Spørg eksperterne

Kan en stor spiræahæk klippes ned?

Hej Havenyt,

Jeg har en temmelig lang spireahæk på 100 meter. Problemet er, at den er vokset over hovedet på os. Den er tæt på 2,5 meter i højden og næsten lige så bred.

Derfor vil vi gerne have den skåret ned. Spørgsmål er, hvor langt må/skal vi skære den ned for at undgå, at den går ud eller får skimmel.

Med venlig hilsen
Carsten Agerbæk, januar 2021

Svar

Spiræa kan godt tåle en hård beskæring, og I kan vælge at skære samtlige grene ned til 5–10 cm over jorden her i løbet af januar–februar. Derfra vil den begynde at skyde nye grene, og i løbet af 2–4 år nå en rimelig størrelse og begynde at blomstre igen. Sker beskæringen senere på året, reduceres vækstkraften og dermed genvæksten, så det skal gøres her i den sidste del af vinteren.

Vil I gerne bevare hækken i en vis højde fra starten, kan I vælge gradvist at arbejde på at gøre den mindre og stadig holde den tæt ved at nøjes med at skære en fjerdel af hækkens grene – vælg de ældste/tykkeste – ned til 5–10 cm her i vinter. Før den springer ud i april, klipper I så den øverste del af hækken ind, tilsvarende en normal hækklipning.

Vælger I den gradvise metode, skal I fortsætte med at skære nogle af de ældste grene med mest tyngde i toppen ned til 5–10 cm højde i januar–februar de kommende år for at holde hækken tæt. I kan derefter foretage en normal klipning af hækken kort før Sankt Hans. Vil I nyde blomstringen, skal I vente med at klippe hækken, til den er afblomstret.

Når det er sagt, så vil spiræa hele tiden vokse sig tilbage mod den størrelse og overhængende form, som jeres nuværende hæk har, og en normal hækklipning vil blot få den til at vokse i toppen og blive tynd forneden. Derfor bør klipningen kombineres med en udtynding af de ældste grene med års mellemrum også fremadrettet.

Med venlig hilsen
Heidi Kirk Nissen
Redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Kan en stor spiræahæk klippes ned?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider