Moskuskatost

Af Jens Thejsen, konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

I slutningen af juli, hvor det kan knibe lidt med blomstring i mange haver, står moskuskatosten i fuldt flor. Den lyser fantastisk op i haven med sine hvide eller rosa blomster, for der er ikke bare tale om enkelte blomster, men masser af smukke blomster, hvor den ene følger efter den anden. Står den optimalt, kan den blomster over en periode på et par måneder.

Malva moschata

Moskuskatost har det botaniske navn Malva moschata og er i samme slægt som vores almindelig toårige katost, som vi kender fra grøftekanterne. Men moskuskatost er en staude, altså en flerårig plante, dog ikke en stabil flerårig. Nogle år blomstrer den så meget, at den har tappet sig selv for energi og dør. Den er naturligvis i katostfamilien, som stokrose, lægestokrose, syrisk rose, mamelukærme, poppelrose og bomuld.

Denne fine katost er vildtvoksende flere steder i Europa fra Tyskland til Tyrkiet og Spanien hvor den trives i sol til halvskygge i en let jord på ikke for fugtige enge og i lyse krat. Mange steder vokser den langs veje og stier. I Danmark er den ikke så almindelig i naturen, men er efterhånden brugt en del i haverne, selv om det kan være vanskeligt at få den i planteskolen.

Det er en meget elegant plante, som bliver mellem 50 og 80 cm høj. Den bliver mest stabil hvis jorden ikke er alt for næringsrig. Bladene er rundlige, og håndfligede og især de øverste er dybt indskårne. Fra slutningen af juni til september blomstrer den med rosa til hvide blomster, som dufter og har både nektar og pollen som bierne værdsætter. Bierne er så glade for planten, at de næsten ikke kan flyve fra planten fordi de er så tunge af pollen.

Malva moschata ssp. alba

Muskatkatost, Malva moschata ssp. alba

Underarten Malva moschata ssp. alba har helt hvide blomster og helt hvidt pollen. Foto: Jens Thejsen

Der findes en underart af moskuskatost, Malva moschata ssp. alba, med helt hvide blomster og hvidt pollen. Den står mange steder opført som en sort, Malva moschata ‘Alba’, men den skal ikke stiklingeformeres. Tværtimod er den helt stabil som frøformeret. I det hele taget er moskuskatost meget let at formere ved frø, og er god til forvildning i haven uden at den bliver et stort problem.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Bjarne’s frø og planter

Eksotiske og specielle er vores liv!

Staudemarken

Stauder tilltrækker bier, som bestøver.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Blomstergården

Store samlinger af dagliljer og hosta

Staudestedet

Mange forskellige stauder

FAUSOL A/S

HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø

Økologiens Have

Frø og blomster, også i haven

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Prydhaven > Blomster > Stauder > Moskuskatost

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider