Spejlæg

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

De hvid/gule blomster ligner spejlæg, og de kaldes populært for spejlæg. Det er en af de blomster, man umiddelbart bliver i godt humør af at se på. Og børnene synes de er sjove.

Plantens botaniske navn er Limnanthes douglasii. Den har officielt ikke noget dansk navn, men det populære navn er spejlæg, og der kan næppe være tvivl om, at den skal hedde spejlæg på dansk, da den på engelsk heder Tre Fried Egg eller Poached Egg plant. Blomsterne ligner farvemæssigt små spejlæg.

Spejlæg

Blomsterne ligner grangivelig spejlæg. Foto: Karna Maj

Limnanthes douglasii

Limnanthes har det danske navn sumpplante. Limnanthes douglasii vokser vildt i Californien og Oregon. Der findes flere underater. Men kun en af disse kan dyrkes uproblematisk som almindelig haveplante. Det er arten med de hvidgule blomster, som vi kalder spejæg. De andre underarter vokser under specielle forhold i kystnære bjerge og dale i Californien.

Der er ialt 5 underarter:

  • Limnanthes douglasii ssp. douglasii – Det er den, vi dyrker i haverne. Den er naturligt hjemmehørende i de kystnære bjerge og dale i det sydvestlige Oregon og syd på til San Francisco Bay Area. Mere info hos CalFlora
  • Limnanthes douglasii ssp. nivea med mest hvide blomster, vokser i de kystnære bjerge i den nordlige del af Californien – Mere info hos CalFlora
  • Limnanthes douglasii ssp. roseaFindes i California’s Central Valley. Den har ofte røde årer på de hvide blomsterblade. Mere info hos CalFlora
  • Limnanthes douglasii ssp. sulphurea Den sjældne gulblomstrende underart er endemisk for The Bay Area. Mere info hos CalFlora
  • Limnanthes douglasii ssp. striata Mere info hos CalFlora

En anden art Limnanthes alba med hvide blomster dyrkes som olieplante. Frøene indeholder 20% protein og 20–30% olie. Meadowfoam Seed Oil har mange anvendelsesområder fra kosmetik til biodiesel. Se mere info.

En fin lille sommerblomst

Spejlæg er en enårig plante, en sommerblomst med friskgrønt bregnelignende løv i en roset. Den trives kun i fuld sol. Den kan vokse på de fleste jorde, men kræver en vis fugtighed (eller vanding), men også en veldrænet jord.

Spejæg bliver kun ca. 20 cm høj og dækker udvokset et areal på ca. 20 × 20 cm. Den er fin som kant, i mindre grupper i bede, eller man kan prøve at etablere den i en blomstereng. Den visner væk efter frøsætning sidst på sommeren.

Det kan være en god ide at så den som kant i køkkenhaven eller som blomstrende rækker i køkkenhavens bede, da den tiltrækker svirrefluer.

Såning og selvsåning

Spejlæg kan sås i sensommeren til tidlig blomstring i maj – det svarer til, at den selvsår. Eller den kan sås i foråret til blomstring i juli. Den sås direkte på friland, evt. flere hold fra april til juli for at give en længere sæson, men frøene spirer lige som salatfrø dårligt ved høj temperatur. Frøene skal have lys for at spire, og derfor skal frøene kun dækkes meget lidt – eller bare trykkes godt ned til jorden, der skal holdes fugtig i de 2–3 uger, spiringen tager.

Den selvsår flittigt, men det er vigtigt, at man kender kimplanterne, så man ikke får hakket planterne omkuld, når de spirer frem i det tidlige forår. De selvsåede planter er lette at hakke om, hvis de ikke skal blive stående.

Ønsker man at forkultivere, skal frøene ikke dækkes, men holdes fugtige i de 14–21 dage, frøene er om at spire. De spirer ved 15–20° C – dårligere spiring ved over 20° C. De små planter plantes i potter, så snart de kan håndteres.

Spejlæg kan også fås i rene farver

De nævnte underarter ovenfor med rent hvide eller gule blomster vil ikke kunne trives under almindelige haveforhold. Men der findes sorter med rent hvide eller gule blomster, som man kan forsøge at dyrke i haven.

  • Limnanthes douglasii ‘Sulphur Yellow’ (helt gul) – se foto
  • Limnanthes douglasii ‘Spanish Omelette Mixed’. Spejlæg i en blanding med rent hvide, rent gule og gul/hvide Se foto
  • Limnanthes Douglasii Ssp Nivea ‘Meringue’ (helt hvid).

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Solsikken

Alt til den økologiske have

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Sommerblomster > Spejlæg

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider