Georgineknolde kan opbevares i drivhus

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når man graver sine georgineknolde op i efteråret, er det med ønsket om at overvintre dem, så man kan få et endnu større blomsterflor næste sommer.

Men det er svært at finde et godt sted at overvintre georgineknolde frostfrit i vores huse, og mange vælger derfor slet ikke at grave knoldene op. Et par store kasser med knolde med tør jord kan det være svært at finde et sted at stille, hvis man ikke har en frostfri kælder eller opbevaringsrum. Knoldene må heller ikke tørre for meget ud i løbet af de mange måneder, de står i venteposition på at komme i jorden igen. De kan lægges i spagnum eller næsten tørt sand, eller man man forsøge at komme dem i plastposer, som ikke lukkes helt til (så mugner de).

Kan man vinterdække knoldene ude i bedet

Det er meget få vintre, der er så milde, at georgineknoldene overlever vinteren og kommer igen næste forår. Man kan evt. prøve at vinterdække georginebedet godt. Men der er ingen garanti, så gem i hvert fald nogle knolde frostfrit, hvis man vil forsøge.

Det var faktisk min vinterdækning af rodfrugter på friland, det gav mig ideen til at prøve at overvintre mine georgineknolde i drivhuset. Gulerødder overlever fint på friland ved bare at stå i jorden og blive dækket med 25 cm vinterdække. Nu er gulerødder antagelig mindre sarte end georgineknolde. Jeg har smagt på georgineknolde, som faktisk er spiselige (men ikke velsmagende), og de smager ikke så sødt som gulerødder, så de taler sikkert absolut ingen frost.

Jeg har i hvert fald ikke haft synderlig held med at overvintre georgineknolde på friland, men det er sket. Måske er lerjord alt for vintervåd og tung til at overvintre knoldene i. Med andre ord, fryser de ikke, så er det måske råd, der er årsag til, at de går til i løbet af vinteren.

Gode erfaringer med overvintring i drivhuset

Derimod har jeg nu haft gode erfaringer med at overvintre mine georgineknolde i drivhuset i vinterhalvåret. Et par vintre har der i perioder været ned til – 15° frost. Men der er nogle forhold, der skal være i orden.

  • Knoldene tages op, og de behøver ikke at blive tørret, inden de graves ned i drivhusjorden. Det betyder, at de kan tages ret sent op. Man kan vente, til drivhuset er ryddet, efter at de sidste tomater er høstet. Og så sparer man besværet med at tørre knoldene – det er tit svært i november.
  • Drivhusjorden skal være ret tør, så knoldene ikke sættes i alt for fugtig jord. Dyrker man tomater i drivhusjorden, så holder man op med at vande engang i september og lader tomatplanterne tømme jorden for vand – det giver også fantastisk velsmagende tomater.
  • Der graves ud, så georgineknoldene kan komme 15 cm under jordniveau. Derefter fyldes jorden tilbage omkring knoldene. Sæt dem ind mod midten af drivhuset.
Georgineknolde graves ned i drivhuset

Når drivhuset er ryddet for planter i efteråret kan man grave georgineknolde ned til overvintring. Der skal være mindst 15 m jord over knoldene. Foto: Karna Maj

  • Der lægges 25 cm vinterdække hen over georgineknoldene. Det kan være ålegræs, halm, hø eller andet, der isolerer godt. Måske kan en isoleringsmåtte også bruges.
Georgine vinter drivhus

I en periode med tøvejr bliver der lige tjekket, hvordan det ser ud med georgineknoldenes overvintring. Her er dækket med ålegræs. Foto: Karna Maj

  • Knoldene graves op i april, hvis man vil potte dem og drive dem til tidlig blomstring. Ellers graves de op først i maj, og som regel har de på det tidspunkt endnu ikke synlige spirer eller ganske korte spirer. De kan nu plantes ud direkte på voksestedet. Kommer der sen frost, skal man dække dem, hvis de er nået at komme op.
Georgineknolde i maj

Først i maj graves georgineknoldene op igen og sættes ude i haven. Knoldene er saftspændte og skal ikke først bruge tid på at opsuge fugtighed som de, der er overvintret indenfor og er delvis udtørrede. De store blokke med georgineknolde kan på det tidspunkt deles, så man kan få flere planter. Foto: Karna Maj

  • Glemmer man, at der er gravet georginer ned i drivhusjorden, så vil de midt i maj komme væltende op af jorden med hurtigvoksende spirer. De kan fint vælte potter med tomatplanter, der står på jorden. Derfor er det en god ide at klippe stænglerne i en sådan længde, at de stikker op af vinterdækket.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Georgineknolde kan opbevares i drivhus

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider