeholder disse planter en bitter smag eller andet, der gør at man ikke spiser af den . I meget gamle dage blev de tillagt overnaturlige egenskaber, at folk døde af dem .

6 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 7. december 2009 kl. 16.23

7 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium J., 11. december 2009 kl. 21.19

Koldt vand i blodet havevenner.

Hvor mange af jer har spist løg af nøgne jonfruer-vel næppe nogen-idet der aldrig er beskrevet forgiftningstilfælde i Dk.

Hvad angår liljer betragtes flere varieteter som kulinariske oplevelser i bl.a. kina ( L.brownii og L.davidii ).

Katte kan ikke tåle at spise L.longiflorum ( den hvide trompetlilje der bruges til bryllup-og begravelser ), men den er ikke skadelig for mennesker-og hvem kunne iøvrigt finde på at fortære en lilje med løg og top.?

Den mest arrige giftige staude vi har i vort land er stormhat og selv den er kun beskrevet sporadisk med gifttilfælde under WW2 hvor den blev brugt som substitut for smertestillende medicin af nazityskland-men den er virkelig giftig!-kun få blade kan fremkalde forgiftning.

Hvis man skal tale om andre giftige planter der virkelig betyder noget skal man over i svampegaden-f.eks. hvid fluesvamp.

Skal vi derfor ikke efterlade dette almindelige hysteri til sensationslystne skribenter. Iøvrigt gælder det samme for indtagelse af Guldregn som aldrig er beskrevet med dødelig udgang i Dk.
Mange gange er Taks blevet beskrevet som giftig, men de røde frø er ikke giftige og kan faktisk spises og den grønne "nød" passerer ufordøjet igennem vores tarmsystem.
At heste ikke kan tåle den må de jo selv om-jeg har ingen beretninger om mennesker der er blevet forgiftet af taks i Dk.
Det er iøvrigt en yderst glimrende plante der er blevet brugt som kemoterapi til bl.a brystkræft m.m.
Iøvrigt smager den ganske afskyeligt og hvis man skal indtage en mængde der skal slå en ihjel må man være destineret hertil.

8 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Lilium J., 11. december 2009 kl. 21.28

9 af 9 Skriv nyt svar | Link | Rapportér

Skrevet af: Søren S Duun, 13. december 2009 kl. 0.05

Du har ret i at der som ofte bliver lagt lidt mere til end kun lige sandheden og hvor ofte høre vi om et baørn , der er blevet forgiftet . Jeg tror ikke jeg har hørt om det inden for de sidste 10 - 15 år .

Der går en historie om at Gladsaxe Kommunes daværende Stadsgartner Åge Nikolaisen engang havde opfordret borgerne, som havde en guldregn stående i haven , at fælde det da den var giftig . Guldregnen forsvandt og i mellemtiden havde kommunen gartner i stedet plantet Robinia rundt omkring. Men senere viste det sig at også den skulle være lige så giftig som guldregn . Vi har derfor nogle store flotte eksemplar stående rundt omkring .

Nyt svar til emnet »De nøgne jomfruer«

Du skal være logget ind som bruger, før du kan deltage i forummet på Havenyt.dk. Er du ikke allerede oprettet som bruger, kan du oprette dig som bruger her.

Brugernavn (e-mail-adresse):

Her er du: Forsiden > Forum > Kommentarer > Kommentarer til »De nøgne jomfruer«

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider