Vintergæk – en forårsbebuder

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Nu synger vinteren på sidste vers, for en vintergæk har stukket snuden frem og gjort det klart, at nu skal der sendes gækkebreve, der skal skrives navne med prikker, og inden vi ved af det, skal der afleveres påskeæg.

Vintergækker giver et godt signal om, at foråret kan komme hvert øjeblik det skal være, så vintergæk er en glædens blomst.

Vintergækker i natur og haver

Det botaniske navn for almindelig vintergæk er Galanthus nivalis, og den vokser vildt i sydeuropæiske bjergskove og bjergkrat, f.eks. i bevoksninger med buksbom Buxus sempervirens. Her trives den fint i en porøs skovbundsjord. Men vintergæk er gennem mange år blevet en så almindelig haveplante, at den også er forvildet mange steder uden for dens naturlige vokseområde. I mange danske skove, hegn og krat dukker der grupper af vintergækker op.

Vintergæk er i amaryllisfamilien Amaryllidaceae, samme familie som bl.a. påske- og pinseliljer, dorthealilje, og naturligvis amaryllis.

Arter og sorter

Vintergækker

Vintergækker i februar. Foto: Karna Maj

Almindelig vintergæk Galanthus nivalis er en lav løgplante som bliver omkring 10 –20 cm høj. Den blomstrer fra februar til april alt afhængig af vinterens forløb. En hvid blomst nikker for enden af en grøn stilk. Dens inderste kronblade har en grøn aftegning mod spidsen. Bladene er linjeformede og selve løget er ovalt og næsten hvidt.

Tyrkisk vintergæk Galanthus elwesii ligner almindelig vintergæk, men har mere dråbeformede blomster og bliver en anelse højere.

Tyrkisk vintergæk

Tyrkisk vintergæk på vej op først i februar. Botanisk Have. Foto: Karna Maj

Galanthus ikariae er en vintergæk som er vildtvoksende bl.a. i Kaukasus, den minder også meget om almindelig vintergæk, men de indvendige kronblade er ofte næsten helt grønne.

Der findes også sorter af de forskellige vintergækker, en almindelig er en fyldt form Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’

Pleje og formering

Alle vintergækker er lette at have med at gøre. Når løgene skal sættes, er september et godt tidspunkt. De skal ned i 7–10 cm’s dybde og gerne i en porøs jord. Man kan sagtens flytte vintergækker i blomst, bare man flytter en hel klump af gangen. Selve formeringen kan ske ved at dele en klump, efter blomstring. De kan naturligvis også sås, og meget ofte vil de frøformere sig selv, og når der dukker vintergækker op de mest mærkelige steder i haven, skyldes det, at myrerne flytter frøene.

Dobbelt vintergæk. Foto: Mogens Kusk

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Løg og knolde > Vintergæk – en forårsbebuder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider