Spørg eksperterne

Hvordan bevares formen på en plantan på parasol espalier?

Jeg plantede sidste efterår tre stk. opstammede platantræer udspændt på parasol-espalier. Alle ikke udspændte grene/skud blev klippet ned til 4.-5. knop. Træet har nu skudt helt vildt igen gennem sommeren. Hvorledes fortsætter jeg nu beskæringen for at få en tæt flad parasollignende vækst. Jeg formoder at beskæring i løbet af september er bedst?

Parasol plantantræ

Platantræ udspændt på parasol-espalier – det har skudt helt vildt i sommer. Foto: Steen Hedegaard Madsen

Med venlig hilsen
Steen Hedegaard Madsen, september 2009

Svar

Ja, her er vi ude i noget, som egentlig forudsætter en lang, faglig erfaring. Jeg skal dog gerne give nogle grundregler, som man er nødt til at følge for at fastholde den tilstræbte form, som jo er helt i modstrid med træets arvelige anlæg.

For det første er det – som antydet – helt afgørende, at man beskærer træerne i sommertiden (dvs. juli–september) for at opnå en overskuelig reaktion fra træet. Under beskæringen må man gennemgå hvert af de ledende skud (man kunne kalde dem »stiverne« i parasollen) for sig. Arbejdet begynder udefra, og det første, der skal gøres, er at sikre ledeskuddet en sund og levende spids. Først når »parasollen« har den diameter, man har planlagt, kan man begynde at skære endeskuddet væk, – og da altid ved en knop eller sidegren.

Derefter fjerner man alle døde og syge dele (stabbe, sideskud osv.), og så kan man indlede en afkortning af ledeskuddets sideskud. Husk, at man altid skal skære umiddelbart udenfor en knop eller sidegren.

Når grenskelettet er gjort færdigt, må man gå stammerne efter, så alle ureglementerede skud derfra eller fra rodhalsen bliver fjernet.

For at træet skal kunne klare den hårde behandling, som må gentages hvert år fra nu af, og indtil træerne bliver fældet, må man give dem en topdressing på ca. 2 cm tykkelse hvert år i april. Topdressingen kan passende bestå af lige dele bøgeblade, kompost og havejord, som blandes grundigt, inden det skal lægges ud.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Scandinavian Gardening

Klipper grene over med Ø op til 5,8 cm

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan bevares formen på en plantan på parasol espalier?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider