Når man graver sine georgineknolde op i efteråret, er det med ønsket om at overvintre dem, så man kan få et endnu større blomsterflor næste sommer.
Men det er svært at finde et godt sted at overvintre georgineknolde frostfrit i vores huse, og mange vælger derfor slet ikke at grave knoldene op. Et par store kasser med knolde med tør jord kan det være svært at finde et sted at stille, hvis man ikke har en frostfri kælder eller opbevaringsrum. Knoldene må heller ikke tørre for meget ud i løbet af de mange måneder, de står i venteposition på at komme i jorden igen. De kan lægges i spagnum eller næsten tørt sand, eller man man forsøge at komme dem i plastposer, som ikke lukkes helt til (så mugner de).
Det er meget få vintre, der er så milde, at georgineknoldene overlever vinteren og kommer igen næste forår. Man kan evt. prøve at vinterdække georginebedet godt. Men der er ingen garanti, så gem i hvert fald nogle knolde frostfrit, hvis man vil forsøge.
Det var faktisk min vinterdækning af rodfrugter på friland, det gav mig ideen til at prøve at overvintre mine georgineknolde i drivhuset. Gulerødder overlever fint på friland ved bare at stå i jorden og blive dækket med 25 cm vinterdække. Nu er gulerødder antagelig mindre sarte end georgineknolde. Jeg har smagt på georgineknolde, som faktisk er spiselige (men ikke velsmagende), og de smager ikke så sødt som gulerødder, så de taler sikkert absolut ingen frost.
Jeg har i hvert fald ikke haft synderlig held med at overvintre georgineknolde på friland, men det er sket. Måske er lerjord alt for vintervåd og tung til at overvintre knoldene i. Med andre ord, fryser de ikke, så er det måske råd, der er årsag til, at de går til i løbet af vinteren.
Derimod har jeg nu haft gode erfaringer med at overvintre mine georgineknolde i drivhuset i vinterhalvåret. Et par vintre har der i perioder været ned til – 15° frost. Men der er nogle forhold, der skal være i orden.
Når drivhuset er ryddet for planter i efteråret kan man grave georgineknolde ned til overvintring. Der skal være mindst 15 m jord over knoldene. Foto: Karna Maj
I en periode med tøvejr bliver der lige tjekket, hvordan det ser ud med georgineknoldenes overvintring. Her er dækket med ålegræs. Foto: Karna Maj
Først i maj graves georgineknoldene op igen og sættes ude i haven. Knoldene er saftspændte og skal ikke først bruge tid på at opsuge fugtighed som de, der er overvintret indenfor og er delvis udtørrede. De store blokke med georgineknolde kan på det tidspunkt deles, så man kan få flere planter. Foto: Karna Maj
Georgineknolde klar til at sætte til overvintring. Det er til overvintring i drivhusjorden ikke nødvendigt at gøre dem så rene for jord. Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
Alt til den økologiske have
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Flerårige spiselige planter til haven
Mange forskellige stauder
Store samlinger af dagliljer og hosta
Frø og blomster, også i haven
Eksotiske og specielle er vores liv!
Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Georgineknolde kan opbevares i drivhus
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…