Stauder

Stjerneskærm

Stjerneskærme er meget variable planter. Inden for hver art er der forskellige bladformer og -­farver, og blomsterne er forskellige. Læs artikel…

Japansk star

Japansk star er en stedsegrøn og bunddækkende græs, der er smuk selv midt på vinteren, da den tåler både sne og en enkelt oversvømmelse.

Italiensk arum

Italiensk arum

Italiensk arum er en vintergrøn, skyggetålende staude, som er fin i haven under træer og buske, fordi den dækker den ellers vinternøgne jord.

Vinteradonis

Når vinteren endnu er kold og foråret kan synes langt væk, dukker en gul blomst pludselig op og fortæller, at foråret er lige om hjørnet.

Korsikansk nyserod

Tornet julerose – korsikansk nyserod

En vintergrøn staude med blågrønne læderagtige blade og knivskarpe takkede bladrande. Blomsterne er gulgrønne og lyser op i vinterlandskabet.

Græsser i natur og have

Græsser kan giver en lethed, som æstetisk kan spille sammen med mange stauder, buske og træer, der er både voldsomme og fine graciøse græsser.

plettet arum

Plettet arum

Plettet arum er hjemmehørende i Danmark og det meste af Europa. Den vokser i skove og skovbryn på fugtig bund, og kan også bruges i haven.

Martsviol – en duft af forår

Martsviolen gør opmærksom på sig selv gennem insekternes summen, deres smukke farve og ikke mindst med den forførende duft.

Rundfinnet radeløv

En fin lille bregne, som ikke mindst om vinteren er flot med sine stedsegrønne 10–15 cm lange, fjersnitinddelte blade, der danner en roset.

Lungeurt

Lungeurt er en skovbundsplante, der blomstrer om foråret og er ideel i havens skyggefulde hjørne.

Anemoner – arter og sorter

Der findes mange slags anemoner: de hvide og gule, de blå, balkananemoner, sommeranemoner, høstanemoner og franske anemoner.

Blå anemone

Den blå anemone blomstrer nogle uger tidligere end den hvide og gule anemone og lyser op med sine himmelblå blomster i det tidlige forår.

Ungarsk tandrod

Ungarsk tandrod er en smuk lille forårsstaude, der blomstrer først i marts til april med flotte lilla blomster. Den er fin til skovbundsbedet.

Forårsblomstrende græsser

Forårsblomster er næsten alle meget farverige og iøjnefaldende – modsat en række forårsgræsser, som har en stille, men smuk og underfundig blomstring

Høstfloksen ‘Lilac Time’

Floks til hele sæsonen

De færreste ved, at der er flere slags floks end høstfloks, men der findes mange arter og sorter med forskellige farver, dufte og blomstringstid.

Primula

Primula er velegnede til små haver, gamle haver med skygge, bede, altan og krukker. Primulaslægten omfatter 550 rene arter og et utal af hybrider.

Skyggestar i stenbed.

Græsser som bunddække

Græsser kan være en god variation i et bunddække med stauder, og det giver samtidig mulighed for at forme bunden på nye måder.

Primula og aurikler

Primula er en familie med mange hundrede arter og myriader af krydsninger. Blandt de mere medgørlige er kugleprimula, rosenprimula og haveaurikel.

Kobjælde – en sart og blød vildstaude

Opret kobjælde er en oplagt vildstaude til den sandede tørre have. Den blomster i april og maj og bliver ca. 25 cm høj.

Vårfladbælg

Midt i det fremstormende forår, melder en fin og let staude sig med blomster i en anden farve end de fleste forårsblomster. Det er vårfladbælg.

‘Secret Joy’

Den trendy staude – Echinacea purpurea

Der foregår et stort forædlingsarbejde af purpursolhatten, og der findes nu sorter med fyldte blomster og med bl.a. grønne, orange og gule blomster.

Blåaks

Nogle af de små græsser, som virkelig kan give haveglæde og spændende oplevelser, er blåaks. Mørk blåaks og grå blåaks er to gode arter til haven.

Fodblad

Fodblad

Fodblad er en lidt underlig plante med store håndlappede grønne blade med brune aftegninger og oven på bladet en fin hvid til let rosa blomst.

Krybende læbeløs

Krybende læbeløs er en meget fin blå bunddækkestaude, som blomstrer i begyndelsen af maj måned.

Julerose

Julerosen blomstrer om vinteren, og med de store blomster er det en fantastisk syn, når den står i havens blomsterbede i sne, kulde og blæst.

Sudangræs

Sudangræs er de blevet populær, fordi den kan skabe balance i en jord, som er kraftigt inficeret med nematoder, men den er også en dekorativ plante.

Græssernes diskrete charme

Græsser kan være med til at gøre en have og et landskab meget mere rigt både æstetisk og biologisk, selv om de tilhører en lidt anonym gruppe planter.

Gudeblomst

Gudeblomst er en særpræget og fin lille staude op, der ikke gør meget stads af sig, men når man først får øje på den, er den uforglemmelig.

Engblomme

Den vilde engblomme trives fint ved et vandhul eller i et sumpbed, men den kan også bruges andre steder i haven, bare jorden ikke er tør.

Storkenæb er nemme stauder

Storkenæb er nemme, hårdføre stauder, der dækker bunden godt med smukke blade og blomster, og de giver fin kontrast til buske, roser og græsser.

Daglilje ‘Mauna Loa’

Dagliljer

Dagliljer trives på de fleste typer jord og lukker af for ukrudt, og derfor har de mange af de egenskaber, som vi værdsætter i den økologiske have.

Sibirisk iris og gul iris

Sibirisk iris er uden tvivl en af de flotteste iris og en glimrende haveplante til humusrig jord. Gul iris er mere velegnet til større forhold.

Akelejer lever deres eget liv

Akelejer dukker op på de mest overraskende og dekorative steder i haven, da de selvsår meget villigt og der dukker nye farver og nuancer op.

Engletrompet

Engletrompeter

Engletrompet vokser naturligt i Andesbjergene i en overfrodig jord, og den trives fint i danske haver om sommeren, men er ikke vinterhårdfør.

Gul hør

Staudehør

De fleste hørarter, som er stauder trives ikke så godt i Danmark, men kun gul hør og den blå steppehør kan blive meget flotte i danske haver.

Sporebaldrian

Sporebaldrian

Sporebaldrian har en meget lang blomstringsperiode, den kan blomstre fra maj til september. Blomsterne er små og røde samlet i stande.

Ridderspore

Riddersporer blomstrer fra juni og er elegante høje stauder med blomstestande i nuancer indenfor blå, lilla og hvid.

Pæontid i haven

Pæoner er med deres overdådighed meget charmerende – det gælder både bonderoser, træpæoner og silkepæoner.

Daglilje

Dagliljer

Dagliljer er ikke det store nummer her i landet, selv om de er nemme, henrivende og frodige fra det tidlige forår til det er slut i november.

Drivning af juleroser

Hvis man vælger den rigtige art af juleroser og planter dem beskyttet eller i drivhuset, er der gode chancer for til jul at skære en buket juleroser.

Katteurt

Katteurt – den nemme staude

Det er en meget nem staude, som blomstrer i flere måneder med smukke lyslilla aks. Den eneste ulempe er, at katte er vilde med at planten.

løvehale i staudebed

Løvehale

Løvehale er både en glimrende bunddækkeplante med vintergrønne blade og en flot gulblomstrende staude med oplevelser både sommer og vinter.

Perlekurv

Perlekurv står som grå tætte halvkugler i haven. Den er ikke en prangende staude, men er smuk, sund og let at have med at gøre.

Plettet hjortetrøst

Store stauder

Vælger man de rette typer stauder, behøver man ikke skænke ukrudt i blomsterbedet mange tanker i løbet af havesæsonen.

Løvefod kan klippes ned og blomstre igen

Ekstra blomstring i sensommeren

Der er en række stauder, som du kan klippe ned midt på sommeren og de vil glæde dig med endnu en blomstring i sensommeren. Eller du kan lade være.

Muskatkatost, Malva moschata

Moskuskatost

I slutningen af juli står moskuskatosten i fuldt flor. Den lyser fantastisk op i haven med sine hvide eller rosa blomster.

Fredløs

Nogle arter af fredløs vokser i den danske natur, andre er indførte arter. En god planteslægt, både til naturhaven og til den lidt mere friserede.

Løvefod

Løvefod kommer frem tidligt om foråret og står flot sommeren igennem. Det er glimrende bunddækkeplanter, som trives i næsten al slags jord.

Smalbladet klokke

Enkelte steder i det danske sommerlandskab ses den elegante klokkeblomst, smalbladet klokke, som er en optimal sommerstaude til haven.

Staudelathyrus

Staudelatyrus er det mest populære navn for flerårig fladbælg. Den kommer troligt igen år efter år, men til gengæld dufter staudelathyrus ikke.

Kattehale

Den rødblomstrende kattehale trives både i sumpbedet og et staudebed med en fugtbevarede jord, og den tiltrækker sommerfugle og andre insekter.

Pragtrøllike

En staude, som virkelig lever op til sit navn, er pragtrøllike, der står og lyser op i staudebedet med sine gule blomsterstande sidst på sommeren.

Matrem i blomst.

Matrem

Matrem er en fin blomst med små marguritlignende blomster og fint lysgrønt løv, men også et moderne naturlægemiddel mod migræne.

Tidselkugle

Tidselkugle, Echinops ritro, er en tidsellignede staude, som fra midt juli til september står med flotte runde blå blomsterstande.

Phytolacca americana

Kermesbær

Kermesbær er en meget høj og frodig staude, men oftest lægger man først mærke til den i efteråret, når den har glinsende sorte bær, som er giftige.

Lægestokrose

Lægestokrosen kan minde om en almindelig stokrose, men er ikke så grov. Den er noget mindre, og farverne er mere afdæmpede.

Sværdatlant

Sværdatlant lyser op i haven med sine gule blomster midt på sommeren, den stortrives på en lun plet med masser af sol og insekterne er vilde med den.

Solhat og purpursolhat

Solhat er en præriestaude, som trives bedst i fuld sol og lever virkelig op til sit navn ved at lyse haven helt op med sine varme guldgule farver.

Skærmlilje – havens dronning

Skærmlilje passer ikke til det danske klima, men alligevel dyrker vi den både som haveplante og som krukkeplante, da det er en meget elegant blomst.

Stauder i stedet for sten

Stauder er smukke, gavner miljøet, og rigtig anlagt er de ikke hårdt arbejde. Det er parkerne i Enköping et levende bevis på.

Lemon Queen – en staudesolsikke

De fleste solsikker er enårige, men der findes også en række staudesolsikker, og den småblomstrede ‘Lemon Queen’, har en helt særlig disket charme.

Purpursolhat

Drømmer du om flagrende sommerfugle og hyggelige humlebier i sensommerhaven, så må du eje en purpursolhat – eller et helt bed.

Skyggebed fra Kaukasus

Der kommer så mange smukke planter fra Kaukasus, at der kan etableres særlige Kaukasus-bede – her et bed til halvskygge.

Tudselilje

Tudselilje er både sjov og smuk og har det lidt skæve udseende, som gør, at man kigger en ekstra gang på de hvide blomster med purpurfarvede prikker.

Drejeblomst

Drejeblomst står fra slutningen af august til begyndelsen af oktober med et hav af rosa blomster. Der findes også en hvid og en mørkrosa sort.

Fuchsia i mad

Fuchsiablomsterne kan bruges som pynt på mad, men kun de hjemmedyrkede, som er usprøjtede. Sidst på sæsonen kan man også spise frugterne.

Månestråle

Når efteråret begynder at vise sit ansigt med de første gyldne løvfarver, og flere og flere stauder bliver brunlige, stråler en gul blomst i lyset.

Sankthansurt

Sankthansurt er en nem og smuk staude, og de store rosa-røde blomsterklaser synes at lyse hele haven op til langt ud på efteråret.

Duehoved

Duehoved er en rigtig efterårsblomst, som blomstrer fra august og på trods af regn og blæst holder den sig oppe og kan blomstre helt hen til november.

Japansk blodgræs

Japansk blodgræs er en fin rød prydgræs, som på det rette sted kan være utrolig flot og give haven en ny dimension.

Sølvlys

Sølvlys er en glimrende efterårsstaude, men den kræver let skygge, f.eks. under et mindre træ, og en god fugtighedsbevarende porøs humusjord.

Asters i stor stil

Asters er til faldende dagslys, og gulnende træer, en trøst før vinteren. De har modne saftige bærfarver, som lyser op i haven og er fine i buketter.

Præriehirse

Præriehirse bliver godt en meter høj og udvikler sig flottest i fuld sol, hvor hele planten får de fineste høstfarver, og den klarer udmærket tørke.

Sankthansurt

Sankthansurt blomstrer fra september med sine flotte rødlige blomsterstande, men også i det sene efterår er den smuk med lyst løv og brune frøstande.

Overvintring af chokoladekosmos

Chokoladekosmos dyrkes mest sommerblomst og blomstrer lige til frosten kommer. Men det er en flerårig plante, som kan overvintres og komme igen.

Lampepudsergræs

Lampepudsergræs står med de fineste små rævehaler fra oktober til december. Smuk både som solitær prydgræs og sammen med stauder.

Pampasgræs

Pampasgræs

Pampasgræs er græssernes konge, en stor og kraftig græs med over 2 m høje, hvide fjerlignede aks. Den gør haven spædende i efteråret.

Hjortetunge

Hjortetunge er en bregne med en roset af friskgrønne blade, der lyser op i det sene efterårs nøgenhed. Den skifter ikke farve og visner væk.

Heuchera ‘Velvet Nights’

Alunrod

Alunrod klarer sig godt i danske haver, hvor især de mange nye sorter med farvede blade bruges som bunddække, i grupper og i krukker.

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Solsikken

Alt til den økologiske have

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider