Spred glæde – med dine gamle blomsterløg

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Vi kender det alle sammen, vi kan ikke vente på foråret! Og alt imens der ude i haven og de offentlige anlæg, står små grønne toppe på 3–4 cm af de kommende tulipaner – er det for lang tid at vente. Så vi køber drevne tulipaner, påskeliljer, hyacinter, perle hyacinter for ikke at tale om vibeæg, som står i de varme stuer og stråler.

Det er smukt at kunne se løgets rødder i vandet på de gamle vaser

Da jeg var barn satte vi de gamle, farvestrålende hyacintglas imellem forsatsruderne, for her var der køligt. Jeg lavede små kræmmerhuse i passende farver, sammen med min far, og så var der bare at vente til der begyndte at ske noget. På denne måde holdt blomsterne i ugevis, i det kølige rum imellem ruderne, så længe jeg huskede at holde dem med vand.

Blomsterne er skønne og giver en kort glæde. Det gode er, at de kommer med løg på, og kan give glæde i mere end et år. Husk altid at give løgplanter koldt vand, både med og uden løg. Og stilles de koldt om natten – jo man kan faktisk godt stille dem i køleskabet – holder de meget længere.

Tricks og tips til løg i stuen

Tulipanerne stråler i alle deres farver

Tulipaner
Tulipaner med løg giver 2 muligheder. Tag et par avissider og læg dem på bordet, snit løgne af ca. 3–4 cm over løget, fold avisen løst om, giv et par elastikker og skrive endelig hvad farve de har på papiret. Læg løgene mørkt, køligt og tørt.

Hvis man vil beholde løgene på, kan det ofte give en længere blomstring, men »trætter« løgene. I vasen sættes løgene tæt og i et lag i bunden. Til sidst hældes lidt vand i, det betyder også at der skal fyldes vand på tit. Bliv ikke fristet til at fylde en masse vand på, det får bare løgene til at rådne. Når tulipanerne er visnet ned, gøres som ovenstående med aviserne.

Hyacinter
Igen er der flere muligheder. Den klassiske fra mit barndomshjem med de smukke glas: her fjernes potten først nænsomt, dernæst fjernes jorden fra rødderne under den kolde hane, rødderne hjælpes ned i glassene og koldt vand fyldes i, men det må ikke røre løget, så kan det rådne.

Vær forsigtig med de sarte rødder, de knækker nemt

Hvis det er en håndfuld billige hyacinter, der er meget udsprungne, snittes den tykke stængel med blomsten tæt på løget, men lad gerne de grønne blade sidde på. Så i en smuk vase med dem, husk kun koldt vand. Min hollandske svigermor vandende aldrig de hyacinter hun havde inde, for hun sagde at det gjorde dem lange. Det kan der være noget om og jeg vander også kun ganske lidt hvis de står i potterne – så holder de længere.

Når glansen er gået af Sankt Gertrud

Så står man der med en masse tørre potter og avispakker med runkne løg. Hvis der ikke er plads i egen have eller har du ikke have, så giv løgene væk. Der er mange haveejere der vil være glad for dem. En sjov og anderledes værtindegave, eller brug en af de mange havegrupper på Facebook til at bytte dem væk.

Guerilla Gardening – nu med løg

I mange kommuner er der ikke penge til at pynte op med løg i de bymæssige bebyggelser, men også i andelsboligforeninger eller ejerforeninger er det ikke lige blomsterløg der står øverst på prioriteringslisten. Så har du set et kedeligt stykke ved parkeringspladsen, en skråning i det grønne anlæg eller en lille bar plet ved stakittet nede i gården, så sæt dine løg der. Det vil være en lille hemmelighed indtil næste forår, hvor der forhåbentligt vil pible små grønne skud op og sprede en masse glæde og forårsfornemmelser.

- God fornøjelse

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Spred glæde – med dine gamle blomsterløg

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider