Kattehale

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Hvis man en sommerdag går en tur langs en å eller ved en sø, kan man støde på en stor kraftig, rødblomstrende plante med et mylder af sommerfugle. Det er kattehale, Lythrum salicaria, der er en rigtig god sumpstaude, som er vildtvoksende i Danmark. Det er også en glimrende havestaude, som kan berige haven både på grund af sit udseende og det fine insektliv, man får med i købet.

I naturen vokser kattehale, hvor det er fugtigt og sumpet, og den kan tåle at stå med fødderne i vand store dele af året, men man kan godt have den et andet sted i haven, bare det er en fugtighedsbevarende jord, som f.eks. lerjord. I fuld sol trives den godt, men også i let skygge klarer den sig fint.

Insekter

Kattehale er en staude, som når den er godt udviklet, næsten har karakter af en busk. Den kan blive op til godt 1 m høj og lige så bred. Den har lancetformede grønne blade, og fra midt i juli til september står den med masser af små, rødviolette blomster samlet i oprette aks. Når den blomstrer er den en plante med musik – de mange insekters summen får den ind øverst på listen over planter med lyd og bevægelse. Den besøges flittigt af bl.a. bier, svirrefluer og sommerfugle.

Pasning og formering

Har man placeret sin kattehale med de rette lys- og jordbundsforhold, er der som regel ikke problemer med den, og den vil år efter år udvikle sig og blive en stor kraftig staude. Man kan evt. give den kompost i foråret, og hvis det er en tør sommer, kan det blive nødvendigt at vande.

Kattehale er let at formere, både ved deling og ved stiklinger, og man kan desuden frøformere den.

Arter og sorter

Der finde andre arter og sorter af kattehale på markedet end Lythrum salicaria. Bl.a.: Lythrum salicaria ‘Robert’, en lavere sort end selve arten, og desuden et par sorter af en anden art af kattehale: Lythrum virgatum ‘ The Rocket’, som er mørk rosa i blomsterfarven, og L.virgatum ‘ Rose Queen’, som bliver noget mindre og er knap så kraftigt voksende.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Kattehale

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider