Pragtrøllike

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

En staude, som virkelig lever op til sit navn, er pragtrøllike. Med sine gule blomsterstande står den flot og lyser op, hvor sommeren har gjort det af med mange blomstrende planter.

Det botaniske navn er Achillea filipendulina, og den er i samme slægt som vores danske, almindelig røllike, Achillea millefolium, og nyserøllike, Achillea ptarmica. Alle er i kurvblomstfamilien.

Den er vildtvoksende på tørre bjergskråninger i Kaukasus og på steppelignende arealer, hvor der er tørt, og hvor jorden er porøs og oftest kalkholdig.

I haven

Pragtrøllike er en opret stivstilket staude med fine, fjersnitdelte, gråfiltede blade. Den blomstrer fra omkring juli til begyndelsen af september. Blomsterne er små, gule og samlet i en tæt flad halvskærm. Der er en særlig kraftig krydret duft ved pragtrøllike, både fra blomst og i særlig grad fra bladene.

I modsætning til almindelig røllike, formerer den sig ikke ved udløbere. Den er tuedannende og breder sig kun moderat. I en let jord bliver den omkring 80 cm høj, men kommer den i en for kraftig jord, vil den ofte blive op omkring 120 cm og har så en tendens til at blive lidt overhængende.

Pragtrølliken kan finde anvendelse i mange haver. Som gruppeplante i det tørre bed og som baggrundsplante. Eller den kan anvendes til snitblomst. Den er desuden god som tørret blomst

Pleje og formering

Det er vigtigt at få placeret pragtrølliken i sol og let, porøs jord, så vil den være opret og let klare regn og vind. Hvis disse forudsætninger er i orden, er den sund. Klippes den først ned om foråret, er der til mad til fuglene, og om vinteren er den smuk med en hat af sne.

Formering af pragtrøllike er meget let, man kan dele pragtrølliken i foråret, eller man kan formere den ved basisstiklinger.

Sorter

Achillea filipendulina ‘Schwellenburg’ – højde 50 –60 cm og har gul blomst.

Achillea filipendulina ‘Parker’ – godt en 1 høj og har næsten guldgul blomst med lidt mat løv.

Achillea filipendulina ‘Coronation Gold’ – bliver 60 -70 cm høj.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Staudestedet

Mange forskellige stauder

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Pragtrøllike

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider