Gyldenlak i gyldne nuancer er flotte. Foto: Karna Maj
Gyldenlak, Cheiranthus cheiri, skal man først og fremmest dyrke for den dejlig duft, som på varme dage er særlig intens. De fløjlsagtige blomster er samlet i blomsterstande og de findes i mange farver, som måske ikke harmonere så godt sammen, men er smukke hver for sig.
Gyldenlak er en toårig plante, som første sommer kun har grønne blade, men næste forår i maj eksploderer i et farveorgie. Gyldenlak dyrker man først og fremmest for duften skyld, dernæst for blomsternes skyld, men bestemt ikke for bladenes og plantens øvrigte udseende. Det er en 40–50 cm høj busket plante, dens stængler er stive, bladene er grågrønne, aflange og savtakkede.
Gyldenlak sås på et såbed på friland i juni, så planterne når at blive godt store, inden de udplantes i eftersommeren på det sted, hvor man vil have dem til at blomstre næste forår. Der plantes med 25 cm mellem planterne.
Gyldenlak trives bedst på en veldrænet jord og skal stort set ikke gødes. Hvis jorden er for velgødet, har den en tendens til at sætte flere blade og færre blomster.
Planterne er vinterhårdføre, men kan skades af barfrost kombineret med blæst, så hele grene og planter kan visne i vinterens løb. Det kan derfor være en god ide at beskytte planterne med grangrene, hvis de står et vindudsat sted.
Det er let selv at høste frø, eller man kan lade dem selvså. Hvis de får lov til at smide frø i en årrække, så er man ret sikker på altid at være velforsynet med gyldenlak, men farverne er uforudsigelige. Vil man kun have gyldenlak i rene farver, så kan man købe frø i rene farver, specielt de gyldne farver.
Hvis man sår et brev frø med blandede farver, får man dette farveorgie, som ikke ligefrem kan kaldes smuk i farvesammensætningen. Foto: Karna Maj
Planterne elsker tørre voksesteder, så det er en af de planter, som gerne vokser helt inde ved husmuren. Står den et godt sted, kan den overleve i flere år, særligt hvis man sørger for at fjerne den overvældende frodighed af frøstande. Det kan f.eks. være planter med særligt flot blomsterfarve, man gerne vil have til at komme igen. Planterne bliver dog efterhånden lidt barbenede, høje og forveddede.
Det er vigtigt at overveje nøje, hvor man planter dem, for de blomstrer samtidig med alle løgplanterne, som man knap kan huske, hvor står, når det bliver plantevejr i løbet af september. Gyldenlak blomstrer samtidig med pinseliljerne og især de mørkt gyldne er smukke sammen med pinseliljer. Det er fristende at plante gyldenlak bagerst i et bed for at skjule den lidt kedelige nederste del af planten. Men gyldenlak skal plantes, hvor man tit går forbi, så man får glæde af duften, og blomsterne skal ses tæt på.
Man kan evt. plante nogle af dem i potter og overvintre og drive dem i drivhus til tidlig udplantning i krukker. Det giver et tidligt blomsterflor med store frodige planter til de store krukker, inden det er tid til sommerblomsterne.
Foto: Karna Maj
Foto: Karna Maj
Foto: Karna Maj
Foto: Karna Maj
Foto: Karna Maj
Søg i forhandlerguiden:
Stauder tilltrækker bier, som bestøver.
HORNUM – Stort udvalg af blomsterfrø
Store samlinger af dagliljer og hosta
Alt til den økologiske have
Frø og blomster, også i haven
Eksotiske og specielle er vores liv!
Mange forskellige stauder
Flerårige spiselige planter til haven
Kommentarer
Der er 13 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…