Spørg eksperterne

Hvordan beskæres gamle stynede træer?

I vores kolonihave har vi flotte alletræer af seljerøn. Desværre er beskæringen gennem årene ikke blevet passet. Det har sikkert været planen at holde dem stynede, men enkelte har ret store kroner og meget gamle stammer. Jeg ved ikke, hvor gamle træerne er, men jeg skyder på ca. 50 år. Er der mulighed for at redde træerne ved gentagen beskæring og hvordan skal det i så fald foregå. Vi er to gartnere i kolonien, så vi kan godt bruge værktøjet. Vi mangler lidt erfaring med netop gamle seljerøn med beskæringsskader. Enkelte af stammerne er blevet hule. Tak.

Med venlig hilsen
Lene Dilling, maj 2004

Svar

Den er svær, den her. Hvis træerne har været stynet, vil I kunne finde nogle knudeagtige dannelser på de steder, hvor styningen har været lavet. Det er stedet, hvor grenene skal saves ned til. Derefter skal I hvert år i januar–februar skære alle nye skud tilbage til samme punkt – undtagen én gren pr. knude. Den skal hjælpe med til at trække løvspringet i gang.

Når stammerne er hule (eller lyder hule, når man banker på dem) så er det tegn på forfald. Træerne har sikkert kun en 20–25 år at leve i, men det afhænger af pasningen! Uden beskæring og pasning vil de dø hurtigt. Med vedholdende og ordentligt udført beskæring kan de leve længe endnu.

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Rhododendron-Haven

Specialplanteskole og park

Primabolig

Topkapning og beskæring af store træer

Spiroggro

Frø og stiklinger af træer og buske

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Buske og træer > Beskæring > Hvordan beskæres gamle stynede træer?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider