Perlekurv

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Perlekurv står som grå tætte halvkugler i haven. Den er ikke en prangende staude, men er smuk, sund og let at have med at gøre. Den stammer fra Himalaya, hvor den vokser på tørre grusede bjergskråninger. Det botaniske navn er Anaphalis triplinervis, og den er i kurvblomstfamilien sammen med tusindfryd, tidsel, krysantemum, knopurt, artiskok, solhat og mange flere.

Tørketålende

Perlekurv

Perlekurv står flot langt hen på efteråret. Her i oktober i Landbohøjskolens have. Foto: Karna Maj

At perlekurv er tørketålende kan tydeligt ses på dens smalle, gråfiltede blade, som hindrer for kraftig fordampning. Planten bliver omkring 50 cm høj og danner en fin grå tue. Den blomstrer over en lang periode fra slutningen af juli til oktober. Der er ikke store farverige blomster, men fine, små, hvide kugleformede blomster samlet i halvskærme.

Tørkebed og afskæring

Perlekurv trives godt i fuld sol og klarer sig selv under et tagudhæng, hvor der ikke kommer meget vand. Ud over at den er flot som sølvgrå blomsterrig haveskulptur, så er den også en glimrende plante til afskæring. Blomsterne holder sig længe i en buket, og de er særdeles glimrende til tørring, hvor de har karakter som »evighedsblomster«

Pleje og formering

Det kræver ikke den store plejeindsats at have perlekurv i haven, hvis den er placeret, så der er godt dræn i jorden. Hvis man vil bevare den grå bladfarve og have den til at trives optimalt, er det godt at give den en gang kalk, f.eks. hvert andet år. Når enkelte perlekurv mistrives, skyldes det ofte, at den er placeret, hvor der ikke er sol og varme nok. Man kan så flytte planten til et mere solrigt sted og samtidig dele planten til flere småplanter. Det bedste tidspunkt for deling er i forsommeren, hvor planten er begyndt på sin vækst. Den kan naturligvis også stilkinge- og frøformeres.

Amerikansk perlekurv

Der findes en anden glimrende art af perlekurv, Anaphalis margaritacea, der stammer fra Nordamerika. Den er ikke helt så tørketålende som Anaphalis triplinervis, og adskiller sig også ved ikke at danne så fine runde tuer, men har en mere åben vækst og har udløbere.

Kommentarer

Der er 2 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Perlekurv

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider