Blomsterløg efter drivning

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Blomstrende hyacinther, amaryllis, tarzetter og tulipaner er slet ikke til at stå for midt på vinteren, og det er især sjovt selv at drive løgene frem i hyacinthglas eller i flotte potter fint pyntet med mos. Ofte forsøger vi at ramme jule-og nytårstiden med disse smukke blomster i vinduerne. Men det er også dejligt med lidt forår, fest og farver i januar og februar.

Tulipanknopper i potte

Potte med tulipaner på vej og med fint bunddække af mos. Foto: Karna Maj

Blomstringen er slut – hvad gør man så?

Selv om man stiller de blomstrende løgblomster lidt køligt, så holder de kun en begrænset tid, og pludselig er vindueskarmene fyldt med potter med afblomstrede løgplanter.

Selvfølgelig kan man bare smide dem i skraldespanden, men hvis man har bare lidt grønne fingre, så nænner man det ikke. Hyacinthløg er forholdsvis billige, mens et stort amaryllisløg kan koste op mod 100 kr, så her overvejer man lige en ekstra gang, om ikke det er muligt at få det i blomst igen til næste år.

Drevne løg er tømt for energi

Når man driver planter frem kunstigt, stresser man planten, og det påvirker planten negativt. Løgplanter er ikke en undtagelse, og de bruger i forvejen en meget stor del af den oplagrede energi fra sidste års vækst til at sætte blomst og blade. På det tidspunkt, hvor blomsten er på sit højeste, er en løgplante ved at have tømt løget for energi.

Den vegetative fase er nødvendig

Hyacintløg til salg

Løg til drivning indeholder en stor mængde energi. Her hyacintløg til salg. Foto: Karna Maj

Efter blomstringen er bladene kommet frem, og det er meningen, at de ved hjælp af fotosyntese skal sørge for, at der dannes ny energi i løbet af de kommende måneder. Energien skal bruges dels til at sætte frø, dels til at oplagre ny energi i løget.

Hvor mange måneder planten skal bruge til det, er forskellig fra art til art. Men en ting er sikkert: Planten skal gennemleve den vegetative fase og have vand og næring nok, for at den kan tanke løget op med ny energi. Og uden ny energi vil løget næste år måske nok kunne levere lidt grønnne blade, men der vil ikke komme en ny blomstring.

Man kan derfor enten vælge at smide løget i skraldespanden, eller sørge for at planten får en tilstrækkelig vegetativ fase. Hvor godt den forløber, er afgørende for, om planten kommer til at blomstre næste år. Hvis planten ikke får sendt nok energi ned til løget, så bliver næste år kun med bladvækst, hvor planten går efter at samle nok kræfter til en blomstring året efter.

Klip blomsterstilken af

Frøsætning er man sjældent interesserede i med løgplanter, så blomsterstilken klipper man af et stykke over løget, så planten ikke bruger energi til formering ad denne vej.

En del arter formerer sig også ved dannnelse af sideløg eller nye løg. Amaryllis sætter f.eks. sideløg, når løget har nået en vis størrelse, og disse kan bruges til opformering.

Mindre blomster

Under alle omstændigheder skal man være forberedt på, at blomsterne sikkert bliver lidt mindre de kommende år end fra et toptrimmet professionelt dyrket løg, som kun er drevet frem med det ene formål at få så store og mange blomster som muligt.

Ude i haven passer de lidt mindre blomster måske bedre ind, de ser mere naturlige ud. Men inde i stuen vil vi gerne have store amaryllisblomster også næste år.

Hyacinther

Hyacinther

Under blomstringen er bladene endnu ikke ret store. Foto: Karna Maj

Hyacintens livscyclus kender vi fra haven. Den kommer op af jorden i det tidlige forår og visner ned allersidst i foråret. Det vil sige, at den har en kort vegetativ fase på ca. 3 måneder. I den vegetative fase skal den stå i en potte med tilstrækkelig jord og have nok vand og gødning.

Inde i en vindueskarm er forholdene anderledes end i et dansk forår. Den får ikke så meget lys, temperaturen er højere, og dagslængden kortere, så et liv i vindueskarmen er ikke optimalt for hyacinten i den vegetative fase. Den vil kunne nå at oplagre nok næring til at overleve efter udplantning i haven, men måske ikke blomstring det følgende år, medmindre den er blevet passet rigtig godt. Og det kræver som minimum udplantning i en potte med en god pottemuld og pasning med vand og gødning.

Men de færreste af os har lyst til at have vindueskarmen fyldt med potter med høje ranglede hyancintblade, så normalt går vi efter hurtigst muligt at få dem sendt videre ud i drivhuset eller ud i haven, hvis man ikke har et drivhus. De vil normalt overleve den lidt ublide medfart, hvis deportationen fra den varme stue sker trinvist via et køligere rum, og man venter med at sende dem helt udenfor, indtil der er en frostfri og mild periode. Det er vigtigt at huske at vande og gøde potterne, hvis de stilles i drivhuset indtil en udplantning i foråret.

Tulipaner

Tulipaner skal også samle næring til løgene i vækstfasen efter blomstringen, så her må man følge modellen for hyacinthløgene. Hvis løgene ikke plantes ud i haven med grøn top, men visner ned i potten, kan man gemme løgene tørre og lægge dem i september måned.

Ved de drevne tulipaner sker det ikke så sjældent, at der ikke er energi til blomstring næste år eller måske de næste to år. Der vil da kun dukke blade op. Men med tiden kommer der blomster, når løgene får samlet energi nok.

Tulipaner angribes ofte af svampesygdomme, og de kan være skyld i, at de afbårne løg aldrig når at komme til at blomstre i haven.

Amaryllis

Amaryllis

Amaryllis giver blomsterglæde i vindueskarmen, når det er sne og frost derude. Foto: Karna Maj

Amaryllis kommer fra den tropiske del af Sydamerika, så det siger sig selv, at den ikke tåler samme behandling som hyacinter og tulipaner. Den har brug har en lang vegetativ fase og en tør og kølig hvilefase, og så tåler den selvfølgelig ikke frost.

Efter blomstringsfasen overgår planten til den vegetative fase, hvor bladene vokser sig store og samler energi til løget. Planten kommer til at fylde meget i vindueskarmen. Bladstørrelsen skulle man kunne begrænse, ved at vande lidt mindre. Den vegetative fase skal være på ca. 8 mdr, så planten skal blive stående indenfor i en lys vindueskarm og passes godt med tilpas vand og gødning. Når faren for nattefrost er helt ovre, kan den sættes udenfor i haven på et skygget sted under en busk. Det er bedst at grave potten ned, da den skal holdes i vækst sommeren over.

I det tidlige efterår skal man sørge for, at løget får en hvileperiode på minimum to måneder. Denne fase starter man ved at hente potten med planten ind et køligt sted og stoppe vandingen. I hvilefasen skal temperaturen være 8–12° C det meste af tiden, og ikke over 17° C. I vores klima vil det passe at anbringe den i et udhus i et par måneder i perioden september til november. Plantens blade gulner og visner ned.

Herefter er løget klar til en ny blomstring. Denne fase sætter man gang i ved at sætte potten ind i varmen og vande pottejorden en enkelt gang. Man kan evt. omplante til en lidt større potte med en luftig plantejord. Huske at løget skal være en tredjedel over jordniveau. Når en ny blomsterstilk begynder at vokse frem, genoptager man vandingen, men uden at overvande. Der gødes ikke under blomstringen, først når planten igen er i den vegetative fase.

I min barndom havde alle de gamler koner amaryllis i næsten alle vinduerne. Potterne med amaryllis stod uden pasning i efteråret i de rum, som ikke var opvarmet og kom først ind i stuen, når der skulle sættes gang i blomstringen i løbet af vinteren. De lod dem ikke visne ned, og de blomstrede alligevel.

Tarzetter

Tarzetter kan det normalt ikke betale sig at forsøge at redde til et videre liv ude i haven. De tåler slet ikke frost, og de vil kun kunne vokse i et drivhus, som er frostfri. Har man et sådant, kan man forsøge at plante dem derud, men helst først når vinteren er ovre.

Tarzetter i frostfrit drivhus

Tarzetter i blomst i drivhus sidst i marts. De blev efter afblomstring året før plantet ud i det frostfri drivhus helt inde mod en lun sydvendt husmur. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Solsikken

Alt til den økologiske have

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Blomsterløg efter drivning

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider