Georginer fra frø

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det er let at købe en pose med et par georgineknolde af en ønsket sort i maj, grave dem ned i et blomsterbed eller en krukke, og så bare vente på at en frodig plante skyder op og begynder at blomstre midt på sommeren og lige til frosten kommer.

Georginer tåler ikke den mindste frost, så knoldene skal tages op og overvintres frostfrit, indtil de kan sættes næste forår igen. Det kræver et køligt og frostfrit overvintringssted, og det har man oftest ikke i moderne boliger.

Frøformerede georginer

Man kan i stedet for knolde købe småplanter af georgine til udplantning sidst i maj. Disse planter er frøformerede. Og dem kan man let lave selv fra frø. Enten købte frø – eller man kan tage egne frø i eftersommeren og så dem næste forår.

Hvis man køber frø, så har man en sikkerhed for, hvordan resultatet bliver. Hvis man bruger egne høstede frø, får man en mængde georginer, hvis udseende og farver, man ikke kender på forhånd. Det bliver farverigt og sjovt, men det egner sig ikke til fine blomsterbede, hvor farverne skal harmonere. Men det er fint til et festligt indslag i køkkenhaven eller et stort farverigt georginebed i græsplænen, hvor mangfoldigheden kan rummes.

Georginer i køkkenhaven

Georginerne lyser op i køkkenhaven foran bedet med majs, hvor de sidste nu er høstede. Foto: Karna Maj

Det er let at så egne georginer

Her er en trin for trin-vejledning med billeder af forkultiveringen, som viser at georginer er livskraftige planter og lette at have med at gøre. De spirer hurtigt og vokser hurtigt til, så de er klar til udplantning først i juni, når risikoen for nattefrost er ovre.

Såning

Frøene blev sået i en kasse og dækket med 1 cm jord, sådan ca. De blev sået midt i marts, og 3 dage senere brød de første kimplanter gennem jorden. Det var hurtigt, og de så kampklare ud.

Såning af georgine frø

Kimplanterne er på vej op 23. marts. Foto: Karna Maj

Prikling

Planterne bliver hurtigt store, og man kan næsten ikke snakke om prikling, det er mere plantning. Georginer skal gødes for at blive store og flotte. De blev gødet sidst i april i stedet for at plante dem om.

De blev flyttet i drivhuset allerede midt i april, da det var et mildt forår. De blev stående i kassen, indtil de kunne plantes ud omkring 1. juni. Det burde have været plantet om, så de havde fået mere plads, da de ikke udviklede sig optimalt den sidste tid. De blev flyttet på friland under fiberdug til afhærdning sammen med salat, kål og porrer.

Prikling

Allerede den 14. april er planterne så store, at de skal have mere plads. Foto: Karna Maj

Forkultivering georgine

De vokser godt til i kassen – her fotograferet den 28.april. Foto: Karna Maj

Blomstring

Først i juli sprang den første blomst ud, og i august var alle i blomst. I september var planterne virkelig store og blomstrede for fuld kraft – mindst lige så flotte som dem, der var sat som knolde.

georginer i køkkenhaven

Flere flotte georginer i mange farver, man alle anemoneblomstrende. Foto: Karna Maj

Høst egne frø i september

Det er ikke svært at høste frø af georginer – man skiller bare den visne og tørre blomst på en tallerken og puster så let hen over, så alle de løse visne dele flyver væk, mens de sorte/mørke frø ligger tilbage. De stilles til tørring, og gemmes væk i en papirspose, når de er tørre. Hvis sommeren er våd, kan det være lidt svært at få en tør blomsterstand – de angribes let af råd.

georgine frø

Sådan ser det ud, når man splitter en tør blomsterstand ad. Frøene er mørke og aflange. De lyse lette skæl kan forsigtigt blæses væk. Foto: Karna Maj

Sorten bevares kun med knold – frøformering giver variationer

Georginer krydser, så det er umuligt at forudse, hvordan afkommet kommer til at se ud. Man kan selvfølgelig tage frø af de planter, hvor man synes blomsterne er flottest. Vil man være sikker på at få en plante magen til, så er eneste sikre vej at grave knolden op og overvintre den.

Gul georgine

En helt bedårende gul georgine. Hvis der er en god knold i jorden til november, når det er tid at tage georginer op, så skal den tages op til overvintring. Foto: Karna Maj

Dahiaknolde fra frø

Det er lidt fantastisk, at det lille frø, man såede i marts, ikke kun nåede at blive til en stor flot plante, der blomstrede helt hen i november, men også har nået at sætte en hel række knolde af en pæn størrelse. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Georginer fra frø

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider