Spørg eksperterne

Kan vi beskære det alt for store og gamle træ?

Vi købte for et år siden et dejligt hus med en meget tilgroet og upasset have.

Midt i haven pryder et kæmpestort akacietræ grunden. Vi troede, det måske var afgået ved døden, da efeu havde kvalt stammen over mange år, men efter fjernet efeu og luft og lys ved beskæring af omkringstående flora, vågnede det til dåd og sprang ud påny.

Vi er egentlig blevet glade for træet, men da det ikke er blevet beskåret, er det derfor kæmpestort med lange, lange grene med sparsom bladvækst mod stammen. Træet skygger for solen i hele haven og er en hel »mur« mod naboerne.

Robinie

Det store gamle træ er flot, men det skygger for solen i hele haven. Foto: Mette Mouritsen

Vi er rimelig nye ud i havehold, men vil så gerne gøre det godt. Hvordan redder og beskærer vi det gamle smukke træ.

Med venlig hilsen
Mette Mouritsen, oktober 2013

Svar

Akacier er subtropiske eller tropiske træer og kan ikke vokse i Danmark. I stedet er det en robinie, I har i haven. De kommer fra Nordamerika, hvor de er pionertræer, og som sådan har de en voldsom vækstkraft. Dertil kommer, at veddet er meget skørt, så det knækker let, hvis man belaster det.

Det er forståeligt, at I på den ene side gerne vil beholde træet, som giver haven karakter, men at I på den anden side gerne vil have lys og plads til lidt andet. Men opgaven er meget svær, for hvis I skærer træet for hårdt tilbage, vil det svare igen med snesevis, ja måske endda hundredevis af tornede rodskud. Derfor bør tilbageskæringen ske i et langsomt tempo over en række år. Det vil give jer tid til at opleve, at de tilsyneladende visne grene sætter nye skud, og det vil give mulighed for at træffe ikke én, alvorlig beslutning, men en række mindre og mindre omfattende beslutninger.

Med så stort et træ ville det bedste givetvis være, at lade en professionel træplejer klare opgaven, men hvis det ikke er muligt, bør I skære tilbage i sommertiden (juli–august) og altid ved at fjerne sidegrene på det sted, hvor de udspringer af hovedgrenen. Tænk ikke på at fjerne hovedgrene eller at afkorte stammen, for det vil med sikkerhed få træet til at svare igen med rodskud.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan vi beskære det alt for store og gamle træ?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider