Spørg eksperterne

Hvordan laver vi et hegn af søjlegran?

Vi står for at skulle plante en slags læbælte (mest for pryd og privatliv – 475 m²) langs den ene side af vor indkørsel (vi bor på landet). I forreste række mod vejen vil vi så gerne have en fin tæt række af omorika-graner, Picea omorica – både fordi vi synes de er smukke og fordi vi gerne vil have det stedsegrønne at se på om vinteren.

Men hvordan griber vi det an i forhold til de andre planter »bag ved« (der skal være »mange« forskellige – heriblandt andre grantyper) og er der særlige forhold, vi bør være opmærksommme på i forbindelse med omorika? Kan vi plante lige nu? Vi bor i Østjylland.

Med venlig hilsen
Gade, november 2002

Svar

For nu at tage det sidste først: Ja, I kan fint plante både de løvfældende og de stedsegrønne nu.

Det kan også godt lade sig gøre at bruge søjlegran, Picea omorika, i sådan et hegn. Problemet er det med, at rækken skal være tæt. For hvis den skal blive tæt meget snart, skal de plantes tæt (f.eks. med 2 stk. pr. løbende meter), men skal rækken først blive tæt ad åre, er det bedre med en større afstand. I virkeligheden bliver rækken allermest smuk, hvis I planter ét træ for hver 2 eller 3 meter.

Men måske tænker I jer at klippe granerne? I så fald kan I bruge modellen med 2 træer pr. løbende meter, men husk, at det kun går an at klippe i de dele, som har grønne nåle. Kommer I bagom dem, får I visne huller i rækken.

Husk også at lave en passende aftstand mellem granrækken og den (de) næste række(r), så det kan lade sig gøre at holde ukrudtet nede med maskine. Eller måske tænker I på at holde det hele rent med håndkraft?

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Blomstergården

Træer fra egne podekviste

Dansk Hjemmeproduktion

Opbindingsmateriale

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Hvordan laver vi et hegn af søjlegran?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider