Høst og opbevaring af løg

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

De fleste, som dyrker løg, dyrker flere løg, end de kan bruge som friske i juli måned. Hvis løg skal kunne opbevares vinteren igennem, skal de høstes og tørres på det rigtige tidspunkt.

Når toppen har lagt sig

Løg

Løgtoppene har lagt sig ned. Foto: Karna Maj

Løg bliver store, hvis de er sat tidligt, og små, hvis de er sat sent. Hvis det har været tilpas med vand, bliver de meget større, end hvis maj og juni har været tørre, og man ikke har vandet. Løg standser nemlig væksten omkring Sct. Hans, og herefter udvikles kun løget, som er klar til høst i sidste halvdel af juli. Når løgtoppen lægger sig ned, er det tegn på, at planten er ved at være færdig med at udvikle løget. På dette tidspunkt begynder løgenes rødder også at henfalde og løgene sidder meget løse. Rødderne begynder at blive brune – rødder i vækst er lyse.

Et slapt løgskaft

Løg

Når løgskaftet er blevet slapt, er det tid til optagning. Foto: Karna Maj

Når løgtoppen lægger sig ned, er toppen stadig grøn, så det ville være en naturlig tanke først at tage løgene op, når toppen er visnet ned, så løgene bliver så store som muligt. Men erfaringer fra grønsagsavlere viser, at løgene holder sig dårligere, hvis de visner ned, end hvis de høstes, når løgskaftet er blevet slapt.

Løg kan revne

Revnet løg

Hvis løgene visner for meget ned, inden optagningen, risikerer man at løget revner i bunden – se løget til højre. Foto: Karna Maj

Hvis man lader løgene visne naturligt ned inden optagning, får man større løg. Det kan derfor være en god ide at gøre dette, hvis man kun har løg til de næste par måneder. Men der er risiko for – især på lerjord – at de revner i rodenden og bliver ødelagt. Dette sker meget hurtigt, specielt når der kommer regn efter en tør periode.

Tørring af løg

Løg til tørring

Løg hængt op til tørring på en mur under et tagudhæng. Foto: Karna Maj

Efter optagning skal løgene tørres med toppen på. Det gælder alle slags løg, også hvidløg. De kan enten hænges op i bundter under et bredt tagudhæng eller i carporten. Stedet skal være godt ventileret. Eller de kan lægges ud på rammer med net monteret på. Det er vigtigt, at de ikke bliver våde under tørringen, så løgrammerne skal enten stilles et luftigt sted under tag eller dækkes for dug og regn i tørringsperioden.

Er det er en meget fugtig sommer, kan det være nødvendigt at eftertørre løgene inde, f.eks ovenpå et fyr ved ca. 30° C. De yderste løgskæl og top skal være helt tørre. Efter tørring kan løgene evt. afpudses, men kun med fingerkræfter, så der ikke åbnes adgangsveje for råd- og skimmelsvampe.

Opbevaring af løg

Når først løgene er blevet tørret godt, er opbevaringen mindre kritisk. Det optimale sted er tørt, køligt og frostfrit. De kan opbevares i netsække ophængt, så der god ventilation. Før i tiden hængte man dem om vinteren op på loftet ved siden af den uisolerede skorsten.

De kan dog sagtens tåle lidt frost, uden at de tager skade, så de kan evt. blive hængende i en carport i en mild vinter. Man skal så bare huske at have et godt forråd indenfor, da frosne løg ikke er gode at bruge efter en hurtig optøning. De skal have lov til at tø langsomt op igen på opbevaringsstedet.

Kommentarer

Der er 9 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hjemmeriet

Konservering af grøntsager ved mælkesyre

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Høst og opbevaring af løg

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider